Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δεύτερο Βόσπορο οραματίζεται ο Ερντογάν

3 Μαΐου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Σχεδιάζει διώρυγα που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Προποντίδα

Δεν έχουν τελειωμό τα όνειρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το πως θα κάνει την Τουρκία Μεγάλη Δύναμη – με το βλέμμα του πρώτα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και στη συνέχεια στο 2023, όταν και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του ότι η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει μια διώρυγα πλάτους 150 μέτρων, η οποία θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, για να αποσυμφορήσει τον Βόσπορο που διασχίζει την μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Κωνσταντινούπολη.
«Σηκώνουμε τα μανίκια μας για τη Διώρυγα “Κωνσταντινούπολη”, ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του αιώνα που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ» προανήγγειλε ο τούρκος πρωθυπουργός που δεν έχει κρύψει τα σχέδιά του να μεταφέρει και την πρωτεύουσα της χώρας από την Αγκυρα στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως πρόσθεσε, οι προκαταρκτικές μελέτες για το σχέδιο, που πρόκειται να διαρκέσουν δύο χρόνια, θα αρχίσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Δεν αναφέρθηκε πάντως στις οικονομικές πτυχές του σχεδίου. Η διώρυγα, η διάνοιξη της οποίας θα γίνει στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, θα έχει μήκος από 40 ως 50 χιλιόμετρα και βάθος 25 μέτρα. Θα μπορούν να την χρησιμοποιούν τα πιο μεγάλα δεξαμενόπλοια και κρουαζιερόπλοια, με ρυθμό 160 πλοίων ημερησίως, κάτι που θα προσφέρει τη δυνατότητα να αποσυμφορηθούν τα στενά του Βοσπόρου.
Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι περίπου 140 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου μεταφέρονται ετησίως μέσω του Βοσπόρου και επεσήμανε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. «Το σχέδιο αυτό είναι ένα ενεργειακό σχέδιο, ένα σχέδιο για τις μεταφορές. Όμως πρώτα από όλα πρόκειται για ένα σχέδιο για το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σχέδιο για την προστασία της φύσης, της θάλασσας, των υδάτινων πόρων της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων της» δήλωσε.
Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την κατασκευή ενός αεροδρομίου – του τρίτου που θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και του μεγαλύτερου της Τουρκίας – καθώς και ενός λιμανιού κοντά στη διώρυγα.

This entry was posted on Τρίτη, 3 Μαΐου, 2011 at 00:27 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply