Νέος πονοκέφαλος για τον Σαμαρά οι αποχωρήσεις των Γ. Βαγιώνα και Μιχ. Χαλκίδη

«Ρουκέτα» στη ΝΔ από τις παραιτήσεις δύο υποψήφιων βουλευτώνΝέους πονοκεφάλους δημιουργεί στον κ. Αντ. Σαμαρά η παραίτηση από τα ψηφοδέλτια δυο βουλευτών της Ν.Δ. που έριξαν ρουκέτα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατία ανακοινώνοντας ότι δεν θα λάβουν τελικά μέρος στις εκλογές.

Στη σκιά των αντιδράσεων για την υποψηφιότητα στο Κιλκίς του κ. Γ. Συμπιλίδη, οι κκ.Γ. Βαγιωνάς (Χαλκιδικής) και Μιχ. Χαλκίδης (Ημαθίας), αντέδρασαν για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων στους νομούς τους και ανακοίνωσαν ότι δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι.

Η αποχώρηση των δυο στελεχών, με πολυετή κοινοβουλευτική παρουσία, προκαλεί ήδη έντονες συζητήσεις και επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του Βήματος (της Τετάρτης 18 Απριλίου) ότι υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες σε αρκετούς νομούς για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων.

Πολλά έμπειρα στελέχη του κόμματος «πάγωσαν» στο άκουσμα της είδησης για τις αποχωρήσεις των κκ. Βαγιωνά και Χαλκίδη και αναφέρονται σε πρωτοφανή κίνηση, πριν συμπληρωθούν δυο εικοσιτετράωρα από την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαγιωνάς που εκλεγόταν βουλευτής Χαλκιδικής από το 2004 ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στις εκλογές και αντίστοιχη δήλωση έκανε νωρίτερα το μεσημέρι ο κ. Χαλκίδης που έστειλε και μια σκληρή επιστολή του προς τον κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας ως αιτία της παραίτησής του τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο ατόμων, τα οποία πρεσβεύουν διαφορετικές αρχές και πολιτική.

Ο κ. Χαλκίδης επί τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις πρώτος βουλευτής του νομού, εξυμνεί μάλιστα και τον τέως Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή στην επιστολή του, σημειώνοντας ότι: «Τις πολιτικές μου αρχές τις ασπάστηκα και τις υπηρέτησα στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή, συμβιβαζόμενος μόνο με τα συμφέροντα των πολιτών και όχι τα προσωπικά. Μπροστάρης, βρέθηκα στο προσωπικό σας αγώνα πιστεύοντας πως η ηθική των λόγων και των πράξεων θα αποτελούσαν συνέχεια και προοπτική πολιτικής διαδρομής» .

Ο κ. Χαλκίδης γνωστοποιεί στον κ. Σαμαρά ότι κάτω από τις διαμορφούμενες συνθήκες και την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, αρνείται να συνυπάρξει, όπως αναφέρει, με εκείνους που πρέσβευαν μια πολιτική διαφορετικών αρχών και εγγυήσεων.

«Θέση την οποία γνωρίζατε εκ των προτέρων. Τέλος, ως βουλευτής, δηλώνω πως δεν υπήρξα λαϊκιστής ποτέ, ούτε στα δύσκολα, ούτε στα εύκολα, γιατί η ΝΔ είναι για όλα και πάντα και όχι για το όποτε κάποιοι τη θέλουν και τους βολεύει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επικριτικός για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων στο νομό Χαλκιδικής είναι και ο κ. Βαγιωνάς που είχε διαγραφεί το Φεβρουάριο, διότι καταψήφισε το δεύτερο μνημόνιο και έκανε δήλωση τότε ότι είπε όχι στους επαχθείς όρους που οι δανειστές μας θέλουν να επιβάλλουν στην Ελλάδα μέσω ενός νέου Μνημονίου.

Ο κ. Βαγιωνάς επέστρεψε στη Ν.Δ. με απόφαση του κ. Σαμαρά στα τέλη Μαρτίου, όταν έστειλε μαζί με τους κκ. Μ. Τζίμα και Κ. Παπασιώζο επιστολή μεταμέλειας στον κ. Σαμαρά, μετά και την υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης.

Στην επιστολή του ανέφερε ότι δεν είχε πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ και σημείωνε πως στηρίζει τον κ. Σαμαρά και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Βαρύ κλίμα για Συμπιλίδη

Το όνομα του κ. Συμπιλίδη είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Ν.Δ., αφού το ρολόι του χρόνου γύρισε περίπου 20 χρόνια πίσω, όταν το 1993 έπεσε η κυβέρνηση του κ. Κ. Μητσοτάκη.

Η κίνηση του κ. Συμπιλίδη τότε να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. επανήλθε στη μνήμη πολλών και οι αντιδράσεις είναι αρκετές.

Πιο χαρακτηριστική η δήλωση της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου που ανέφερε ότι ο υποψήφιος βουλευτής Κιλκίς «συνδέθηκε συμβολικά με την πτώση της κυβέρνησης» και συνέχισε, ρίχνοντας τη ρουκέτα της: «Η πτώση τότε της κυβέρνησης έχει σχέση με την σημερινή ηγεσία της ΝΔ… οπότε…».

Αιχμηρή ήταν και η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, που τελικώς δεν συμπεριλήφθηκε στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., σημειώνοντας στο twitter: «Ο Συμπιλίδης υπέγραψε δήλωση μετανοίας ή το αδίκημα παραγράφηκε λόγω εικοσαετίας;».

Ο τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά, ο δικηγόρος και υποψήφιος στη Β΄ Πειραιά κ. Φ. Κρανιδιώτης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, σημειώνοντας (Ρ/Σ Βήμα fm) ότι «ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει πει ότι από φιλοτιμία και από ευθιξία παραιτήθηκε γιατί δεν είχε χάσει τη δεδηλωμένη».

Αντίθετα, με νόημα ήταν η δήλωση (Ρ/Σ ΝΕΤ) του υποψήφιου στη Β΄ Αθηνών κ. Ευ. Αντώναρου, που είπε: «Ο καθένας έχει την διαδρομή του βάση της οποίας και κρίνεται».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.