Διαβάστε το σχέδιο επανεκκίνησης 7 σημείων

Την ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας με ένα δημιουργικό σοκ επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος της ΝΔ για την οικονομία (Ζάππειο ΙΙ).
«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις πια εκεί που μας έφτασε το ΠΑΣΟΚ, ο λαός ζητάει ένα συμβόλαιο αυτοπεποίθησης και αξιοπρέπειας» σημείωσε.
«Μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να φύγουμε από την κρίση, χωρίς να επιστρέψουμε στην εξαρτημένη ευημερία» ανέφερε.
«Απαιτείται επανεκκίνηση της Ελλάδας. Επανεκκίνηση σημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημιουργικό σοκ. Χρειάζεται πρόταση ρεαλιστική, κοστολογημένη. Το Λουξεμβούργο αποκάλυψε τους μύχιους φόβους μας ότι από ισότιμοι εταίροι περιοριζόμαστε σε δανειολήπτες» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού για το τετράμηνο του τρέχοντος έτους τόνισε ότι έναντι στόχου 8,5% αύξηση εσόδων η κυβέρνηση είχε μείωση εσόδων 9,2%, ενώ το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 14% παρά τις πρωτοφανείς θυσίες του ελληνικού λαού.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε επτά άξονες:

Το συνολικό σχέδιό του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με ένα δημιουργικό σοκ, όπως είπε, παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη στο Ζάππειο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έριξε το γάντι στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να στηρίξει εκείνος το  ρεαλιστικό σχέδιο της ΝΔ, κι όχι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει στο λάθος που διαπράττει η κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και μεταξύ των κυριότερων μέτρων που εισηγήθηκε είναι: μείωση φορολογικών συντελεστών, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, εξόφληση οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, επαναφορά του ύψους των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους, σχεδιασμένες αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακά κριτήρια.

Σχέδιο επανεκκίνησης 7 σημείων

  1. Άμεση μείωση φορολογικών συντελεστών. Συντελεστή κερδών 15% για όλες τις επιχειρήσεις, καθώς και στα μερίσματα. Η υψηλή κλίμακα στο φόρο εισοδήματος από το 45% στο 40% και λιγότερα κλιμάκια. Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 22% στο 19% και 4,5% για τουρισμό. Αφαίρεση σε δύο χρόνια του επιπλέον συντελεστή στα καύσιμα. Μείωση 25% των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλα δρακόντειες ποινές για μαύρη εργασία, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Μείωση των φόρων υπέρ τρίτων έως οριστική εξάλειψή τους. Στόχος, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, που βρίσκεται υπό διωγμό.
  2. Τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν και αυστηρή κόκκινη γραμμή για να μην επαληφθούν τα ίδια φαινόμενα. Κατάργηση του Πόθεν Έσχες για πρώτη ή εξοχική κατοικία και διατήρηση των αντικειμενικών αξιών στα σημερινά επίπεδα. Κατάργηση φορολογικής ποινής για ένα χρόνο -εκτός αυτών που ξεπλένουν μαύρο χρήμα- για να επιστρέψουν οι καταθέσεις του εξωτερικού. Εξαιρούνται οι πολιτικοί, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, για τους οποίους ζήτησε να εξεταστεί το Πόθεν Έσχες για όσους έχουν διατελέσει υπουργοί ή υφυπουργοί από το ’74.
  3. Γενικότερη μεταρρύθμιση φορολογικού συστήματος. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι αφενός πρέπει να πεισθούν οι επενδυτές ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα διαρκέσουν γιαυτό χρειάζεται ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα. Παράλληλα, εισηγήθηκε πιο αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες.
  4. Νομιμοποίηση (όχι τακτοποίηση) αυθαιρέτων κτισμάτων και παράλληλα αεροφωτογράφιση ολόκληρης της Ελλάδας, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο επανάληψης του φαινομένου. Εξαιρούνται τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε μπαζομένα ρέματα και αιγιαλούς. Το κόστος της νομιμοποίησης με την παροχή των σχετικών τίτλων θα είναι ανάλογο με την περιοχή και την έκταση του κτίσματος. Από το μέτρο, η ΝΔ προσδοκά 1,5 δισ. ευρώ την πρώτη χρονιά. Εφόσον κάποιος κατασκευάσει ένα νέο αυθαίρετο, αυτό θα κατεδαφίζεται, με το κόστος να βαρύνει τον παραβάτη, στον οποίο θα επιβάλλεται και πρόστιμο.
  5. Εξόφληση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, ακόμη και με τη μέθοδο του συμψηφισμού. Το κράτος δεν μπορει να πρωτοστατεί στο κίνημα «Δεν πληρώνω». Με τον τρόπο αυτό θα εισρεύσουν 5 δισ. ευρώ.
  6. Παροχή ρευστότητας στην αγορά από τις τράπεζες. Οι τράπεζες καλούνται να επιστρέψουν στην αγορά ένα ποσοστό 20% έως 30% από τα χρήματα που τους παρείχε η κυβέρνηση. Από αυτά η ΝΔ προσδοκά ότι το 25% θα επιστρέψει στο κράτος ως έσοδα από φορολογία. «Διαφορετικά δεν υπάρχει ελληνική οικονομία. Δεκάδες επιχειρήσεις κοντεύουν να κλείσουν όχι γιατί δεν δουλεύουν, αλλά γιατί δεν εισπράττουν».
  7. Απορροφητικότητα ΕΣΠΑ και δημόσιες επενδύσεις. Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων για μόνιμη παραθεριστική κατοικία. Από το πρόγραμμα αυτό η ΝΔ προσδοκά 8 δισ. ευρώ στα δύο πρώτα χρόνια. Παράλληλα, εισηγήθηκε αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού, επέκταση παραχώρησης του ΟΛΠ, ανάλογη αξιοποίηση σε λιμάνια, αεροδρόμια, επέκταση του Προαστιακού.

Εξάλλου, κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη δολοφονία του 44χρονου στο κέντρο της Αθήνας.
«Το παιδί του Μανώλη Καντάρη δεν θα γιορτάσει ποτέ, της οικονομίας προηγείται η κατάσταση ασφάλειας του πολίτη. Μέσω της οικονομίας όμως, μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τον έλεγχο της χώρας», σημείωσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.