Το 2/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταργηθεί γιατί:
1. Είναι το μεγαλύτερο Σχολείο του Δήμου (φέτος 14 και του  χρόνου 15 μαθητές), στο μεγαλύτερο χωριό του Δήμου, με το μεγαλύτερο υψόμετρο (στα 1000 μέτρα περίπου), την μεγαλύτερη επικινδυνότητα κατά τη μεταφορά λόγω του επικίνδυνου δρόμου και των καιρικών συνθηκών το χειμώνα, τη μεγαλύτερη απόσταση (πολύ πάνω  από μισή ώρα το καλοκαίρι και μπορεί πάνω από μια βδομάδα το χειμώνα).
2. Είναι το μοναδικό Οικολογικό Σχολείο της Δυτικής Μακεδονίας και το μοναδικό που διατηρεί ενημερωμένη ιστοσελίδα στην Π.Ε. Γρεβενών http://dim-amygd.gre.sch.gr, η οποία μάλιστα αναδείχτηκε σε τρεις διαγωνισμούς  στις πρώτες 20 θέσεις ανάμεσα σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Φέτος με την Περιβαλλοντική του Δραστηριότητα με τίτλο «αειφόρο σχολείο» συμμετέχει στον πανελλήνιο διαγωνισμό «αειφόρων σχολείων» και στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό εξοικονόμησης ενέργειας U4energy. Στις 9 Απριλίου 2011 βραβεύεται για τέταρτη φορά από την  Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, τη Δ/νση Β’/βάθμιας Εκπ/σης Πειραιά και τη Δ/νση Α’/βάθμιας Εκπ/σης Α’ Αθηνών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία» συνδιοργανώνουν Εκδήλωση Βράβευσης των σχολείων. Στις 10 Απριλίου 2011 θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ παραδοσιακής έκφρασης «Νικηφόρεια 2011» του ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius Regio «Έλα και τραγούδα: Λαϊκές Παραδόσεις» της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Abruzzo της Ιταλίας, με τίτλο «Έλα και τραγούδα: Λαϊκές Παραδόσεις».
3. Το Σχολείο έχει προοπτική γιατί στο Νηπιαγωγείο και τον Παιδικό Σταθμό του χωριού φοιτούν 12 παιδιά, διαθέτει άρτια κτιριακή υποδομή, πλούσιο σύγχρονο εξοπλισμό και πλήρη υλικοτεχνική υποδομή (φέτος ολοκληρώθηκε και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που κόστισε περίπου 40.000ευρώ).
4. Το νέο συγχωνευμένο σχολείο (6/θέσιο Κιβωτού) θα έχει ταχύτατα φθίνουσα πορεία, γιατί  εξαιτίας των παραπάνω αρνητικών παραμέτρων, πολλές οικογένειες θα αναγκαστούν να φύγουν από τα χωριά τους (κυρίως από τις Αμυγδαλιές) και να πάνε να κατοικήσουν μόνιμα στα Γρεβενά ή αλλού. (Ήδη ο αριθμός των μαθητών των  σχολείων που προτείνεται να συγχωνευτούν είναι μικρός.)
5. Το νέο συγχωνευμένο σχολείο (6/θέσιο Κιβωτού) θα έχει πολύ υψηλότερο κόστος λειτουργίας, απ’ ότι σήμερα τα τέσσερα 2/θέσια Σχολεία), λόγω και του ιδιαίτερα υψηλού κόστους της μεταφοράς των μαθητών.
6. Οι μαθητές δεν θα διδαχτούν καθόλου τα μισά μαθήματα της τάξης τους, ενώ τα άλλα μισά θα τα διδαχτούν για δεύτερη φορά!!!
7. Το Σχολείο μας είναι από τα πιο ιστορικά σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας. Το πρώτο μονοτάξιο δημοτικό σχολείο άρχισε να λειτουργεί ως ιδιωτικό από το 1870, με την ανοχή των Τούρκων κατακτητών (ο επιθεωρητής Γ. Σακελάρης σε αναφορά του το Φεβρουάριο του 1942, αναφέρει ως έτος ανέγερσης και ίδρυσης του Σχολείου λίγο μετά το 1735). Δεν έκλεισε ούτε το 1944 που κάηκε από τους Γερμανούς κατακτητές. Θα κλείσει τώρα;
Σε όλα αυτά τα 141 χρόνια λειτουργίας του το Σχολείο μας είχε μια τεράστια προσφορά εκπαιδευτική, μορφωτική, κοινωνική, πολιτιστική και εθνική, όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για την ευρύτερη τοπική κοινωνία.  Αυτό οφείλεται αποκλειστικά και απόλυτα στις δασκάλες και τους δάσκαλους, οι οποίοι κάτω από εξαιρετικά δύσκολες πολλές φορές συνθήκες, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό ή αν θέλετε ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής τους. Στις 13 Ιουνίου 2010, το Σχολείο μας, πραγματοποίησε εκδήλωση για τα 140 χρόνια λειτουργίας στην οποία βραβεύτηκαν όλες οι δασκάλες και οι δάσκαλοι που υπηρέτησαν σ’ αυτό.
Και σήμερα το Σχολείο μας είναι  εφάμιλλο του παρελθόντος του. Συνεχίζει να αποδίδει στην κοινωνία επιστήμονες και πολίτες με ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Αναπτύσσει και σήμερα δραστηριότητες εκπαιδευτικές, μορφωτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές.
Όλοι οι γονείς, όλοι οι φορείς, αλλά και όλοι οι κάτοικοι, είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του 2/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεών γιατί προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στους μαθητές και στην τοπική κοινωνία.
Αμυγδαλιές, 31-3-2011

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.