Σε δύο ισόποσες δόσεις θα επιστραφεί σε 500.000 αγρότες και κτηνοτρόφους η διαφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το γεωργικό πετρέλαιο, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα ποσά της πρώτης δόσης, συνολικού ποσού 80 εκατ. ευρώ, είναι διαθέσιμα από σήμερα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, σύμφωνα με τα όσα υποσχέθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή.

Η καταβλητέα διαφορά ανέρχεται σε 0,391 ευρώ για κάθε λίτρο καταναλωθέντος γεωργικού πετρελαίου. Το συνολικό ποσό επιστροφής που θα εισπράξει κάθε δικαιούχος έχει προσδιοριστεί ήδη από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με βάση συγκεκριμένα όρια ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου κινητήρων για γεωργική χρήση, τα οποία καθορίσθηκαν, για κάθε στρέμμα καλλιέργειας και για κάθε εκτρεφόμενο ζώο, από αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Τι δικαιούνται…

Οι ποσότητες καταναλωθέντος γεωργικού πετρελαίου, ανά στρέμμα καλλιέργειας και ανά εκτρεφόμενο ζώο, τις οποίες αναγνωρίζουν σε περίπου 500.000 αγρότες και κτηνοτρόφους οι υπηρεσίες των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αναγράφονται σε αναλυτικούς πίνακες που συνοδεύουν την εκδοθείσα κοινή υπουργική απόφαση και δημοσιεύονται παραπλεύρως. Σύμφωνα με τους πίνακες αυτούς:

  • Για κάθε στρέμμα καλλιεργηθέντος βαμβακιού, το ποσό του ΕΦΚ που θα επιστραφεί σε κάθε δικαιούχο παραγωγό ανέρχεται σε 11,73 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει ως εξής: 30 λίτρα (η προσδιορισθείσα κατανάλωση πετρελαίου ανά στρέμμα) Χ 0,391 ευρώ (το καθορισθέν ποσό που πρέπει να επιστραφεί για κάθε καταναλωθέν λίτρο) =11,73 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το συνολικό ποσό επιστροφής ΕΦΚ που θα καταβληθεί φέτος σε έναν παραγωγό βαμβακιού, ο οποίος διαθέτει 50 στρέμματα αυτού του είδους φυτικής παραγωγής, ανέρχεται σε 586,50 ευρώ (50 στρέμματα Χ 11,73 ευρώ/στρέμμα=586,50 ευρώ).

  • Για κάθε στρέμμα ελιάς ελαιοποιήσιμης το ποσό του ΕΦΚ που θα επιστραφεί σε κάθε δικαιούχο παραγωγό ανέρχεται σε 3,52 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει ως εξής: 9 λίτρα (η προσδιορισθείσα κατανάλωση πετρελαίου ανά στρέμμα ελιάς ελαιοποίησιμης) Χ 0,391 ευρώ (το καθορισθέν ποσό που πρέπει να επιστραφεί για κάθε καταναλωθέν λίτρο) =3,519 ευρώ, που με τη στρογγυλοποίηση γίνεται 3,52 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το συνολικό ποσό επιστροφής ΕΦΚ που θα καταβληθεί φέτος σε έναν παραγωγό ελιάς ελαιοποιήσιμης, ο οποίος διαθέτει 50 στρέμματα αυτού του είδους φυτικής παραγωγής, ανέρχεται σε 176 ευρώ (50 στρέμματα Χ 3,52ευρώ/στρέμμα = 176 ευρώ).

Με ανάλογο τρόπο – δηλαδή με πολλαπλασιασμό του αριθμού 0,391 επί τον αριθμό των λίτρων ανά στρέμμα ή ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου και εν συνεχεία επί τον αριθμό των στρεμμάτων ή των κεφαλών εκτρεφόμενων ζώων – μπορεί ο κάθε αγρότης και ο κάθε κτηνοτρόφος να υπολογίσει την επιστροφή ΕΦΚ που δικαιούται φέτος για κάθε καλλιέργεια και κάθε είδος εκτρεφόμενου ζώου που εκμεταλλεύεται.

