Οι ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν διεθνώς λόγω της πανδημίας από τον κορονοϊό-19,όπως και η είσοδος στους χειμερινούς  μήνες που προδιαθέτουν στη μετάδοση και ανάπτυξη των λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας απαιτούν ιδιαίτερες οδηγίες προφύλαξης από τους γονείς.

Όσον αφορά τις εποχικές λοιμώξεις,

συνήθως, πρόκειται για το κοινό κρυολόγημα, που δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη αντιμετώπιση πέραν αυτής, που ισχύει για όλες τις ιώσεις.

Η γρίπη, αν και σπανίως επικίνδυνη σε υγιή παιδιά, έχει, συνήθως, πιο έντονα συμπτώματα και απαιτεί την παρακολούθηση από Παιδίατρο.

Όταν η κατάσταση του παιδιού, που νοσεί, είναι πιο σοβαρή με υψηλό πυρετό και εικόνα πάσχοντος (αδυναμία ή εύκολη κόπωση, έντονο βήχα, ρίγος κ.λπ.), θα πρέπει να εξετάζεται από Παιδίατρο για το ενδεχόμενο μικροβιακής επιλοίμωξης (ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα, πνευμονία κ.λπ.), που απαιτεί και τη χορήγηση αντιβιοτικών

Ειδικότερα, για πιθανή λοίμωξη από κορονοϊό, σχετικά αναφέρονται από  την Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικών Λοιμώξεων :

Είναι γεγονός ότι ο κορονοϊός δεν προσβάλλει τα παιδιά όσο τους ενήλικες. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν έρχονται εξίσου σε επαφή με τον ιό. Απλώς τις περισσότερες φορές δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα ή αν εκδηλώσουν αυτά μοιάζουν με μία ήπια γρίπη, εμφανίζοντας βήχα, πονόλαιμο, λιγότερο συχνά συνάχι και μερικές φορές πυρετό, όχι υψηλό κατά κανόνα. Η θνητότητα στα παιδιά είναι κάτω του 1 τις χιλίοις, και κατά κανόνα αφορά παιδιά με συνοδά νοσήματα. Επειδή η διάγνωση της νόσου COVID-19 δεν θα αλλάξει την αντιμετώπιση ενός παιδιού με ήπια συμπτώματα ούτε τα μέτρα απομόνωσης από την κοινότητα, δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύονται τα πολύτιμα διαγνωστικά τεστ προκειμένου να τίθεται η διάγνωση. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση παιδιού με σοβαρά συμπτώματα, όπως δύσπνοια ή πολύ υψηλό πυρετό με επηρεασμένη γενική κατάσταση ή παιδιού με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνιo καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) και βρέφους ηλικίας <12 μηνών.

Η COVID-19 λοίμωξη κατηγοριοποιείται σε:

Α) Ασυμπτωματική

Β) Με ήπια συμπτωματολογία λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού: πυρετός, βήχας, ρινίτιδα, πονόλαιμος, μυαλγίες, κόπωση. Ο πυρετός μπορεί να απουσιάζει, ενώ κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν μόνο συμπτώματα από γαστρεντερικό (ναυτία, εμέτους, διάρροια).

Γ) Μέτριας βαρύτητας ή σοβαρή νόσος: υψηλός πυρετός, παραγωγικός βήχας, ταχύπνοια, βρογχόσπασμος, μειωμένη σίτιση, έντονη καταβολή, δύσπνοια,  γογγυσμός.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίρνουν μέτρα προφύλαξης από τον ιό (SARSCoV-2) που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής:

– Να φορούν προστατευτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους καθώς και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός. Συζητήστε μαζί τους τον τρόπο της σωστής χρήσης μάσκας. Επιμείνετε ότι η μάσκα είναι αυστηρά προσωπικό αντικείμενο.

– Να αποφεύγουν την κοντινή επαφή με άτομα που δεν ανήκουν στο οικογενειακό σας περιβάλλον τηρώντας τη μέγιστη δυνατή απόσταση από φίλους, γνωστούς και άγνωστους.



– Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά με την επιστροφή στο σπίτι, πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

– Να κρατούν με ευλάβεια αποστάσεις από τους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας-πρέπει μα τους προστατέψουμε!

– Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού

– Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.

Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά.

Οδηγίες για παιδιά και οικογένειες για την αντιμετώπιση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού (ΕΚΠΑ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Α΄ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ).

  • Προστατεύουμε τα παιδιά και τους εφήβους από την υπερβολική έκθεση σε ειδήσεις, εικόνες και πληροφορίες σχετικά με την πανδημία COVID-19.
  • Ωστόσο, ενημερώνουμε τα παιδιά και τους εφήβους με σύντονο για την ηλικία τους τρόπο σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα.
  • Μεριμνούμε για την παροχή κατάλληλων και επαρκών ερεθισμάτων και ιδιαίτερα ενθαρρύνουμε συνεχώς και ενεργητικά το παιχνίδι. Είναι σημαντική η αναζήτηση κάποιων δραστηριοτήτων με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τα παιδιά χωρίς όμως να προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε το σχολικό πρόγραμμα.
  • Βοηθούμε τα παιδιά να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, όπως το άγχος ή τον φόβο. Προσφέρουμε στα παιδιά μια προοπτική για το μέλλον, εξηγώντας τους ότι οι επιδημίες έχουν μια αρχή, μια μέση και ένα τέλος.
  • Επιδιώκουμε τη διαμόρφωση μιας νέας καθημερινής ρουτίνας για τα παιδιά, ιδιαίτερα για όσο διάστημα διαρκεί η αποχή από την οργανωμένη εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου.
  • Εξασφαλίζουμε για τα παιδιά μια ισορροπημένη διατροφή, καλή υγιεινή ύπνου και τουλάχιστον την ελάχιστη απαραίτητη φυσική δραστηριότητα.
  • Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το δίκτυο των κοινωνικών σχέσεων του παιδιού μέσω εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας .
  • Αναζητούμε ευκαιρίες να διηγηθούμε στα παιδιά θετικές και αισιόδοξες εικόνες από την κοινότητα, για παράδειγμα ατόμων που ανάρρωσαν ή βοήθησαν κάποιον που νόσησε.
  • Εξασφαλίζουμε την παραμονή των παιδιών κοντά στην οικογένεια και τους γονείς τους, εφόσον αυτό κρίνεται ασφαλές.
  • Κατά την διάρκεια στρεσσογόνων περιόδων τα παιδιά συχνά προσκολλώνται εντονότερα στους γονείς και μπορεί να γίνονται περισσότερο απαιτητικά. Εάν τα παιδιά σας έχουν ανησυχίες, συζητώντας μαζί τους θα μετριαστεί το άγχος τους. Τα παιδιά παρατηρούν τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα των ενηλίκων, ώστε να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τρόπους διαχείρισης των δικών τους συναισθημάτων σε κρίσιμες περιόδους.
  • Για τα παιδιά με αναπτυξιακού τύπου δυσκολίες, που παρακολουθούν πρόγραμμα παρέμβασης, συστήνεται η επικοινωνία με τους θεραπευτές του παιδιού, ώστε να αναζητηθούν λύσεις συνέχισης της υποστήριξης των δυσκολιών του παιδιού είτε μέσω τηλεδιασκέψεων, είτε μέσω αποστολής κατάλληλου υλικού στους γονείς.
  • Προστατεύουμε την υγεία μας. Τα παιδιά χρειάζονται έναν κατά τον δυνατόν υγιή ενήλικα δίπλα τους.

Θεωρώ λοιπόν, ότι τηρώντας τις οδηγίες , εφαρμόζοντας τους κανόνες και λειτουργώντας με σύνεση και λογική θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της εποχής μας.

Με εκτίμηση

Δέσποινα Τζιρά-Λιάντση

Παιδίατρος-Εντατικολόγος

Επιμ.Α΄

ΓΝΓρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.