Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από περιφερειάρχες και προέδρους ΠΕΔ να υποδείξουν από ένα χώρο σε κάθε περιφέρεια για ίδρυση Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών

Κατ’ αρχήν πήρε πίσω ο υπουργός προστασίας του Πολίτη την απόφασή του για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στο στρατόπεδο «Πόρτη» της Νεάπολης, ωστόσο «πέταξε» το μπαλάκι στης αυτοδιοίκηση και στην αιρετή Περιφέρεια.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογράμμισε την ανάγκη «της στρατηγικής αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης σε όλη τη χώρα».

Μιλώντας στους 13 περιφερειάρχες και στους ισάριθμους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα της χώρας, πρόκειται να δημιουργηθεί από ένα κέντρο φιλοξενίας σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας. Μάλιστα ο υπουργός ζήτησε από τους περιφερειάρχες και τους προέδρους των ΠΕΔ τη συναίνεσή τους, ώστε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες να υποδείξουν τους χώρους που απαιτούνται για το σκοπό αυτό. Διαφορετικά, τόνισε με έμφαση, «αν δεν υπάρξει συναίνεση και δεν υποδείξετε χώρους, τότε θα αποφασίσουμε εμείς που θα γίνουν τα κέντρα φιλοξενίας».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, διένειμε στους τοπικούς εκπροσώπους έγγραφο με τις προδιαγραφές που θα πληρούν τα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών. Διαβεβαίωσε πάντως, ότι θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των ίδιων των εγκλείστων και των πολιτών στις περιοχές που θα εγκατασταθούν τα Κέντρα, καθώς και σύγχρονους υγειονομικούς όρους για ανθρώπινη διαβίωση. Ο υπουργός τόνισε την επείγουσα ανάγκη για λήψη αποφάσεων και κατασκευής των Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας, προσθέτοντας ότι θα στείλει γραπτώς την ολοκληρωμένη πρόταση στις ΠΕΔ και στις Περιφέρειες.

Η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, δήλωσε στον «Πτολεμαίο» ότι «μετά την πρώτη αυθαίρετη απόφαση για μετατροπή του παλιού στρατοπέδου της Νεάπολης σε Χώρο Φύλαξης Μεταναστών, περιμένουμε τώρα γραπτώς την επίσημη πρόταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη». Παίρνοντας το λόγο στη σύσκεψη η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε ότι «το θέμα χρήζει επανεξέτασης από μηδενική βάση» και ζήτησε από τον υπουργό «να βγει η Νεάπολη από το κάδρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, ο οποίος ζήτησε «έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό σε επίπεδο χώρας για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Να σημειωθεί ότι στην παραπάνω κατεύθυνση βοηθά η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, ο οποίος επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Αττική και το κέντρο της Αθήνας, λόγω της διέλευσης και εγκατάστασης χιλιάδων μεταναστών, γι’ αυτό είπε ότι «τρία κέντρα φιλοξενίας πρέπει να δημιουργηθούν στην Περιφέρεια Αττικής».

Στη σύσκεψη πήραν μέρος και εκπρόσωποι των υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας.

Κινητικότητα σε Κοζάνη – Νεάπολη

Στο μεταξύ, στην Κοζάνη το Σαββατοκύριακο υπήρξε έντονη κινητικότητα για το θέμα, καθώς μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βοΐου το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, όπου διατυπώθηκαν οι θέσεις, τις οποίες διατύπωσε χτες στη σύσκεψη στην Αθήνα η πρόεδρος Π. Βρυζίδου. Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Νεάπολης, όπου μέσα από εντάσεις οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι φορέων διευκρίνισαν τις θέσεις τους για το μείζον ζήτημα.

Στο μεταξύ λόγω της σημερινή σύσκεψης στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης, αναβλήθηκε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Σε σχέση με τη συγκέντρωση της Νεάπολης, ο δήμος Βοΐου, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Τη δέσμευση του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της Δυτικής Μακεδονίας για στήριξη της ξεκάθαρης θέσης που έχουν λάβει τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου όσο και η τοπική κοινωνία της Νεάπολης, απέσπασαν ο Δήμος Βοΐου και η Επιτροπή Αγώνα κατά της δημιουργίας κέντρου συγκέντρωσης μεταναστών, στην παλλαϊκή συγκέντρωση που διοργανώθηκε το Σάββατο με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου.

Για μία ακόμα φορά τονίστηκε πως η Νεάπολη και το Βόιο δε θα επιτρέψουν τη δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης μεταναστών, γραμμή την οποία υποστήριξαν οι Βουλευτές που έδωσαν το παρών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Δήμαρχοι όμορων Δήμων και πολιτευτές της περιοχής.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και η Πρόεδρος της ΠΕΔ, σημείωσαν πως στη συνάντηση της Δευτέρας 26 Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, θα ζητήσουν να αποκλειστεί η περίπτωση του στρατοπέδου της Νεάπολης για τη δημιουργία συγκέντρωσης κέντρου μεταναστών.

Την ίδια στάση δεσμεύτηκε να ακολουθήσει ενώπιον της κυβέρνησης και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, εφόσον το δημοτικό συμβούλιο και η τοπική κοινωνία λένε «όχι», ενώ από την πλευρά της η Δήμαρχος Βοΐου, Παναγιώτα Ορφανίδου, ζήτησε απ’ όλη τους πολίτες της περιοχής να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση: «Τώρα προχωράμε ενωμένοι, αφήνοντας απ’ έξω όσους προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στον αγώνα μας. Να ξεχάσουν τη Νεάπολη και το Βόιο όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν τέτοια κέντρα εδώ», ήταν το μήνυμα της προς όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο κοινός αγώνας της τοπικής κοινωνίας της Νεάπολης συνεχίζεται, με τα αποτελέσματα της συνάντησης του Υπουργού με τους Περιφερειάρχης και τους Προέδρους των ΠΕΔ όλης της χώρας, να καθορίζουν την από εδώ και πέρα στάση σε επίπεδο κινητοποιήσεων και αντιδράσεων».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.