Ανεπανάληπτος θρίαμβος για την  «Μαθητοφρένεια»-  Για δεύτερη συνεχή χρονιά κατακτά το βραβείο της Καλύτερης Εφημερίδας Λυκείου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων που διοργανώνει κάθε χρόνο η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Οι δημοσιογράφοι των σχολικών εφημερίδων – οι οποίες ξεχώρισαν στον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ» – κατέγραψαν και ανέλυσαν ζητήματα που τους απασχολούν: την έννοια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς, την προστασία του περιβάλλοντος, το σχολείο ως χώρο κοινωνικής ζύμωσης και ελευθερίας της έκφρασης, τη δύναμη του εθελοντισμού, τον ρατσισμό, την ορθή χρήση και τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η επιλογή των θεμάτων τους δεν ήταν τυχαία. Ολα ιδωμένα υπό το πρίσμα της κρίσης. Μέσα από συνεντεύξεις με ξεχωριστές προσωπικότητες και φωτογραφικά αφιερώματα μετέφεραν στο χαρτί τις απόψεις τους για τον πολιτισμό, τις τέχνες και τον αθλητισμό. Επιπλέον, κατέγραψαν τη δική τους καθημερινότητα – όπως τη βιώνουν στα σχολεία τους – και μίλησαν με χιούμορ για τα μέτρα λιτότητας, την παιδεία, την παραπαιδεία και την εφηβεία.

Φέτος, «ΤΑ ΝΕΑ» έλαβαν 20% περισσότερες συμμετοχές σε σχέση με πέρυσι.

Συνολικά, συμμετείχαν 196 δημοτικά σχολεία, 115 γυμνάσια και 96 λύκεια, ενώ 120 ήταν οι ηλεκτρονικές εφημερίδες από όλες τις βαθμίδες.

Ιδιαίτερη θέση στα έντυπα που κατατέθηκαν κατείχε η οικονομική κρίση. Οι μαθητές την προσέγγισαν όχι μόνο ως πρόβλημα, αλλά και ως ευκαιρία για αυτοκριτική και δημιουργικότητα. Ανέλυσαν τις επιπτώσεις της στην ψυχολογία των ίδιων και των γονιών τους και αναρωτήθηκαν για το δικό τους εκπαιδευτικό μέλλον, τις πανεπιστημιακές σπουδές και την επαγγελματική τους αποκατάσταση εν μέσω ύφεσης.

Παράλληλα, όμως, οι μικροί δημοσιογράφοι έδωσαν φωνή στις ανεξάρτητες προσπάθειες αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η κρίση έγινε αφορμή για τη συγγραφή ποιημάτων.
Η εκδήλωση της απονομής των βραβείων στις μαθητικές εφημερίδες, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Μαΐου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Mega και το Travel Plan και παρουσία προσωπικοτήτων από τους χώρους των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής ζωής.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν οι δημοσιογράφοι των «ΝΕΩΝ»: Μηνάς Βιντιάδης, Μανώλης Πιμπλής, ο σκιτσογράφος Κώστας Μητρόπουλος και η γραφίστρια Κατερίνα Μαρούσιτς. Τις ηλεκτρονικές εκδόσεις έκριναν οι Δημήτρης Πεφάνης και Γιάννης Ανδριτσόπουλος.Τα βραβεία της εκδήλωσης είναι χορηγία της COSMOTE.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

«ΜΑΘΗΤΟΦΡΕΝΕΙΑ» 2ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών

Το χρονικό μιας κατάληψης, η τέχνη του γκραφίτι και ένα αφιέρωμα στην επέτειο του Πολυτεχνείου είναι λίγα από τα ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκαν στις σελίδες της δεκαπενθήμερης εφημερίδας «Μαθητοφρένεια» του 2ου Γενικού Λυκείου Γρεβενών. Ανάμεσα στα νέα από την επικαιρότητα του σχολείου ξεχωρίζουν τα άρθρα γνώμης των μαθητών για την παιδεία και τη λιτότητα.

Όλα τα βραβεία είχαν ως εξής:

ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
«ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2012» Δημοτικό Σχολείο Κομποτίου Αρτας

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
«ΚΑΤΑ… ΤΕΙΧΗ» 1ο Γυμνάσιο Συκεών Θεσσαλονίκης



ΔΗΜΟΤΙΚΑ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» 2ο Δημοτικό Σχολείο  Σκύδρας Πέλλας

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΜΠΕΛαιώνας» Διθέσιο Δημοτικό Σχολείο  Γλινάδου Νάξου

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 3ου ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» 3ο Δημοτικό Σχολείο  Σίνδου Θεσσαλονίκης

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
«ΤΑ ΑΝΗΣΥΧΑ ΜΟΛΥΒΙΑ» 2ο Οκταθέσιο Δημοτικό  Σχολείο Αμφισσας

ΓΥΜΝΑΣΙΑ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
«ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ» Γυμνάσιο Κάτω  Μηλιάς Θεσσαλονίκης

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΡΑΝΙΟΥ» 5ο Γυμνάσιο Χανίων


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
«ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ» Γυμνάσιο – Λύκειο ΕΚΚΝ Αυλώνα Αττικής

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
«ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ», Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών Γυμνάσιο & Λύκειο


ΛΥΚΕΙΑ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
«ΜΑΘΗΤΟΦΡΕΝΕΙΑ» 2ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΡΟΜΟΣ» Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» Ηρακλείου Αττικής

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
«ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ  ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΑ ΑΥΤΑ» 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
«ΔΑΣΟΥΠΟΛΙΤΗΣ» Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης, Στρόβολος Κύπρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.