Οι περαστικοί στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να έβλεπαν με οίκτο την ηλικιωμένη γυναίκα να ψάχνει εναγωνίως στα σκουπίδια. Ομως η έρευνα του ΣΔΟΕ αποκάλυψε ότι τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν. Η συγκεκριμένη γιαγιά με τα κουρέλια, η οποία δήλωνε στην εφορία εισοδήματα εξαθλίωσης, και όσοι την έβλεπαν τη λυπούνταν, δεν ήταν τίποτε άλλο από μια ζάπλουτη τοκογλύφο με εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς της λογαριασμούς, αλλά και δεκαέξι ακίνητα στην ιδιοκτησία της!

Αυτή την απίστευτη ιστορία φορολογικής… τρέλας άρχισαν να φέρνουν στο φως οι άνθρωποι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, όταν πληροφορήθηκαν για τη δράση της υπέργηρης και άρχισαν να συνθέτουν το οικονομικό προφίλ της. Υστερα από έρευνες έφτασαν στην αποκάλυψη μιας από τις πιο περίεργες ιστορίες φοροδιαφυγής και οικονομικού εγκλήματος, που τους άφησε άναυδους:

Στην εφορία η ηλικιωμένη εμφανιζόταν ως άπορη. Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία δήλωνε κάθε χρόνο εισοδήματα που κυμαίνονταν από… μηδέν (!) έως περίπου 6.000 ευρώ. Κατά μέσο όρο το εισόδημα που είχε δηλώσει δεν ξεπερνούσε τα 2.800 ευρώ τον χρόνο από το 2001 και μετά. Εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κανείς ότι η γιαγιά επιβίωνε μόνο χάρη σε ελεημοσύνες και σε ό,τι ανακάλυπτε στα… σκουπίδια – πράγμα φυσιολογικό αν έβλεπε κανείς τη συγκεκριμένη ρακοσυλλέκτρια να περιφέρεται στους δρόμους της Αθήνας.

Ομως το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της ηλικιωμένης αποκάλυψε στοιχεία που εξέπληξαν ακόμη και τους έμπειρους ελεγκτές του ΣΔΟΕ: Στους ουκ ολίγους τραπεζικούς λογαριασμούς της ηλικιωμένης είχαν κατατεθεί τα τελευταία δέκα χρόνια σχεδόν 16,5 εκατ. ευρώ! Από αυτά τα τεράστια εισοδήματα, σχεδόν 4 εκατομμύρια βρέθηκαν στους λογαριασμούς της όταν έγινε ο έλεγχος, ενώ τα υπόλοιπα φαίνεται ότι είχαν επενδυθεί σε ακίνητα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η γιαγιά είχε στην ιδιοκτησία της δεκαέξι ακίνητα!

Πώς όμως κατάφερε να δημιουργήσει αυτό τον πλούτο η ηλικιωμένη; Οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ είναι πεπεισμένοι ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη τοκογλύφος. Από τις κινήσεις των λογαριασμών της αποκαλύφθηκε μια… βροχή καταθέσεων από τρίτους, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι λογαριασμοί της πιστώνονταν με σημαντικά ποσά από καταθέσεις επιταγών από διάφορους εκδότες. Ετσι επιβεβαιώθηκε ότι η γιαγιά «έσπαγε» μεταχρονολογημένες επιταγές πελατείας που της προσκόμιζαν επιχειρηματίες, αποκομίζοντας σημαντικά ποσά από τους τόκους.

Για τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ ήταν βέβαιο ότι το οικονομικό προφίλ της ηλικιωμένης έδειχνε στην κατεύθυνση της τοκογλυφίας. Ο γιος και κληρονόμος της, αφού η ηλικιωμένη απεβίωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για τα τεράστια εισοδήματα της μητέρας του: ισχυρίστηκε ότι η μητέρα του είχε κληρονομήσει μεγάλη περιουσία από τον θείο της στην Αμερική, ότι είχε εισοδήματα από τη δική της εργασία ως πλασιέ καλλυντικών, ότι εισέπραττε τη σύνταξη του μακαρίτη συζύγου της και ότι είχε κερδίσει πολλά από τις επενδύσεις της σε τραπεζικά προϊόντα υψηλής απόδοσης.

Ολα αυτά, βέβαια, δεν εξηγούν ούτε τις πολλές καταθέσεις από τρίτους ούτε γιατί η ηλικιωμένη κατέθετε στους λογαριασμούς της επιταγές. Ετσι, η πλούσια κληρονομιά δεν θα φτάσει στον γιο της, καθώς θα επιβληθεί πρόσθετος φόρος στα κρυφά εισοδήματα, συνολικού ύψους 16,4 εκατ. ευρώ. Ηδη οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν δεσμευθεί, ενώ θα βγουν στο σφυρί από την εφορία και αρκετά από τα ακίνητα, προκειμένου να εξοφληθεί η… μετά θάνατον οφειλή προς το Δημόσιο.

ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.