tain2Oι νέες ταινίες στον Κινηματογράφο Γρεβενών:

“Τοσοδούλικα: Η Κοιλάδα των Χαμένων Μυρμηγκιών”
tainΜια διάσημη γαλλική τηλεοπτική σειρά γίνεται ταινία… τοσοδούλικη σε διαστάσεις, αλλά απέραντη σε ομορφιά.

  • Γαλλία, Βέλγιο, 2013
  • Παραγωγή: Φιλίπ Ντελαρού
  • Σκηνοθεσία: Ελέν Ζιρό, Τομά Ζαμπό
  • Σενάριο: Ελέν Ζιρό, Τομά Ζαμπό
  • Μουσική: Ερβέ Λαβαντιέ
  • Διάρκεια: 89 λεπτά
  • Διανομή: Spentzos Film/Seven Films

Σε ένα μικρό ξέφωτο, τα απομεινάρια ενός πικ-νικ θα γίνουν η αιτία για τον πόλεμο που θα ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο φυλές μυρμηγκιών. Μία γενναία πασχαλίτσα θα βρεθεί στη μέση αυτής της μάχης. Θα βοηθήσει τα μαύρα μυρμήγκια να σώσουν τη φωλιά τους από την επίθεση των κόκκινων μυρμηγκιών.

Οι Ελέν Ζιρόντ και Τομά Ζαμπό πειραματίστηκαν αρκετά με την τέχνη του animation συνδυάζοντάς τη με live action σκηνές στην τηλεοπτική τους σειρά όπου πρωταγωνιστούσαν μικρά χαριτωμένα έντομα. Ετσι αυτό το πείραμα αποφάσισαν να τελειοποιήσουν μεταφέροντας το σε μεγαλύτερη κλίμακα, αυτή της μεγάλης οθόνης.

Κι εδώ είναι που η δουλειά του αναδεικνύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τουλάχιστον οπτικά. Από την αρχή είναι δύσκολο να μην ερωτευτεί κάποιος τους γλυκύτατους πρωταγωνιστές της ταινίας με τα υπέροχα μεγάλα εκφραστικά τους μάτια και τους περίεργους ήχους τους καθώς πετούν ή παρελαύνουν μπροστά από πανέμορφα μέρη της γαλλικής υπαίθρου. Αντίθετα με τις μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές της Pixar ή της DreamWorks, οι Ζιρόντ και Ζαμπό χρησιμοποιούν μια πιο απλή προσέγγιση στην ταινία τους χωρίς κάποιο καστ αστέρων να δανείζει τις φωνές τους και χωρίς τον παραμικρό διάλογο, αλλά χρησιμοποιώντας αστείους ήχους όπως καραμούζες και κόρνες για όταν χρειάζεται να «μιλήσει» κάποιο από τους πρωταγωνιστές του.

Ακόμα και το στόρι και το χιούμορ του ταιριάζει με την απλοϊκότητα του animation των χαρακτήρων του και της ανάλαφρης, κατά κάποιον τρόπο καρικατουρίστικης, αισθητικής της. Αλλά μέσα στα 90 λεπτά η ιστορία, και το ενδιαφέρον, ξεφτίζει μετά το δεύτερο μισό και η υπερβολική αυτή γλυκύτητα που έχει κατακλύσει την μεγάλη οθόνη νιώθεις πως σε λιγώνει. Φαίνεται πως οι Ζιρόντ και Ζαμπό δεν είχαν συνειδητοποιήσει πως χρειάζονταν να αναβαθμίσουν την ιστορία τους ταυτόχρονα με το οπτικό κομμάτι.

Μπορεί να μην χτυπάει τις κατάλληλες νότες κάθε στιγμή, αλλά ακόμη κι έτσι το φιλμ είναι αρκετά διασκεδαστική περιπέτεια όπου αξίζει μια θέση στην ιστορία του συγχρόνου animation. Και χωρίς να ξεστομίσει ούτε μια λέξη, καταφέρνει να προκαλέσει περισσότερα, και ίσως και τα πιο αυθεντικά, γέλια.

Δείτε το trailer:

«The Hunger Games: Mockingjay – Part 2»
tain2Μάχες, δράση, κυνηγητό, αγωνία είναι μερικά μόνο για τα οποία μας είχαν προϊδεάσει τα teaser και τα πρώτα trailers του δεύτερου μέρους της «Επανάστασης» της τετραλογίας «Ηunger Games».

Όπως βλέπουμε η αγαπημένη –για πολλούς- και τολμηρή ηρωίδα που ενσαρκώνει η Jennifer Lawrence, συγκεντρώνει όλη μας την προσοχή αφού ο ρόλος της στο δεύτερο μέρος της Επανάστασης είναι καθοριστικός.

Η επαναστάτρια Katniss Everdeen (η πρωταγωνίστρια της κινηματογραφικής μεταφοράς της γνωστής τριλογίας βιβλίων «Αγώνες Πείνας» της Σούζαν Κόλινς – Εκδόσεις Πλατύπους) βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πρόεδρο Snow και πρωτοστατεί στην επανάσταση του Panem έναντι στην Capitol με το έθνος να διεκδικεί την ελευθερία του.

Το καστ της ταινίας παραμένει το ίδιο, έτσι και πάλι θα δούμε τους Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Julianne Moore, ενώ και εδώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Francis Lawrence.

Δείτε τις μέρες και ώρες προβολής:
kinhmat

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.