Σε κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη προχώρησε την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 ο Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών, κ. Ανδρέας Πάτσης
αναφορικά με την άδικη εξαίρεση του Νομού Γρεβενών από το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

………………………………………………………………………………………………………………

Αθήνα, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Προς:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη

Υπόψη: Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Άδικη εξαίρεση του Νομού Γρεβενών από το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών

Ο Νομός Γρεβενών στηρίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στην αγροκτηνοτροφική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί μια από τις ελάχιστες διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης για τους κατοίκους της περιοχής. Ταυτόχρονα, η ανεργία βρίσκεται σταθερά σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της επικράτειας με αποτέλεσμα οι πόλεις και τα χωριά να ερημώνουν, καθώς ο παραγωγικός πληθυσμός αναγκάζεται να τα εγκαταλείψει προς εύρεση εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει ένα δυσοίωνο τοπίο για το μέλλον των Γρεβενών και γι’ αυτό αναμφίβολα χρήζει άμεσων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων εκ μέρους της Πολιτείας προκειμένου να αναστραφεί, έτσι ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση για την ενίσχυση των επενδύσεων στην περιοχή και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης με αιχμή του δόρατος τον πρωτογενή τομέα, όπου ο Νομός Γρεβενών πληροί τις προϋποθέσεις και διαθέτει ήδη τις απαραίτητες βάσεις για περαιτέρω βελτίωση.

Δυστυχώς, στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που συντάχθηκε από την αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή,ο Νομός Γρεβενών ουσιαστικά εξαιρέθηκε από το πακέτο των ενισχύσεων. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το καθοριστικής σημασίας έναυσμα για τον συνολικό οικονομικό και παραγωγικό μετασχηματισμό της περιοχής, διαπιστώθηκε μετά λύπης μας ότι υιοθετήθηκε ένα μοντέλο δύο ταχυτήτων ανάμεσα στους Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο καταδικάζει τον Νομό Γρεβενών σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση. Αποτελεί δε άξιο απορίας, πώς ενώ κατά την προηγούμενη περίοδο η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπιζόταν ως ενιαίο σύνολο με αποτέλεσμα τα Γρεβενά να μην μπορούν να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύσεων λόγω του πλασματικού υψηλού ΑΕΠ της Περιφέρειας εξαιτίας της λιγνιτικής δραστηριότητας, να εφαρμόζεται τώρα αυτός ο διαχωρισμός που επιτείνει την υφιστάμενη αδικία δεκαετιών.



Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο σας η προδημοσίευση του Υπομέτρου 6.1. «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας. Όπως διαπιστώνεται, ο Νομός Γρεβενών εξαιρείται για μία ακόμη φορά από τις ενισχύσεις της Πολιτείας και μάλιστα σε έναν τομέα ο οποίος είναι εξέχουσας σημασίας για την περιοχή και για τον οποίο υπάρχει εκπεφρασμένο ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον δραστηριοποίησης από τον νέο παραγωγικό πληθυσμό του Νομού.

Εν κατακλείδι, η αντιμετώπιση των Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας με δύο μέτρα και δύο σταθμά και η ανισομερής κατανομή των πόρων, επιτείνει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των Νομών, δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη συνολική βελτίωση των δεικτών απασχόλησης ιδιαίτερα για τον Νομό Γρεβενών όπου η ανεργία βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη και εν τέλει δεν λειτουργεί ως το αναγκαίο ανάχωμα για την συγκράτηση του παραγωγικού πληθυσμού στον τόπο του. Όταν μάλιστα οι ενισχύσεις εξειδικεύονται στους νέους και τη δραστηριοποίησή τους στον πρωτογενή τομέα όπως εν προκειμένω, η εξαίρεση αυτή συνιστά μια ενέργεια αδικαιολόγητη και γεννά σημαντικά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Θα τροποποιηθεί το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, ώστε να συμπεριληφθεί και η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να ενισχύσετε τον πρωτογενή τομέα στον Νομό Γρεβενών, ώστε να εξομαλυνθούν εν μέρει οι ανισότητες που υπάρχουν εξαιτίας του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης;

Ο ερωτών,

Ανδρέας Πάτσης

Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών – Νέα Δημοκρατία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.