Ο νεώτερος των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ εξελέγη στο Χαροκόπειο και αισιοδοξεί για το μέλλον του ελληνικού Πανεπιστημίου

Πρύτανη ετών… 42 θα έχει από τον Σεπτέμβρη το Χαροκόπειο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ο «Βενιαμίν» των πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, είναι ο καθηγητής πληροφορικής κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος και ηγήθηκε του μοναδικού ψηφοδελτίου που κατέβηκε στις πρυτανικές εκλογές για τη διοίκηση του Ιδρύματος. Το ψηφοδέλτιο του έλαβε 80% των ψήφων.
Την ίδια στιγμή βέβαια, σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας όπου είχαν προγραμματιστεί πρυτανικές εκλογές για τις 31 Μαΐου, έψαχναν υποψήφιους πρυτάνεις και δεν τους έβρισκαν… Ενα μόνο ψηφοδέλτιο κατέβηκε και στις πρυτανικές εκλογές του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ δυο ψηφοδέλτια κατέβηκαν στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Και στα δυο Ιδρύματα, τα προηγούμενα χρόνια οι υποψήφιοι έτρεχαν να προλάβουν να καταθέσουν υποψηφιότητες για τις εκλογές, ενώ η κατάκτηση της ανώτερης θέσης στην ηγεσία τους αποτελούσε όνειρο ζωής για πολλούς. Με την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα όμως και νέο Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ «προ των πυλών», το ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της θέσης αυτής, έπεσε κατακόρυφα.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ωστόσο παραμένει αισιόδοξος. «Η εποχή που ζούμε απαιτεί συνοχή και ρεαλισμό στο ελληνικό πανεπιστήμιο» δήλωσε ο νέος πρύτανης του Χαροκόπειου στο «Βήμα». «Στα δύσκολα τα καταφέρνουμε πάντα καλύτερα» συνεχίζει. Ο νέος πρύτανης σπούδασε στο τμήμα Πληροφορικής του πανεπιστημίου Αθηνών και απο το ίδιο τμήμα πήρε και τον διδακτορικό τίτλο του. Σήμερα διδάσκει το αντικείμενο «Προσομοίωση διακριτών συμβάντων με υπολογιστή».
Οι νέοι πρυτάνεις θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στο Οικονομικό πανεπιστήμιο εξελέγη ο καθηγητής κ. Κ. Γάτσιος με ποσοστό 91% αλλά επίσης χωρίς αντίπαλο. «Είναι δύσκολη περίοδος για τα πανεπιστήμια αλλά και για την κοινωνία» είπε ο κ. Γάτσιος μιλώντας στο «Βήμα» και παραδέχτηκε ότι θέλει… κότσια αλλά και γερό στομάχι για να ηγηθείς ενός μεγάλου πανεπιστημίου την περίοδο που διανύουμε. Αντιπρυτάνεις του κ. Γάτσιου θα είναι οι κ. κ. Εμμ. Γιακουμάκης και Γ. Γιαγλής.

Στην Κρήτη, εξελέγη νέος πρύτανης ο καθηγητής Χημείας κ. Ευρυπίδης Στεφάνου που πήρε το 50% των ψήφων μετά από εκλογική μάχη «σώμα με σώμα» με το ψηφοδέλτιο του προέδρου Ιατρικής του Ιδρύματος κ. Οδυσσέα Ζώρα, που έλαβε ποσοστό 49,76! Αντιπρυτάνεις του κ. κ. Στεφάνου θα είναι οι καθηγητές κ. κ. Γ. Σταθάκης, Κ. Τζανάκηςκαι Γ. Τζιρίτας.
«Το πανεπιστήμιο Κρήτης πέρασε μια μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας και αυτό πρέπει να αλλάξει, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε» λέει στο «Βήμα» ο κ. Στεφάνου. «Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι δημόσιο και ερευνητικό» αναφέρει. Ο κ. Στεφάνου είναι 59 ετών και δηλώνει ότι δεν διεκδίκησε στο παρελθόν κάποια θέση διοίκησης καθώς ήταν απασχολημένος με την έρευνα στο Ιδρυμα του. Οπως λέει ο ίδιος σχολιάζοντας τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των ελληνικών πανεπιστημίων «χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία τις πανεπιστημιακές μονάδες. Η μεταφορά όμως ενός μοντέλου διοίκησης από το εξωτερικό χωρίς συναίνεση νομίζω ότι δεν θα είναι επιτυχής».

Στο Ιόνιο… 4 ψηφοδέλτια
Στο Ιόνιο πανεπιστήμιο αντιθέτως κατέβηκαν εφέτος στην εκλογική διαδικασία τέσσερα ψηφοδέλτια. Κανένα εξ αυτών δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, ενώ στην επαναληπτική ψηφοφορία συμμετέχουν οι δύο πλειοψηφίσαντες συνδυασμοί, δηλαδή εκείνος της καθηγήτριας κυρίας Αναστασίας Σαλή – Παπασαλή και ο συνδυασμός του καθηγητή κ. Γεώργιου Κεντρωτή.

Αποχή στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Αποχή για αόριστο χρονικό διάστημα αποφάσισαν απο τα διδακτικά τους καθήκοντα οι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, παραμένουν απλήρωτοι απο τον περασμένο Ιανουάριο του 2011, ενώ οι νέες συμβάσεις εργασίας τους δεν έχουν υπογραφεί ακόμη.

Μάρνυ Παπαματθαίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.