Την  Πέμπτη  31 Μαρτίου στα Κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ έγινε σύσκεψη για τη Δυτική Μακεδονία με έξι (6) υπουργεία στα πλαίσια  συντονισμένης προσπάθειας για να τεθούν προτεραιότητες και να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.
Τα Γρεβενά  εκπροσώπησαν  :
Ο Βουλευτής του νομού  Χαντάβας Αθανάσιος, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παλάντζας Λάμπρος και ο γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ  Νούτσος Αθανάσιος.
Συγκεκριμένα τέθηκαν  τα εξής θέματα:
Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού
Προτεραιότητα δίνεται στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας με στόχο την επιμήκυνση της περιόδου. Τέθηκαν, επίσης,  η μεγάλη σημασία της λειτουργίας του  κολυμβητηρίου Γρεβενών,  το κλειστό της Δεσκάτης , το Μουσείο της πόλης των Γρεβενών, η συντήρηση μονών του νομού (όπως πχ του Ταξιάρχη) και τα πέτρινα Γεφύρια.

Υπουργείο Εργασίας
Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ στη Δυτική Μακεδονία συνέβαλαν στη διατήρηση 3000-3500 θέσεων εργασίας.
Σύντομα θα βγουν  προγράμματα  για ανέργους  άνω των 55 ετών για εργασία στους ΟΤΑ.
Επίσης θα τρέξουν προγράμματα με συνολική  χρηματοδότηση για τη Δυτική Μακεδονία  25.000.000 € για   5μηνη απασχόληση με ασφαλιστική εισφορά και  επιδότηση 625€/μήνα .

Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Προωθείται η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού όλων των περιφερειών με σφιχτά χρονοδιαγράμματα.  Ξεκινά από την Αττική  η ανάρτηση του Δασικού Χάρτη και στο πρόγραμμα «Ιωάννης  Μπαλτατζής» έχουν εξασφαλιστεί αρκετά  χρήματα που αφορούν τα δάση.
Προωθούνται τα ΣΕΑ  ( σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων )  στην Εγνατία οδό, στον Ταξιάρχη και στο Βενέτικο.

Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Τα μεγάλα έργα Γρεβενών –Βασιλίτσας  , Δεσκάτης-Ε65 είναι στις πρώτες προτεραιότητες, πρέπει όμως να συμβάλλει και  η τοπική κοινωνία . Προτεραιότητα, επίσης, αποτελεί και η συνέχιση της Ε65 από Καλαμπάκα για Γρεβενά.

Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Για όλα τα παλιά  έργα  μέχρι 31/3/2011 θα πληρωθούν οι οφειλές για  μέχρι και 31/12/2010 . Από εδώ και πέρα θα πληρώνονται  όλα τα συμβασιοποιημένα  έργα με ανώτερο χρόνο καθυστέρησης 3 μήνες.
Η αξιολόγηση των  επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται χωρίς γνωμοδοτική επιτροπή αλλά με ένα σύστημα τύπου πανελληνίων εξετάσεων , δηλαδή 1ος βαθμολογητής – 2ος βαθμολογητής και αν υπάρχει διαφορά στη βαθμολογία   3ος βαθμολογητής με σκοπό την προώθηση της αξιοκρατικής αξιολόγησης χωρίς παρεμβάσεις .

Ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος είχει το υπερβολικό κόστος 200.000 € για κάθε θέση εργασίας που προέκυπτε  γ΄αυτό και αλλάζει.
Προωθούνται το ΕΤΕΑΜ  ( Διάδοχος του ΤΕΜΠΕ  μ΄ άλλη όμως φιλοσοφία ), η Νεανική επιχειρηματικότητα ( από 15 Απριλίου  θα λειτουργεί συγκεκριμένο πρόγραμμα στο διαδίκτυο  που θα δίνει απαντήσεις με τις ιδιαιτερότητες του καθενός) και το πρόγραμμα εξωστρέφειας για ενίσχυση των εξαγωγών με 130.000.000€  .

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Προωθείται το Ταμείο Αγροτικής επιχειρηματικότητας , το οποίο θα μπορεί να δανειοδοτεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους με επιτόκιο μειωμένο και 50℅ από το επιτόκιο της αγοράς.

Προωθούνται επίσης:

  • Το καλάθι προϊόντων της περιφέρειας.
  • Τα σχέδια βελτίωσης θα προκηρυχτούν με συνολικό ποσό για όλη τη χώρα με 500.000.000€ .
  • Η αξιοποίηση της γης.
  • Η παρέμβαση στην αγροτροφική αλυσίδα  με καλύτερους ελέγχους.
  • Η δημιουργία δημοπρατηρίων για γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ένα σε κάθε περιφέρεια .
  • Η αύξηση των ελέγχων.
  • Οι  ασφαλιστικές  εισφορές στον ΕΛΓΑ θα  γίνονται  με εκτίμηση της παραγωγής που κάνει ο ίδιος ο παραγωγός, με ανάλογη όμως αποζημίωση.
  • Η δημιουργία Γεωργικής Σχολής συγκεκριμένης βαθμίδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
  • Θέλουμε, επίσης, να ενημερώσουμε τους πολίτες  ότι , από τη σύσκεψη προέκυψε η παντελής έλλειψη προετοιμασίας του νομού Γρεβενών σε ώριμες  και αξιόλογες προτάσεις που θα υποβληθούν στο ΕΣΠΑ.  Οι ευθύνες είναι τεράστιες και   ανήκουν σ’ αυτούς που τα τελευταία χρόνια διαχειρίστηκαν την τύχη του Νομού. Δεν δούλεψαν υπεύθυνα για να προετοιμάσουν το νομό στη νέα πραγματικότητα της περιφέρειας και επένδυσαν  σε προσωπικές στρατηγικές πολιτικής επιβίωσης , αδιαφορώντας για την αναπτυξιακή προοπτική του νομού. Χρήματα ήρθαν αρκετά, αλλά σπαταλήθηκαν ( με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΑΝΓΡΕ ) σε μελέτες χωρίς στοιχειώδη προγραμματισμό και στόχευση ,  σε γιορτές και πανηγύρια. Δική μας ευθύνη είναι να ανατραπεί η ολισθηρή για τον τόπο πορεία.

    Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.