Ανοιχτή επιστολή προς τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Γρεβενών απέστειλε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών, κ. Ανδρέας Πάτσης αναφορικά με τις σοβαρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου λόγω άρνησης χορήγησης άδειας καύσης φυτικών υπολειμμάτων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού Γρεβενών.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΠΡΟΣ: Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Γρεβενών,

Πύραρχο Αντώνιο Καλαϊδόπουλο

ΚΟΙΝ.:

-Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,

κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

– Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας,

Αρχιπύραρχο Ιωάννη Ράπτη

Θέμα: Σοβαρές καθυστερήσεις στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου λόγω άρνησης χορήγησης άδειας καύσης φυτικών υπολειμμάτων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού Γρεβενών

Με την παρούσα επιστολή σας εκφράζω την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγροτική δραστηριότητα του Νομού μας, καθώς έχει σημειωθεί καθυστέρηση στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου λόγω της άρνησής σας να χορηγήσετε την απαραίτητη εκ του νόμου άδεια για την καύση φυτικών υπολειμμάτων (σιτοκαλάμων).

Η διαδικασία καύσης σιτοκαλάμων συνιστά κοινή γεωργική πρακτική διαχείρισης υπολειμμάτων καλλιέργειας μεταξύ άλλων και στον Νομό Γρεβενών και αποτελεί ενέργεια καθόλα νόμιμη εφόσον τηρούνται τα ισχύοντα από τη νομοθεσία μέτρα πρόληψης, τα οποία οι επαγγελματίες καλλιεργητές γνωρίζουν και εφαρμόζουν όπως προβλέπεται.

Αν και τυπικά η αντιπυρική περίοδος λήγει σε όλη τη χώρα στις 31 Οκτωβρίου, γνωρίζετε ότι στο Νομό Γρεβενών και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία επικρατούν διαφορετικές καιρικές συνθήκες από ό τι σε άλλα μέρη της Ελλάδας με πιο θερμό κλίμα, καθώς στην περιοχή μας έχουν ήδη ξεκινήσει οι βροχοπτώσεις, υπάρχει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και επικρατεί ιδιαίτερη υγρασία. Βάσει των δεδομένων αυτών, ο κίνδυνος πυρκαγιάς εφόσον μάλιστα τηρούνται και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, έχει ελαχιστοποιηθεί.

Η μετατόπιση της διενέργειας καύσης των σιτοκαλάμων μετά την τυπική λήξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Νοέμβριου θα σημάνει αυτόματα την καταστροφή της παραγωγής για τον Νομό μας, καθώς είναι απαραίτητο να μεσολαβήσει διάστημα ενός μηνός από την καύση ως την σπορά των καλλιεργητικών εκτάσεων. Όμως η σπορά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών όπως αυτές που επικρατούν στο Νομό μας κατά το τέλος Νοεμβρίου και στη διάρκεια του Δεκεμβρίου.



Με δεδομένο το αίσθημα ευθύνης των κατοίκων του Νομού μας απέναντι στα πολύτιμα δάση μας και της ευαισθησίας που όλοι τρέφουμε στα ζητήματα της προστασίας τους, αλλά και με γνώμονα την υποστήριξη και διευκόλυνση της αγροτικής παραγωγής που αποτελεί μια από της κύριες δραστηριότητες των Γρεβενιωτών, σας καλώ να μην θέτετε άλλο σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή ενός ολόκληρου Νομού και να εφαρμόσετε άμεσα τη νόμιμη διαδικασία χορήγησης της απαραίτητης άδειας στους καλλιεργητές ώστε να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της καύσης το συντομότερο δυνατό σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα μέτρα προφύλαξης

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Πάτσης

Βουλευτής Ν. Γρεβενών- Νέα Δημοκρατία       

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.