Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

“Μπλόκο” από τρόικα για ΟΑΕΔ-ταμεία

5 Μαΐου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Στα χαρτιά κινδυνεύουν να μείνουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η επιχορήγηση των ταμείων, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις διαβουλεύσεις του τεχνικού επιτελείου της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας.
Οι ελεγκτές που συναντήθηκαν με τη γ.γ. Ασφάλισης κ. Αθηνά Δρέττα άσκησαν βετο ώστε τα ταμεία να μην πάρουν επιπλέον χρήματα και ζήτησαν πιεστικά εξηγήσεις για το λόγο για τον οποίο το υπουργείο ζητά επιπλέον επιχορήγηση για τον ΟΑΕΔ, κάτι που θα σημάνει αύξηση των ελλειμμάτων και υπέρβαση του γενικού προϋπολογισμού.
Οι εκπρόσωποι του υπουργείου απάντησαν ότι τα επιπλέον χρήματα χρειάζονται για να ενισχύσουν το ΙΚΑ, το οποίο έχει σημαντική υστερηση εσόδων λόγω της ανεργίας και πως τα επιπλέον χρήματα για τον ΟΑΕΔ (σ.σ. 1,9 δισ. εχουν προϋπολογιστεί για εφέτος) χρειάζονται ώστε να υλοποιηθούν τα προγράμματα για την συγκράτηση της ανεργίας.
Οι ελεγκτές απάντησαν κατηγορηματικά ότι για να υλοποιηθούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα χρήματα θα πρέπει να εξοικονομηθούν από άλλους πόρους, που σημαίνει επιπλέον μέτρα ή νέες περικοπές.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέφρασαν, επίσης, επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των ταμείων θα μειώσουν κατά 10 -12 ποσοστιαίες μονάδες την αδήλωτη εργασία που σήμερα ανέρχεται στο 26%. Εμφανίσθηκαν να θεωρούν το στόχο “οικονομικό θαύμα” σε περίοδο ύφεσης και αμφισβητούν τα επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας ότι μπορεί να το επιτύχουν εξαπολύοντας ελέγχους και θεσπίζοντας τσουχτερά πρόστιμα.
Το υπουργείο, πάντως, διατηρεί την αισιοδοξία του ότι τα έσοδα θα τονωθούν με την ανακοπή της αυξητικής πορείας της ανεργίας, που εκτιμάται ότι θ’ αρχίσει να μειώνεται από το 2012.

MEGATV

This entry was posted on Πέμπτη, 5 Μαΐου, 2011 at 15:13 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply