Άδικα, όπως φαίνεται, περίμενε ο γρεβενιώτικος λαός να ξεσκίσει τις σάρκες των «ευηπόληπτων κατά τα άλλα» συμπολιτών του που κατανάλωσαν κρέας αρκούδας τις μέρες των Χριστουγέννων και ντρόπιασαν το Νομό. Τα μέσα μαζικής ενημερώσεως που τους υποσχέθηκαν «άρτον και θεάματα», πλάθοντας σενάρια «κανιβαλισμού», αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων. Κρίμα…
Πάντως η συνταγή ήταν απλή και πετυχημένη:
1.    παίρνεις ένα ανώνυμο τηλεφώνημα
2.    ακούς μια, τρεμάμενη, κατά μια παραλλαγή της συνταγής, φωνή
3.    δεν κρατάς τον αριθμό (σύμφωνα με δηλώσεις), για να δώσεις μεγαλύτερη πλοκή στο σενάριο
4.    η φωνή σου καταγγέλλει κατανάλωση αρκούδας, χωρίς να διευκρινίζει αν ήταν στα κάρβουνα, κοκκινιστή ή αλα κρεμ, αλλά μάλλον αυτό ενδιαφέρει μόνο τους συνεστιαζόμενους
5.    βάζεις το «τρόπαιο» σε περίοπτη θέση (κατά προτίμηση στο κέντρο του τραπεζιού). Έτσι κάνουν στα «γκουρμέ»!
6.    η ομήγυρη δεν θα μπορούσε να αποτελείται από «κοινούς θνητούς»,γι’ αυτό βάζεις το «ευηπόληπτοι πολίτες που έχουν φτάσει στα όρια του κανιβαλισμού», το οποίο εξάπτει και τη φαντασία
7.    η τύχη του αγνώστου που τηλεφώνησε αγνοείται… ποιος ξέρει…ίσως…
8.    κοινοποιείς το σενάριο στις αρμόδιες υπηρεσίες ένα μήνα μετά την τέλεση του αδικήματος (ημερομηνία εγγράφου 24/01/2011) και διοχετεύεται στα blogs, χωρίς δική σου υπαιτιότητα, μετά από άλλο ένα μήνα ( περίπου στις 20/02/20011)
Η συνέχεια γνωστή: «Η αναμενόμενη δημοσιοποίηση του περιστατικού πρόκειται χωρίς αμφιβολία να δυσφημίσει για άλλη μια φορά την κατά τα άλλα ελκυστική λόγω φυσικού κάλλους περιοχή των Γρεβενών» τονίζει στο έγγραφό της η καταγγέλουσα Μ.Κ.Ο. η οποία δεν δημοσιοποίησε το γεγονός (τα Γρεβενά βέβαια είναι ελκυστικά και για ιστορικούς, πολιτιστικούς, γεωλογικούς, θρησκευτικούς, γευσιγνωστικούς, κυνηγετικούς κ.ά. λόγους αλλά άσχετο…).
Η αντίδραση έντονη. Οι «ανώνυμες αλλά έγκυρες πηγές» και τα «διαθέσιμα ονόματα των βασικών υπαιτίων …» προκάλεσαν το κοινό αίσθημα. Όμως προς έκπληξη όλων, σε άλλη κατεύθυνση…
Σε «προβοκατόρικα δημοσιεύματα» που «μόνο κακό κάνουν» αναφέρεται  η κόσμια αντίδραση του Δημάρχου κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη και στο ίδιο μήκος κύματος με αναφορές σε ποινικές ευθύνες οι δηλώσεις του Αντιπερειφερειάρχη κ. Γιώργου Δασταμάνη.
Για μας, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Γρεβενών, οι παραβάσεις που αφορούν την προστασία της πανίδας της περιοχής πρέπει να καταγγέλονται έγκαιρα, με στοιχεία και χωρίς τυμπανοκρουσίες, στις αρμόδιες αρχές κατά τα πρότυπα της λειτουργίας της θηροφυλακής, η οποία σημειωτέων πληρώνεται αποκλειστικά από τους κυνηγούς. Παρ’ όλα αυτά αν όντως έχει συμβεί τέτοιο γεγονός, το καταγγέλλουμε απερίφραστα!
Η διασπορά όμως τέτοιων ειδήσεων, περισσότερο στοχευμένη προσπάθεια σπίλωσης και δημιουργίας εντυπώσεων φαίνεται παρά εξυπηρετεί την πάταξη της λαθροθηρίας.
Κάποιοι ξεπέρασαν τα όρια  και πρέπει να καταλάβουν ότι ο σκοπός δεν αγιάζει πάντα τα μέσα!
Τούτος ο τόπος, ο «απαράμιλλου φυσικού κάλλους» όπως λένε αυτοί που τον ανακάλυψαν όψιμα, διατηρήθηκε γιατί οι κάτοικοί του τον σέβονταν: καρπώνονταν – ελαχιστοποιούσαν τις παρεμβάσεις – συνέβαλλαν στην προστασία του αφιλοκερδώς, μα πάνω από όλα ΤΟΝ ΣΕΒΟΝΤΑΝ.
Περιμέναμε υπομονετικά όλο αυτό τον καιρό αυτοί που όψιμα αποφάσισαν  να προστατεύσουν αυτή τη φύση και μας χωρίς εμάς, να αντιληφθούν την ζημιά που προκαλούν και να διαχειριστούν το «υποτιθέμενο» συμβάν με κάποια διακριτικότητα. Μάταια όμως…
Θεωρούμε ότι δυσφημιστήκαμε ως γρεβενιώτες, υπεστήκαμε ηθική βλάβη και επειδή ξέρουμε «ποιος θα μας προστατεύσει από τους προστάτες» σε μια ευνομούμενη πολιτεία, κλείσαμε ραντεβού με τον κ. Εισαγγελέα για να υποβάλλουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και καλούμε και την Περιφέρεια να κάνει το ίδιο.

για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Γρεβενών

ο Πρόεδρος

Αρμένης Στέφανος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed