Τριπλή υπερασπιστική γραμμή ακολουθεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης από το πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης : 1)Καταγγέλλει μια «ξεκάθαρη πολιτική δίωξη», επιδιώκοντας συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του.2) Ομολογεί μεν, αλλά δηλώνει ότι είχε ως κίνητρο την κοινωνική ευαισθησία και όχι τον χρηματισμό. 3)Επικαλείται εθνικά θέματα στέλνοντας μήνυμα προς Ν.Δ και ΛΑΟΣ ότι εάν δεν του εκφράσουν τη θερμή και έμπρακτη στήριξη τους, κινδυνεύουν να δουν τα ποσοστά τους να απομειώνονται στην Κεντρική Μακεδονία, με τον ίδιο επικεφαλής ενός νέου κόμματος.

Η δήλωση του Π. Ψωμιάδη

Σε γραπτή του δήλωση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παν. Ψωμιάδης, αναφέρει:

«Καταδικάστηκε το ανθρώπινο πρόσωπο που πρέπει να δείχνει το κράτος απέναντι στους πολίτες. Όμως δεν φοβόμαστε. Χάσαμε μία μάχη, αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο με τους συκοφάντες. Οι γνωστοί άγνωστοι κατάφεραν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα γι’ αυτό με δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου που προδίκαζαν την έκβαση της δίκης.

Ακόμη και σήμερα, καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία του ίντερνετ, με ύβρεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση επιχειρούν να επιβάλλουν την έκπτωσή μου με μία ξεκάθαρα πολιτική δίωξη.Ο λαός της Κεντρικής Μακεδονίας τους καταδίκασε μόλις πριν από πέντε μήνες. Όμως αυτοί συνεχίζουν.

Η επιδίωξη είναι προφανής: να ακυρώσουν τη λαϊκή ψήφο, να περιφρονήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία, ποινικοποιώντας συστηματικά την διοίκηση.

Σε ό,τι με αφορά, ποτέ δεν έκρυψα την υπογραφή μου, δεν χρηματίστηκα, δεν χαρίστηκα, δεν δίστασα να συγκρουστώ ανοιχτά γι’ αυτά που πιστεύω. Μείωσα το πρόστιμο για παραβάσεις που αφορούσαν 1.300 λίτρα νοθευμένου πετρελαίου κίνησης συνολικής αξίας περίπου 1.000 ευρώ! Ούτε υποβρύχια που γέρνουν παρήγγειλα, ούτε μιζοφόρες συμβάσεις για τηλεπικοινωνιακό υλικό υπέγραψα, ούτε off shore εταιρίες έχω, ούτε δημόσια χρήματα καταχράστηκα, ούτε δημόσια περιουσία ξεπούλησα, ούτε πρόστιμα επωνύμων μείωσα χίλιες φορές, ούτε συμμετείχα στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ούτε το μνημόνιο υπέγραψα.   Και σ’ αυτή την περίπτωση, έπραξα ό,τι μου υπαγόρευσε η συνείδησή μου.

Όπως δέχτηκε το δικαστήριο, ακολούθησα τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας, δεν είχα δόλο να βλάψω κανέναν ούτε έβλαψα. Ενήργησα ανθρώπινα και στα πλαίσια του νόμου βοηθώντας έναν άγνωστο σε μένα καρκινοπαθή που χαροπάλευε και τελικά, δυστυχώς, απεβίωσε. Για ένα μαγαζί που έκλεισε υπό το βάρος της ανίατης ασθένειας. Αν οι υπάλληλοι οφείλουν να ενεργούν κατά το γράμμα του νόμου, εμείς οι πολιτικοί -οι εκλεγμένοι από το λαό- έχουμε υποχρέωση να τηρούμε το πνεύμα του νόμου.

Αυτό έκανα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Θα τιμωρούμε τους παραβάτες, αλλά δεν θα εξοντώνουμε τους συμπολίτες μας. Όσοι μας κατηγορούν επειδή μειώσαμε το πρόστιμο σ’ έναν ετοιμοθάνατο, ας το πούνε ξεκάθαρα στο λαό. Ας πουν στον κοσμάκη που του παίρνουν το σπίτι γιατί χρωστά 1.000 ευρώ ότι «καλά του κάνουν».

Θέλω, επίσης, να στείλω ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Θα συνεχίσω να μιλώ για τη Μακεδονία, για την Ελλάδα, για την ειρήνη. Η δική μου κόκκινη γραμμή στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθορίστηκε από την ιστορική αλήθεια, το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την πατριωτική στάση του Ανδρέα Παπανδρέου και παραμένει σταθερή εδώ και είκοσι χρόνια: η Μακεδονία δεν πωλείται!

Τέλος, έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό προσφεύγω στο Ανώτατο δικαστήριο της χώρας, πιστεύοντας και ζητώντας τη δικαίωσή μου».

Η δικαστική απόφαση

Το πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό υπόθεση σε βάρος του κ. Ψωμιάδη και εξέδωσε απόφαση όμοια με αυτή του τριμελούς Εφετείου, η οποία  τον είχε καταδικάσει σε φυλάκιση ενός χρόνου με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος.

Η υπερασπιστική γραμμή του τότε νομάρχη και σήμερα περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδη, στηρίχθηκε στην επιχειρηματολογία που αναφέρεται και στη δήλωσή του, δηλαδή τους ανθρωπιστικούς λόγους που κατέστησαν αναγκαία τη μείωση της ποινής και στις καταθέσεις υπαλλήλων της νομαρχίας, ότι το πρόστιμο του προηγούμενου νομάρχη σε βάρος του επιχειρηματία, ήταν υπέρογκο και εκ του αποτελέσματος, αδύνατον να καταβληθεί. Το πρόστιμο μειώθηκε από 90.000 € σε 1000 €.

Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου στηρίχθηκε στα εξής στοιχεία:

Την  καταγγελία σε βάρος του κ. Ψωμιάδη για  παράνομη μείωση προστίμων την έκανε τον Ιούνιο του 2005 όχι κάποιος πολίτης, αλλά ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Εμπορίου της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, δηλαδή ένας άριστος γνώστης των  υπηρεσιακών δεδομένων.

Ο κ. Ψωμιάδης, είχε προχωρήσει στη μείωση του προστίμου,  ενώ όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν εισηγηθεί   να την απορρίψει, διότι: Ο επιχειρηματίας είχε κατ΄ επανάληψη νοθεύσει καύσιμα, είχε κερδίσει πολλαπλάσια ποσά σε βάρος του δημοσίου και των καταναλωτών με τη νοθεία καυσίμων, είχε υποβάλει αίτηση θεραπείας η οποία είχε απορριφθεί, είχε προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για την ακύρωση του προστίμου και η υπόθεση εκκρεμεί. Είχε επίσης πετύχει αναστολή εκτέλεσης της ποινής και επομένως δεν υπήρχε ζήτημα να πληρώσει πριν από την οριστική δικαστική απόφαση. Παρ΄ όλα αυτά, μετά τη μη εκλογή του νομάρχη που του είχε επιβάλει το πρόστιμο, κ. Κ. Παπαδόπουλου, μόλις ανάλαβε ο κ. Ψωμιάδης, ο επιχειρηματίας, κατέθεσε δεύτερη αίτηση θεραπείας εκπρόθεσμα και παράτυπα και έλαβε μείωση του προστίμου. Γι΄ αυτό και η ποινή του πενταμελούς, συμφωνεί με του τριμελούς εφετείου.Την ενοχή του κ. Ψωμιάδη είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας, ο οποίος ανέφερε ότι «προκύπτουν και αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια για την παράβαση καθήκοντος του περιφερειάρχη»

Οι δικαστικές εξελίξεις

Ο κ. Ψωμιάδης προσφεύγει μεν στον Άρειο Πάγο, αλλά ο Άρειος Πάγος, δεν θα  αλλάξει την ποινή. Θα κληθεί να κρίνει εάν η νομική τεκμηρίωση της απόφασης ήταν επαρκής, ή εάν συντρέχει λόγος να επαναληφθεί η δίκη στο Πενταμελές Εφετείο. Και στην πρώτη περίπτωση που η τεκμηρίωση θεωρηθεί επαρκής και σε περίπτωση επανάληψης της δίκης, πρέπει να υπάρξει απόφαση αμετάκλητη  για να εκπέσει του αξιώματός του ο κ. Ψωμιάδης. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας ο νόμος απαιτεί ο αιρετός εκπρόσωπος να τεθεί σε αργία και το αυτό έχει ισχύσει και σε άλλες περιπτώσεις αιρετών (δήμαρχος Ζαχάρως κ. Χρονόπουλος, επικεφαλής της  αντιπολίτευσης στον Πειραιά κ. Μαντούβαλος ) τόσο κατά την προηγούμενη όσο και κατά την παρούσα κυβέρνηση.

Χρονικά, η καθαρογραφή της απόφασης του Εφετείου συνήθως καθυστερεί περίπου έξι μήνες. Εάν η διαδικασία αυτή επισπευσθεί καθώς αφορά στη διοίκηση της δεύτερης μεγαλύτερης περιφέρειας της Ελλάδας, τότε ο κ. Π. Ψωμιάδης θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο και ακόμη και αν ζητήσει επίσπευση, πριν από τον προσεχή Σεπτέμβριο αποκλείεται -λένε οι νομικοί κύκλοι- να υπάρξει εκδίκαση.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, το επόμενο διάστημα -και μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου και τη λάβει στα χέρια του- ο ίδιος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα θέσει τον Π. Ψωμιάδη σε προσωρινή αργία από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, θα διαβιβάσει την απόφαση στο υπουργείο Εσωτερικών για την επικύρωση της διαθεσιμότητας.

Οι πολιτικές εξελίξεις

Ποια είναι λοιπόν η επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Σύμφωνα με άριστους γνώστες της νομοθεσίας για τον «Καλλικράτη» που συμβουλεύθηκε τοeklogika.gr, καθ΄ ολη τη διάρκεια της προσωρινής αργίας του Παναγιώτη Ψωμιάδη, προσωρινός περιφερειάρχης είναι αυτός που ήδη έχει οριστεί ως αντικαταστάτης του, δηλαδή ο αδερφός του, θεματικός αντιπεριφερειάρχης και πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο, Διονύσης Ψωμιάδης.

Όταν εκδοθεί η τελική απόφαση για την έκπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, τότε συνέρχεται εντός 15 ημερών η παράταξη και εκλέγει νέο περιφερειάρχη  έναν από τους περιφερειακούς συμβούλους που μπορεί να είναι και θεματικός αντιπεριφερειάρχης- όπως ο Διονύσης Ψωμιάδης-, εφόσον αυτός έχει παραιτηθεί από τον αξίωμά του λίγο πριν. Δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης ογεωγραφικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Για το θέμα αυτό υπάρχει μια μικρή ασάφεια στο νόμο, αλλά μόνο εάν η Ν.Δ και ο κ. Τζιτζικώστας θελήσουν να θέσουν εκτός «κάδρου» την οικογένεια Ψωμιάδη, τότε θα κατατεθεί σχετικό αίτημα προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση και αυτός με τη σειρά του, σχετικό αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για να αποφανθεί. Κάτι τέτοιο είναι όμως σαφές, ότι σημαίνει «πόλεμο».

Εκτιμάται όμως, ότι ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ελέγχει και προσωπικά την πλειοψηφούσα παράταξη και δεν θα επιχειρηθεί μια τέτοια ανατροπή, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ και ο κ. Σαμαράς προσωπικά ίσως να έβρισκαν μια καλή ευκαιρία να «καθαρίζουν» με τον «Μακεδονάρχη» σε περίπτωση -και με το σοβαρό πολιτικό πρόσχημα – τελεσίδικης καταδίκης.

Στο μεταξύ, με ότι αυτό συνεπάγεται, τη συμπαράστασή του στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, έχει εκφράσει προσωπικά ο βουλευτής της Ν.Δ, Πάνος Καμένος, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.   Γ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Τρίτη 12 Απριλίου 2011 και ώρα 11:00 π.μ. τον κ. Ψωμιάδη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Σαμαράς, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον ίδιο τον ίδιο τον περιφερειάρχη μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Μέχρι στιγμής η Ν.Δ, επισήμως δεν έχει ανακοινώσει στήριξη και δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση.

Η Ν.Δ στηρίζει Π. Ψωμιάδη- η κυβέρνηση μιλά για ίση εφαρμογή των νόμων

«Ασφαλώς στηρίζουμε τον κ. Ψωμιάδη και ευχόμαστε να ξεπεράσει σύντομα τη δικαστική και τη διοικητική περιπέτεια» ήταν η πρώτη επίσημη δήλωση του εκπροσώπου της Ν.Δ, Γ. Μιχελάκη για την καταδίκη του περιφερειάρχη. «Βαθιά νυχτωμένη» η Ν.Δ. «αν κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και αν πιστεύει ότι ασκούνται πολιτικές διώξεις στην εφαρμογή των νόμων» δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στήριξη και από τον Κ. Γκιουλέκα.

Αναλυτικότερα:

« Δεν θα αναλύσω το νομικό μέρος και τις παρεπόμενες συνέπειες της καταδικαστικής απόφασης για τον κ. Ψωμιάδη», τόνισε ερωτηθείς  για την παύση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και πρόσθεσε: «Αλλά αν η Ν.Δ. κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και αν πιστεύει ότι ασκούνται πολιτικές διώξεις στην εφαρμογή των νόμων – και δεν σχολιάζω το ζήτημα στην ουσία του – τότε πραγματικά δείχνει ότι είναι βαθιά νυχτωμένη και μακριά από την πραγματικότητα. Εκτός εάν η Ν.Δ. πιστεύει ότι οι νόμοι στη χώρα μας μπορεί να εφαρμόζονται μερικώς και μόνο σε όσους πρέπει κατά τη Ν.Δ. να εφαρμόζονται».

Μετά την φραστική στήριξη του περιφερειάρχη από τον εκπρόσωπο τύπου της Ν.Δ, από το κόμμα διοχετεύεται  η άποψη ότι ο κ. Ψωμιάδης προτού να προχωρήσει στη μείωση του προστίμου είχε τη σύμφωνη γνώμη και της νομικής του υπηρεσίας, ενώ επισημαίνουν πως ο τότε νομάρχης προέβη στην κίνηση αυτή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε παράλληλα από τον κ. Ραγκούση να λάβει υπόψη του ότι ο νόμος για τον «Καλλικράτη» ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2011 και δεν έχει αναδρομική ισχύ, όπως και το γεγονός ότι η επιβολή της αργίας διατάσσεται όταν η ποινική παράβαση έχει τελεστεί από πρόσωπο που έχει την ιδιότητα του Περιφερειάρχη κατά το χρόνο που συνέβη η παράβαση.

Επίσης ο κ. Μιχελάκης επιβεβαίωσε ότι  κατά την επίσκεψη του πρόεδρου της Ν.Δ κ. Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη την προσεχή Παρασκευή και προτού να αναχωρήσει για την περιοδεία του στην Ξάνθη, στη Ροδόπη και στον Έβρο, ο κ. Ψωμιάδης να μεταβεί στο αεροδρόμιο προκειμένου να συζητήσει μαζί του για τις εξελίξεις μετά τη δικαστική απόφαση. Επίσης ο κ.  Μιχελάκης ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ψωμιάδη, μια πριν την ανακοίνωση της απόφασης και μία μετά.

Μετά τη δήλωση στήριξης από τον βουλευτή της Ν.Δ Π. Καμένο  και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης   Κωνσταντίνος Γκιουλέκας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον κ. Ψωμιάδη:

«Ο πολιτικός Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του, με μεγαλύτερη απόδειξη την εκλογή του από τους πολίτες τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια.  Η δύναμή του είναι ο κόσμος που τον εμπιστεύεται και τον στηρίζει. Κάθε δικαστική απόφαση είναι σεβαστή και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης και σχολιασμού από κανέναν. Ο δικαστικός αγώνας του Παναγιώτη Ψωμιάδη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Του ευχόμαστε από καρδιάς καλό κουράγιο, είμαστε κοντά του και πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει σύντομα αυτή την περιπέτεια».

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.