Αντ. Σαμαράς: «Επαναδιαπραγμάτευση για να αλλάξουμε αυτά που εμποδίζουν να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος»

Πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο «ο λαός χρειάζεται αλήθεια, ελπίδα, προοπτική και κουράγιο», ενώ ανέπτυξε και τα εννέα μέτρα σύμφωνα με τα οποία θα εξέλθει η χώρα από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το αντικείμενο της «επαναδιαπραγμάτευσης» σύμφωνα με την οποία δεν θα αλλάξουν οι στόχοι αλλά θα αλλάξουν όσα εμποδίζουν να επιτευχθούν αυτοί. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εμείς πρώτοι θέλουμε να αρχίσουμε να βγαίνουμε από το τέλμα. Αυτό είναι το αντικείμενο της “επαναδιαπραγμάτευσης”. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τους στόχους! Πρέπει να αλλάξουν όσα εμποδίζουν να επιτύχουμε τους στόχους μας: Θέλουμε την καταπολέμηση της ύφεσης!

Το λέμε «επαναδιαπραγμάτευση», για να υπογραμμίσουμε ότι θέλουμε να έλθουμε σε συνεννόηση, σε συμφωνία, με τους εταίρους μας. Απορρίπτουμε τις μονομερείς ενέργειες! Ζητάμε «τροποποιήσεις» του προγράμματος, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που επιτείνουν την ύφεση, ακριβώς για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του.

Καταλαβαίνουμε ότι κάποια απ’ αυτά που ζητάμε μπορούν να γίνουν σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν, όμως, άλλα που επείγουν. Όπως για παράδειγμα, επείγει η τακτοποίηση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων που έρχονται φέτος σε περισσότερες δόσεις. Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ξοφλήσουν φέτος τόσες μαζεμένες επιβαρύνσεις από προηγούμενα χρόνια».

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πει όλη την αλήθεια, ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, που έχει ορίζοντα τετραετίας, θα δώσει όλες τις μάχες.

«Η Ελλάδα, ναι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πει την αλήθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη «να δώσουμε όλες τις μάχες για να βγει η χώρα από αυτήν την κρίση».

Όσον αφορά το μνημόνιο, ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε πως «το νόημα της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι η αλλαγή των στόχων, αλλά η αλλαγή όσων εμποδίζουν της επίτευξή τους». Η κυβέρνηση θέλει τροποποιήσεις του προγράμματος στα σημεία που επιτείνουν την ύφεση για την επίτευξη των στόχων, απορρίπτοντας τις μονομερείς ενέργειες.

«Δίνουμε τη μάχη του προφανούς»

«Δίνουμε τη μάχη του προφανούς, πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια να δούμε το προφανές και ακόμη περισσότερο να δούμε παραπέρα και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και την αξιοπιστία της χώρας» είπε.

«Αυτά θα τα πετύχουμε με όπλο την αποφασιστικότητα και την ενότητα» τόνισε, λέγοντας πως η ενότητα αυτή «εκφράζεται από την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και εθνικής ευθύνης». Η κυβέρνηση τόνισε έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα τετραετίας. Και η κυβέρνηση, σημείωσε, «οφείλει να πει αλήθειες, όπως αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα έχει πράγματι ξεφύγει από τους στόχους».

«Η κυβέρνηση έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να αλλλαξει όλα όσα πρέπει και να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης, ώστε να μην χρειαζόμαστε άλλα μνημόνια και να διασφαλίσουμε τη θέση μας στη ευρωζώνη» τόνισε.

Οι βασικοί άξονες της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η χώρα έχει στόχους που αναμφισβήτα πρέπει να πιάσει, σκιαγράφησε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, ανέφερε, θα δώσει έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και την επίσπευσή τους, όπου χρειαστεί. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά στον ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας «σε όλη της την έκταση, όχι αποσπασματικά, αλλά οργανωμένα και με τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ».

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε και την περίπτωση των ορυχείων, σημειώνοντας πως η αξιοποίησή τους θα γίνει με δικαιώματα εκμετάλλευσης και όχι με αλλαγή στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. «Δεν βλέπουμε τις αποκρατικοποιήσεις ταμειακά, αλλά αναπτυξιακά» είπε, γνώμονας είναι η προσέλκυση επενδύσεων.

Μίλησε και για αποκρατικοποίηση των υδάτων, τονίζοντας πως θα εξασφαλιστεί ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στη διαχείρισή τους.

Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης σε αξιοποίηση υποδομών που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν, αναφερόμενος σε ολοκλήρωση συμβάσεων παραχώρησης λιμανιών -αναφέροντας επίσης το παράδειγμα του καμποτάζ.

Ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε επίσης την κεντρική σημασία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για την έκταση από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

«Η χώρα πρέπει να γίνει φιλική στις επενδύσεις» τόνισε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ με παράκαμψη της γραφειοκρατίας. «Δεν μπορεί να υπάρχουν 12,5 δισ. ευρώ και να μένουν αναξιοποίητα εξαιτίας της γραφειοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το στόχο για κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων φορέων του δημοσίου -δίνοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση και να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης η εισαγωγή μέτρων για στήριξη της ρευστότητας και διευκόλυνση επιστροφής καταθέσεων. Προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για περιουσιολόγιο.

Βασικός στόχος είναι επίσης, συνέχισε ο πρωθυπουργός, η καταπολέμηση της δημόσιας σπατάλης με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Έκανε αναφορά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ήδη υπάρχει, λέγοντας πως «οι έως τώρα προσπάθειες απέτυχαν». Ανέφερε ότι ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος θα συντονίζει το έργο μεταξύ των υπουργείων και θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, εξήγγειλε τη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής υπό την ευθύνη του για την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ως τελευταίο σημείο ανέφερε την επίσπευση του συμψηφισμού των οφειλών από και προς το Δημόσιο εντός ενάμισι χρόνου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις επειδή τους χρωστάει το Δημόσιο» ενώ πρόσθεσε πως αν ο συμψηφισμός γίνει σωστά, το ταμειακό κόστος θα είναι μηδενικό.

Οι προγραμματικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά

Πριν τις προγραμματικές η ορκωμοσία

Νωρίτερα τον όρκο του βουλευτή έδωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην Ολομέλεια, ο οποίος απουσίαζε από την τελετή ορκωμοσίας της Βουλής της 28ης Ιουνίου, λόγω της ανάρρωσής του.

Ορκίστηκαν επίσης βουλευτές ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, οι οποίοι την ημέρα της ορκωμοσίας της Βουλής βρίσκονταν σε κυβερνητική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τον νενομισμένο όρκο έδωσαν ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Παπανδρέου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, που επίσης δεν είχαν ορκιστεί μαζί με τα άλλα μέλη της Βουλής.

Της τελετής ορκωμοσίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, ενώπιον του οποίου ορκίστηκαν οι βουλευτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.