Τέσσερις συλλήψεις και υπόνοιες για αντάρτες «πόλης»

Πως δεν απέδρασε ο Παναγιώτης Βλαστός από τις φυλακές Τρικάλων

Τέσσερα άτομα φέρεται να έχουν συλληφθεί για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, το απόγευμα της Κυριακής. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο πιλότος του ελικοπτέρου.

Παραμένει, πάντως, άγνωστο αυτή τη στιγμή αν ο πιλότος ήταν όμηρος στα χέρια των οργανωτών της απόδρασης. Η απόπειρα απέτυχε και σύμφωνα με πληροφορίες ο Βλαστός βρίσκεται τραυματισμένος στο ιατρείο των φυλακών. Στο ελικόπτερο βρίσκονταν τέσσερα άτομα, δύο Έλληνες και δύο αλλοδαποί, για να παραλάβουν τους δραπέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιβάτες του ελικοπτέρου άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων των φυλακών, ώστε να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό και να μπορέσουν να «αρπάξουν» τον Βλαστό. Η αντίδραση των φρουρών, ωστόσο, φέρεται να ήταν άμεση και μόλις είδαν το ελικόπτερο να προσγειώνεται ανταπέδωσαν τα πυρά. Έτσι ουδείς κατόρθωσε να διαφύγει και το ελικόπτερο καθηλώθηκε έξω από τον  χώρο των φυλακών.

Σημειώνεται ότι μόλις τις προηγούμενες ημέρες διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σχέδιο απόδρασης με ελικόπτερο μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» από τις φυλακές Κορυδαλλού. Το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Βλαστός είχε συνεργασθεί με κρατούμενα μέλη της οργάνωσης σε αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης, στην διάρκεια επισκεπτηρίου με την  χρήση όπλου, τον Δεκέμβριο του 2011, στον Κορυδαλλό, μεγεθύνει τις υποψίες των αστυνομικών για τυχόν εμπλοκή «ανταρτών πόλης» στην απόπειρα απόδρασης από τα Τρίκαλα.

 

Είναι η τρίτη επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο μετά από τα εγχειρήματα των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι, το 2006 και το 2009. Σημειώνεται ότι παρά τις τότε εξαγγελίες δεν ελήφθη εν τω μεταξύ κανένα προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της ενοικίασης ελικοπτέρων από κακοποιούς και τις αποδράσεις αυτού του είδους.

Το ελικόπτερο που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση των Τρικάλων νοικιάστηκε στον Ασπρόπυργο και θα κατευθυνόταν, υποτίθεται, στην Θεσσαλονίκη.  Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Ασπροπύργου έχει συνδεθεί και με την παλαιότερη απόδραση Ριζάι – Παλαιοκώστα. Μάλιστα σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η εταιρεία από την οποία ενοικιάστηκε το ελικόπτερο για την επιχείρηση των Τρικάλων είναι η ίδια η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και στην πρώτη απόδραση Παλαιοκώστα Ριζάι το 2006. Μάλιστα φαίνεται ότι και στις δύο επιχειρήσεις έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο ελικόπτερο. Άγνωστοι, παραμένουν, προς στιγμήν οι υπόλοιποι συνεργοί στην επιχείρηση απελευθέρωσης του Βλαστού.

Όπως είπε ο Γιάννης Αναγνώστου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών μιλώντας στο Mega οι κακοποιοί μέσα σε καταιγισμό πυρών -κατά τον οποίο ανταλλάχτηκαν τουλάχιστον 500 σφαίρες σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς- το ελικόπτερο επιχείρησε δύο φορές να παραλάβει τον Βλαστό, ενώ όπως φέρεται να δήλωσε ο χειριστής στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, μέσα στο ελικόπτερο υπήρχε και σάκος με εκρηκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή αναζητούνται.

Στην δεύτερη προσπάθεια του να ανέβει στο ελικόπτερο ο βαρυποινίτης κακοποιός τραυματίστηκε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πέφτοντας από σκάλα, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το ελικόπτερο. Από σφαίρα τραυματίστηκε και ένας από τους τέσσερις επιβαίνοντες στο ελικόπτερο.

Ο δικηγόρος του Παναγιώτη Βλαστού, Φραγκίσκος Ραγκούσης μιλώντας στο vima.gr αναφέρθηκε στην «ανάγκη άμεσης μεταφοράς του πελάτη του στο νοσοκομείο» και ζήτησε την «διεξαγωγή έρευνας για τους πυροβολισμούς από πλευράς των φρουρών της φυλακής».

Δείτε το ρεπορτάζ του Mega:

Ο Παναγιώτης Βλαστός έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονίες, αλλά και για την οργάνωση της απαγωγής το 2009 του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ο οποίος μετά από πολυήμερη κράτηση αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή λύτρων ύψους 30.000.000 ευρώ. Στο κελί του Παναγιώτη Βλαστού έχουν βρεθεί επανειλημμένως κινητά τηλέφωνα.

 

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.