Τι ανέφεραν οι τέσσερις άνδρες των ειδικών δυνάμεων, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

Ένας μόνο αστυνομικός των ΜΑΤ έχει τιμωρηθεί τα τελευταία 15 χρόνια για βιαιοπραγία εναντίον πολιτών με τέσσερις μήνες κάθειρξη! Επιπλέον στο δικαστήριο έχουν καταλήξει άλλες 15 περίπου υποθέσεις με κατηγορίες για βίαιη συμπεριφορά ανδρών των ΜΑΤ, όμως όλες έχουν καταλήξει σε εξώδικο συμβιβασμό και ουδείς αστυνομικός τιμωρήθηκε. Ακόμη η τελευταία φορά που φαίνεται ότι υπήρχε μαζική τιμωρία αστυνομικών των ΜΑΤ οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ήταν το μακρινό 1994 όταν -στην οδό Πανεπιστημίου, έξω από τον κινηματογράφο Ρεξ- έγινε βίαιη επίθεση κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για το ωράριο των νυκτερινών κέντρων το οποίο είχε επιβάλει ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ Στέλιος Παπαθεμελής.
Αυτά είναι ορισμένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία για την ποινική και υπηρεσιακή μεταχείριση αστυνομικών των ΜΑΤ, οι οποίοι πολλές φορές καταγγέλλονται για «υπέρμετρο ζήλο» στην καταστολή των διαδηλώσεων και αναίτιους ξυλοδαρμούς πολιτών.
Συνολικά στα ΜΑΤ υπηρετούν περίπου 1100 άτομα και ίδιος αριθμός αστυνομικών υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) οι οποίοι, συνήθως, δημιουργούν χωρίς ασπίδες, μια πρώτη «ζώνη» στα μέτρα ασφαλείας γύρω από δημόσια κτίρια, σε δρόμους κ.λ.π.
Η μοναδική υπόθεση, για βιαιοπραγία ανδρών των ΜΑΤ, η οποία είχε δικαστική εξέλιξη είναι για μία επίθεση που σημειώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έξω από την αμερικανική Πρεσβεία, εναντίον μπλοκ του ΚΚΕ. Τότε κατατέθηκε μήνυση κατά 25χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος καταδικάσθηκε πρωτοδικώς σε κάθειρξη λίγων μηνών . Ο αστυνομικός αυτός σκοτώθηκε λίγο αργότερα σε τροχαίο.
Επίσης στα δικαστήρια έχουν οδηγηθεί πολλοί αστυνομικοί των ΜΑΤ που έχουν προχωρήσει σε επιβαρυντικές καταθέσεις σε βάρος συλληφθέντων σε επεισόδια . Οπως έλεγε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ «πολλές φορές αυτή δικαστική εμπλοκή των αστυνομικών των ΜΑΤ γίνεται σε κινήσεις αντιπερισπασμού των κατηγορουμένων για να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία των μαρτυριών τους. Σε άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχουν καταγγελίες για βάναυση συμπεριφορά των ανδρών των ΜΑΤ δεν είναι εύκολο να τεκμηριωθεί η ενοχή τους».
Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εσωτερικής έρευνας της ΕΛ.ΑΣ, για τον ξυλοδαρμό του διαδηλωτή την Τετάρτη το μεσημέρι στην οδό Πανεπιστημίου -όπως καταγράφεται σε βίντεο – διαπιστώθηκε ότι πρωταγωνιστές ήταν τρεις αστυνομικοί των ΜΑΤ ηλικίας 20 κι 21 ετών, οι οποίοι ήταν μέλη δύο διαφορετικών διμοιριών. Σύμφωνα με όσα αναφέρεται σε κατάθεση προϊσταμένου τους , όταν άρχισε η εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ «οι τρεις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί παρουσιάσθηκαν αυτοβούλως και παραδέχθηκαν την συμμετοχή τους στον ξυλοδαρμό του διαδηλωτή».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις αστυνομικοί υποστήριξαν ότι «το βίντεο που προβλήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει μόνο ένα μέρος των τεκταινομένων σε εκείνο το σημείο» ενώ είπαν ότι «από τον συγκεκριμένο διαδηλωτή και αλλά άτομα που ήταν κοντά του, είχαν δεχθεί μαζική επίθεση με βόμβες μολότοφ».Συμπλήρωσαν δε ότι «μας έλεγαν συνεχώς από τους ασυρμάτους ότι κοντά σ’ εκείνο το σημείο υπήρχε μια “βάση” αντιεξουσιαστών όπου γέμιζαν μπουκάλια με βενζίνα για να μας επιτεθούν. Κι αυτό πολλαπλασίαζε την ανησυχία μας».
Παράλληλα υποστήριξαν ότι «δεν συνέλαβαν τον συγκεκριμένο διαδηλωτή γιατί εκείνη την ώρα δέχθηκαν κι άλλη επίθεση που δεν φαίνεται στο βίντεο». Στα πλαίσια αυτής της έρευνας κατέθεσε και ένας 25χρονος υπαστυνόμος διμοιρίτης των ΜΑΤ που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ο αξιωματικός αυτός υποστήριξε ότι «δεν ήταν κοντά στο σημείο του ξυλοδαρμού του διαδηλωτή και δεν είδε τι συνέβη».
Ο νομικός εκπρόσωπος των αστυνομικών κ. Βαίος Σκαμπαρδώνης ανέφερε στο «Βήμα» ότι «για να αντιληφθεί κανείς τι συνέβη πρέπει να έχει μια πλήρη εικόνα του περιστατικού και όχι αυτό το μεμονωμένο βίντεο. Επιπλέον πρέπει να παραδοθούν οι απομαγνητοφωνήσεις από όσα διαμείβονταν εκείνη την ώρα από το σύστημα ενδοεπικοινωνίας ΤΕΤΡΑ της ΕΛ.ΑΣ».
Ωστόσο από την άλλη πλευρά ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ ανέφερε ότι «το βίντεο είναι ευκρινές. Ασχετα με το τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε οι αστυνομικοί των ΜΑΤ δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να κτυπούν με αυτόν τον βάναυσο τρόπο τον πεσμένο διαδηλωτή».

Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.