Την πόρτα του Δημοσίου και των ΟΤΑ για χιλιάδες συμβασιούχους που ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από το 2001 ανοίγει με σημερινή απόφαση-έκπληξη σε σχέση με την αρχική εισήγηση*  η ολομέλεια του Αρείου Πάγου.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση η οποία ελήφθη με πλειοψηφία 26 έναντι 20 δικαιώνει τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ  που εργάστηκαν στον Οργανισμό από το 1991 μέχρι του 1998 με το εξής σκεπτικό:
Πρώτον, ότι εργάζονταν στον Οργανισμό πριν από το 2001, όποτε με τη Συνταγματική Αναθεώρηση (άρθρο 103) απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.

Δεύτερον, ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν από την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κ.λπ.) εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Από την πλευρά της, η «ισχυρή μειοψηφία» των 20 αεροπαγιτών τόνισαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη σημερινή πραγματικότητα όσον αφορά στις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Πάντως, όπως έλεγαν νομικοί κύκλοι θα πρέπει να αναμένουμε την έκδοση της απόφασης προκειμένου να δούμε καταγεγραμμένο το πλήρες σκεπτικό της ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Χειροκροτήματα, σαμπάνιες και εθνικός ύμνος

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το συνήγορο των συμβασιούχων Χρήστο Νικολιτσόπουλο, ο οποίος μίλησε για «θρίαμβο», οι συμβασιούχοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ κάποιοι από αυτούς άνοιξαν σαμπάνιες και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.
«Σήμερα φάνηκε ότι οι αρεοπαγίτες τίμησαν τον όρκο που έδωσαν και απέδωσαν Δδικαιοσύνη», δήλωσε  η Έλενα Καλονίκου, μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Συμβασιούχων Βόρειας Ελλάδας.
«Πρόκειται για μια πολύ θετική απόφαση που δεν ήταν αναμενόμενη αλλά μας δίνει ελπίδες και διέξοδο», δήλωσε ο Βασίλης Πολυμερόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων

aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.