Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Έρχονται και μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ

28 Απριλίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ενδέχεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση μαζί με το δημοσιονομικό πρόγραμμα της περιόδου 2012 – 2015

Το κεφάλαιο των μειώσεων μισθών στις ΔΕΚΟ είναι έτοιμη να ανοίξει η κυβέρνηση, εν όψει της παρουσίασης του τελικού σχεδίου για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015. Οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός των προσεχών εβδομάδων και το τελικό σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί σε συνδυασμό με την τελική ρύθμιση για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα εφαρμοστεί στον στενό δημόσιο τομέα.
Οι ΔΕΚΟ αναμένεται να εξαιρεθούν από την πρώτη φάση εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, όμως οι αποφάσεις για τον εξορθολογισμό των μισθών θα αποτελέσει έναν ξεχωριστό πυλώνα της προσπάθειας περιστολής των δαπανών του δημοσίου τομέα.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικώς στις εισηγμένες επιχειρήσεις, όπου το κράτος διατηρεί τον έλεγχο, υπάρχουν πολλά περιθώρια περικοπών, ειδικώς σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που αναμένεται να εξειδικευτεί εντός των ημερών.
Υπό την έννοια αυτή πάντως, στο πεδίο αυτό αναμένεται να κορυφωθεί η σύγκρουση κυβέρνησης και συνδικαλιστών, ειδικώς δε των συνδικαλιστικών εκπροσώπων που πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ και έχουν ήδη κηρύξει «ανένδοτο» αγώνα κατά των παρεμβάσεων στις ΔΕΚΟ, είτε πρόκειται για το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, είτε για τα ενδεχόμενα μείωσης των μισθών.
Κυβερνητικές πηγές μιλούσαν χθες για ανάγκη εξορθολογισμού της κατάστασης στις ΔΕΚΟ, όπου όπως έλεγαν ότι υπάρχει, αφενός, μεγάλο περιθώριο περιστολής δαπανών και, αφετέρου, θέμα αποκατάστασης κοινωνικών ανισοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι με τα σημερινά δεδομένα το δημόσιο και οι επιχειρήσεις του είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη και ότι επείγει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.
Στο θέμα αναφέρθηκαν χθες αρχικώς ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης (μιλώντας στο Mega) και εν συνεχεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γ. Πεταλωτής (από τη συχνότητα του RealFm).
Ο κ. Ραγκούσης δεν απέκλεισε να ενταχθούν και οι ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο, σημείωσε πάντως ότι το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων του δημοσίου είναι μικρό και χαρακτήρισε το θέμα «εύκολο», θέλοντας έτσι να δείξει ότι οι σχετικές αποφάσεις και συγκρούσεις με το μέτωπο των συνδικαλιστών δεν αντιμετωπίζονται με δέος.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «στις ΔΕΚΟ πρέπει να μπει η τάξη, η οποία όφειλε να μπει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Α. ΚΩΒΑΙΟΣ

This entry was posted on Πέμπτη, 28 Απριλίου, 2011 at 19:51 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply