Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εκδήλωση για τη διαχείριση και ανακύκλωση Απορριμμάτων

28 Φεβρουαρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης με θέμα: «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση Φυτικών Υλικών – Κομποστοποίηση» η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας & Πρασίνου των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας με τους συνεργάτες τους ώστε να ενημερωθούν για την ανακύκλωση φυτικών υλικών – Κομποστοποίηση.

Πρόκειται για μία δραστηριότητα ιδιαίτερα αναπτυγμένη στα κράτη του εξωτερικού σύμφωνα με την οποία τα διάφορα φυτικά υλικά (φύλλα, φλούδες από φρούτα και λαχανικά, χορτάρι από γκαζόν κλπ) τοποθετούνται σε ειδικό κάδο και μετατρέπονται σε φυτόχωμα κατάλληλο για λίπανση των κήπων λαχανικών ή των λουλουδιών.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Πυροβέτση τ. Αναπληρώτριας καθηγήτριας Οικολογίας στο Α.Π.Θ. αλλά και του κ. Δαουτόπουλου, τ. Καθηγητή Γεωπονίας στο Α.Π.Θ. τα απορρίμματα ενός νοικοκυριού μπορούν να ανακυκλωθούν σε ποσοστό 35- 40% χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνουν τις χωματερές ούτε να βάλουν σε επιπλέον έξοδα τους Δήμους για την αποκομιδή τους. Επιπλέον σύμφωνα με οδηγία τη Ε.Ε. θα έπρεπε η χώρα μας να μείωνε τα απορρίμματά της μέχρι το 2005 αλλά αυτό δεν έγινε. Αντίθετα μάλιστα αντί να μειωθούν αυξήθηκαν κατά 100%. Το πρόβλημα λοιπόν είναι μεγάλο και η λύση, με τη συμμετοχή των πολιτών, είναι η ανακύκλωση των φυτικών υλικών και επιπλέον ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή, δηλ. στο νοικοκυριό.

Το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και καλεί όλους τους Δήμους σε ένα δημιουργικό διάλογο με σκοπό την προώθηση της ανακύκλωσης φυτικών υλικών και τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία.

This entry was posted on Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, 2011 at 16:21 and is filed under ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply