Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τι απαντά ο Δήμαρχος Γρεβενών για την… “Αρκουδοφαγία” των Γρεβενιωτών

22 Φεβρουαρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε για το δημοσίευμα της Εφημερίδας Έθνος με τίτλο «σκότωσαν και έφαγαν Αρκούδα στα Γρεβενά», δημοσίευμα που μόνο φρίκη και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει. Θέλουμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες της εφημερίδας ότι ουδέποτε στο Δήμο Γρεβενών έφτασε τέτοια καταγγελία από «Ανώνυμο» τηλεφώνημα, ή  φωτογραφικό υλικό από ένα τέτοιο αποτρόπαιο θέαμα.
Αυτού του είδους τα δημοσιεύματα μόνο κακό μπορούν να κάνουν σε έναν τόπο στον οποίο οι κάτοικοί του έχουν μάθει από γενιά σε γενιά, να συμβιώνουν, να αγαπούν και να προστατεύουν την Καφέ Αρκούδα, καθώς και το περιβάλλον στο οποίο αυτή ζει.
Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο δημοσίευμα δυσφημεί τον τόπο μας και στιγματίζει μία ολόκληρη κοινωνία και μόνο ως προβοκατόρικο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Τα Γρεβενά, ένας τόπος με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, απαράμιλλου φυσικού κάλλους ομορφιές, παράδοση και πολιτισμό άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητά των κατοίκων του, τα τελευταία χρόνια αποτελούν σημαντικό τουριστικό προορισμό με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Αυτό είναι αποτέλεσμα στοχευμένων προσπαθειών και δράσεων με την αρωγή και συμπαράσταση όλων των κοινωνικών ομάδων του τόπου μας.
Αυτό που εμείς θέλουμε ως Δήμος είναι, εάν υπάρχει επώνυμη καταγγελία για αυτό το κατακριτέο εγχείρημα κάποιων «ανθρώπων», να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι «ένοχοι». Σε κάθε περίπτωση εάν έχει συμβεί τέτοιο γεγονός, το καταδικάζουμε απερίφραστα.
Να τονίσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια προστασίας της πανίδας και χλωρίδας του τόπους μας μέσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα από τα Προγράμματα αυτά είναι και το LIFE.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών από τον Νοέμβριο του 2008 υλοποιεί έργο του προγράμματος LIFE, το οποίο αποσκοπεί στην εφαρμογή πρότυπων δράσεων προστασίας της καφέ αρκούδας Ursus Arctos και διαχείρισης του Βιότοπου της και του δάσους Μαύρης Πεύκης του Νομού Γρεβενών, στις τρεις Περιοχές Natura 2000 (SCIs – SPAs) του Νομού Γρεβενών: «Βασιλίτσα», «Εθνικός Δρυμός Πίνδου» και «Εθνικός Δρυμός Πίνδου – Βάλια Κάλντα – Ευρύτερη Περιοχή», με σκοπό την ελαχιστοποίηση της σύγκρουσης ανθρώπου και αρκούδας.

This entry was posted on Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, 2011 at 18:46 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.