Ολόκληρη η απόφαση

Η απόφαση του ΣτΕ στο vima.gr - Οχι στο «μαύρο, «ναι» στον νέο φορέαΑμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ επιβάλλει η προσωρινή διαταγή, η οποία χορηγήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Μενουδάκο με σύμφωνη γνώμη και του εισηγητή, Κωνσταντίνου Κουσούλη. Αναστέλλει την εκτέλεση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος που διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Παράλληλα διατάσσεται η λήψη από τον υπουργό Οικονομικών, τον αρμόδιο υφυπουργό στον πρωθυπουργό όλων των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η Κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών 02 11.6.2013.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στην προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου, 13 ημέρες πριν από τη συνταξιοδότησή του, είναι και η αναφορά στην αρχή ότι η διακοπή της μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών είχε ως αποτέλεσμα «να μην επιτελείται η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 του νόμου 1730 /1987, όπως τροποιήθηκε με το άρθρο 19 του νόμου 1866/1989 για συμβολή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενημέρωση, στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και της ομογένειας».

Παράλληλα, πάντως, ο κ. Μενουδάκος θεωρεί ως νόμιμη την αναμόρφωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αφού αναφέρεται ότι ονέος φορές θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το πόσο γρήγορα θα συσταθεί ο δημόσιος φορέας, αφού ο σχετικός νόμος πρέπει να περάσει από τη Βουλή και να ψηφιστεί με πλειοψηφία. Παράγοντες της ΕΡΤ, αλλά και της κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει από εβδομάδες έως μήνες. Το στοίχημα αφορά επίσης το αν η ΕΡΤ λειτουργήσει με το σύνολο των εργαζομένων και επίσης τι θα γίνει με τα μουσικά σύνολα και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Παπαδάκου Γιάννα

Ολόκληρη η απόφαση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.