Ο καιρός σταδιακά «φορά» τα χειμωνιάτικά του και χιλιάδες νοικοκυριά αναμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει εντός των προσεχών ημερών, το αργότερο μέχρι τις 9 με 10 Δεκεμβρίου. Φέτος θα υπάρξουν πολλές διαφορές σχετικά με το παρελθόν, καθώς το επίδομα θέρμανσης δεν θα το λάβουν μόνο εκείνοι που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης.

  • Στη λίστα των δικαιούχων θα προστεθούν όσοι χρησιμοποιούν:
  • φυσικό αέριο
  • υγραέριο
  • καυσόξυλα ή pellet (για ορεινές περιοχές, πληθυσμιακό όριο 2.500)

Συγκεκριμένα για το φυσικό αέριο ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τους λογαριασμούς από τον Οκτώβριο μέχρι τον επόμενο Απρίλιο. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, το υγραέριο και τα καυσόξυλα, το επίδομα θέρμανσης θα καθοριστεί με τον «παραδοσιακό» τρόπο, τα τιμολόγια.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι δικαιούχοι


Φέτος εφαρμόστηκε μια ακόμη αλλαγή σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, καθώς δεν θα ισχύσουν οι γνωστές ζώνες περιοχών. Αντ’ αυτού, σε συνεργασία με την ΕΜΥ δημιουργήθηκε ένας νέος χάρτης, με τις περιοχές να διαχωρίζονται με λεπτομέρεια ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Στο νέο χάρτη ελήφθη υπ’ όψιν το πόσες μέρες η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.

Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία όταν πραγματοποιούν τις αιτήσεις τους, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

• Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
• Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
• Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Τι ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι

Το νέο επίδομα θέρμανσης θα ξεκινά από τα 80 ευρώ και θα φτάνει τα  700 ευρώ σε περιοχές που η ανάγκη για θέρμανσης είναι μεγάλη.

Η Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής, εξήγησε προ ημερών στο MEGA, ότι όπως και πέρυσι «για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης πρέπει να βάλει το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβει. Επίσης, τα χρήματα που θα πάρει πρέπει να τα ξοδέψει, αλλιώς τα επιστρέφει. Είναι καλό ότι φέτος είναι περισσότερα τα χρήματα, όμως λόγω της ακρίβειας του πετρελαίου, λόγω του ειδικού φόρου, μπήκαν στη μέση και διάφοροι τρόποι εναλλακτικής θέρμανσης. Το πετρέλαιο είναι πολύ ανταγωνιστικό. Τώρα που είναι φτηνό, βλέπουμε πως δουλεύει. Το πετρέλαιο και να το σβήσεις κρατάει θερμοκρασία. Είναι κοινωνικό αγαθό και το κάναμε είδος πολυτελείας» σημείωσε καταλήγοντας.

 iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.