ΠΡΩΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ

Ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, είναι πιθανό να έρθει στη χώρα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, το οποίο περιμένει από εβδομάδα σε εβδομάδα η παγκόσμια κοινότητα.

Χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας και ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε τον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό. Στην ενημέρωση συμμετείχε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ανέφερε σε ερώτηση iefimerida.gr, πως αν όλα πάνε καλά, τότε είναι πιθανό να έρθει το πρώτο εμβόλιο στη χώρα μας τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, στην ερώτηση ποιο θα είναι το πρώτο εμβόλιο που θα έρθει στην Ελλάδα, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε «όποιο πάρει την έγκριση, είτε από τον FDA είτε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό».
«Με τη σφραγίδα αυτής της αξιολόγησης μπορεί να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός, επομένως είμαστε σε αναμονή. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο εμβόλια τα οποία είναι πολύ κοντά, γι’ αυτό και συζητούμε την πιθανότητα της έναρξης του εμβολιασμού τον πρώτο μήνα του 2021», πρόσθεσε.

Πόσες δόσεις θα παραλάβει η Ελλάδα -Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός. Ο πολίτης θα πρέπει να κλείνει ραντεβού είτε στέλνοντας sms, είτε online μέσω διαδικτύου είτε τηλεφωνικά.

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Το σχέδιο για τους πρόσφυγες και τα σωφρονιστικά ιδρύματα

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας θα γίνει από 65 ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και θα διαρκέσεις 10 ημέρες. Ο εμβολιασμός προσφύγων-μεταναστών (34 Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, 6 Κέντρα Υποδοχής-Ταυτοποίησης και 8 Προ-αναχωρησιακά Κέντρα ) θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ. Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι προτάσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης έγιναν δεκτές. «Με σύμπνοια, διαφάνεια και σωστό βηματισμό θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε όλα τα κόμματα και την κοινωνία».

Στα 35 σωφρονιστικά καταστήματα ο εμβολιασμός θα γίνει από το υγειονομικό προσωπικό μονάδων υγείας.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τις εξελίξεις, είπε ο υπουργός. Πολλά εμβόλια είναι σε διαδικασία να παραχθούν. Κάθε μέρα ακούμε θετικά μηνύματα για τα αποτελέσματα εμβολίων, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο είναι ένας σημαντικός σταθμός, πρέπει όμως να προσέξουμε, να σεβαστούμε τον διπλανό μας, να κάνουμε υπομονή.

Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, και να αρχίσουμε σταδιακά να εμβολιάζουμε συμπολίτες μας, ώστε να χτίσουμε ανοσία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. «Μαζί με αυτό θα υπάρχει και η μάσκα, η προφύλαξη, ο σεβασμός στις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες. Να μην το ξεχάσουμε ποτέ. Ο πλανήτης ζει μια τεράστια περιπέτεια. Η τήρηση των μέτρων θα έχει θετική κατάληξη για εμάς» τόνισε.

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα

  • 245 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) – Αττική
  • 135 στην 2η ΥΠΕ – Πειραιώς και Αιγαίου
  • 123 στην 3η ΥΠΕ – Θεσσαλονίκης
  • 129 στην 4η ΥΠΕ – Μακεδονίας και Θράκης
  • 144 στην 5η ΥΠΕ – Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
  • 176 στην 6η ΥΠΕ – Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων
  • 66 στην 7η ΥΠΕ – Κρήτης.




iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.