Η απόφαση

Ο υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, υπέγραψαν στις 21 Σεπτεμβρίου την κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζονται για το έτος 2012 οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα πρόσωπα που δικαιούνται επιστροφής ΕΦΚ, οι ποσότητες για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή, η διαδικασία επιστροφής και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για γεωργικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην κοινή υπουργική απόφαση:

1. Τα πρόσωπα που δικαιούνται να λάβουν την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για την εκτέλεση εργασιών με μηχανοκίνητα μέσα, είναι αυτά που προσδιορίζονται ως γεωργοί, με βάση τις αιτήσεις-δηλώσεις τους για την ενιαία ενίσχυση. Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να είναι ασφαλισμένα στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ενεργοί-συνταξιούχοι) και τα στοιχεία τους να είναι καταχωρημένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

2. Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, ο συντελεστής ΕΦΚ ορίζεται σε 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ωστόσο, οι δικαιούχοι γεωργοί (αγρότες και κτηνοτρόφοι), κατά την αγορά του πετρελαίου αυτού επιβαρύνονται με τον πολύ πιο υψηλό συντελεστή ΕΦΚ, που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης. Στους γεωργούς επιστρέφεται το ποσό του ΕΦΚ που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ του συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και του συντελεστή των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Για τον υπολογισμό της διαφοράς που πρέπει να επιστραφεί φέτος, ο συντελεστής ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης υπολογίζεται σε 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Συνεπώς η διαφορά ΕΦΚ που πρέπει να επιστραφεί σε κάθε γεωργό (αγρότη ή κτηνοτρόφο) ανέρχεται σε 391 ευρώ (412-21=391) για κάθε 1.000 λίτρα καταναλωθέντος πετρελαίου γεωργικής χρήσης ή σε 0,391 ευρώ για κάθε λίτρο καταναλωθέντος πετρελαίου γεωργικής χρήσης.

3. Το συνολικό ποσό του ΕΦΚ που πρέπει να επιστραφεί υπολογίστηκε και καθορίστηκε από αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων, που εκτιμήθηκε ότι απαιτείται για την εκτέλεση όλων των επεμβάσεων σε κάθε καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών, καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου.

4. Οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων σε λίτρα, ανά στρέμμα, ανά είδος ή ομάδα καλλιέργειας που προσδιορίσθηκαν με βάση τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης, καθώς και οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων σε λίτρα, ανά ζώο, ανά κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου, περιλαμβάνονται σε πίνακες που συνοδεύουν τη σχετική υπουργική απόφαση.

5 Για κάθε είδος ζωικής παραγωγής που έχει δηλώσει ο δικαιούχος, με πολλαπλασιασμό του αριθμού των λίτρων ανά ζώο (που αναγράφεται στο σχετικό πίνακα για το κάθε είδος ζώου) επί τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων και συνεχεία επί του ποσού των 0,391 ευρώ, που είναι η οφειλόμενη επιστροφή διαφοράς ΕΦΚ ανά ζώο.

6. Η επιστροφή των ποσών στα δικαιούχα πρόσωπα θα πραγματοποιηθεί σε δύο ισόποσες δόσεις μέσω τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων. Ήδη, σήμερα, σύμφωνα με τα όσα υποσχέθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τα ποσά της πρώτης δόσης, που αντιστοιχούν στο 50% του συνολικού καταβλητέου ποσού.

7. Ποσά επιστροφής ΕΦΚ, τα οποία κατά τη μηχανογραφική επεξεργασία τους προσδιορίζονται σε ποσά μικρότερα ή ίσα των 27 ευρώ, ανά δικαιούχο πρόσωπο, δεν θα επιστρέφονται στους δικαιούχους.

 

Γιώργος Παλαιτσάκης στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.