Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επίκεινται ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα

3 Ιουνίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Η άνοδος των ευρωπαικών τιμών ανέκοψαν την πτώση των τιμών παραγωγού στην ελληνική αγορά

Ανατιμήσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών προιόντων αναμένονται στο επόμενο διάστημα, μετάαπότη σημαντικήάνοδο πουέχουν παρουσιάσει οι τιμές παραγωγού γάλακτος στις γαλακτοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία. Μετά από μία μεγάλη περίοδο που οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία είχαν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή, οι τιμές από την άνοιξη του 2010 άρχισαν σιγά – σιγά να ανεβαίνουν και σήμερα κυμαίνονται από 30 ως και 32 λεπτά το κιλό του αγελαδινού γάλακτος. Η άνοδος των ευρωπαικών τιμών ανέκοψαν την πτώση των τιμών παραγωγού στην ελληνική αγορά και σ΄ορισμένες περιπτώσεις άρχισαν και να ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί στα 40 με 42 λεπτά το κιλό.

Η σχέση των ευρωπαικών με των αντίστοιχων ελληνικών τιμών είναι άμεση, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής γιαουρτιού παράγεται από εισαγόμενο γάλα. Οταν οι ευρωπαικές τιμές είναι χαμηλές πιέζονται οι έλληνες αγελαδοτρόφοι, μέσω των μεγάλων εισαγωγών να μειώσουν τις δικές τους τιμές. Και το αντίστροφο. Σ΄αυτή τη φάση οι τιμές είναι ανοδικές, κι οι ευρωπαικές κι οι ελληνικές. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι αν αυτή η κατάσταση διατηρηθεί οι εταιρείες δεν έχουν μεγάλα περιθώρια να απορροφήσουν τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

Ετσι κι αλλιώς η αγορά τόσο του παστεριωμένου γάλακτος, όσο και του γιαουρτιού βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μία μεγάλη πίεση τιμών. Και σαφής ένδειξη της αδυναμίας των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων να απορροφήσουν τις επιβαρρύνσεις – προέρχονται είτε από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, όπως την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ, είτε από άλλα κοστολογικά στοιχεία – αποτελεί το γεγονός ότι οι τιμές του παστεριωμένου γάλακτος έχουν αυξηθεί, μετά από μία περίοδο πτωτικής τάσης. Στην αγορά του γιαουρτιού τα πράγματα είναι διαφορετικά η αγορά επί χρόνια κινείται με βάση τις προσφορές – δύο συν ένα – αλλά αν η τιμή της πρώτης ύλης παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, είναι αμφίβολο αν οι χαμηλές τιμές θα διατηρηθούν.

Δ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ

This entry was posted on Παρασκευή, 3 Ιουνίου, 2011 at 16:08 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply