Τις καινοτομίες που εισάγει το νέο νομοσχέδιο του «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης», επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης με συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Μια από τις καινοτομίες, είναι η ψηφιακή υπογραφή για κάθε Έλληνα πολίτη, που θα εισαχθεί με τις νέες ταυτότητες που σε λιγότερο από δυο χρόνια θα αρχίσουν να εκδίδονται.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα αναφέρει πότε χρησιμοποιούμε την ψηφιακή υπογραφή, πώς λειτουργεί. Είναι πολύ καίριο να είναι σαφές το πλαίσιο του πότε ισχύει η ψηφιακή υπογραφή και ποιοι είναι οι κανόνες που την διέπουν», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Δεν θα είναι τελικά ο ΑΦΜ ο Προσωπικός Αριθμός

Για τον Προσωπικό Αριθμό (ΠΑ), ο οποίος θα αναγράφεται στη νέα ταυτότητα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι θα διαθέτει 12 ψηφία εκ των οποίων τα 9 θα είναι ο ισχύων ΑΦΜ και τα υπόλοιπα θα περιλαμβάνουν γράμματα.

«Τελικά δεν θα είναι ο ΑΦΜ, αλλά θα είναι ο ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου) συν τρία αριθμητικά ψηφία που θα προστεθούν στην αρχή, θα μπαίνουν μπροστά» τονίζει ο κ. Πιερρακάκης.

Η ανάπτυξη συχνοτήτων 5G



Ο υπουργός χαρακτήρισε μεγάλη παρέμβαση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για το 5G, λέγοντας ότι «είναι το πιο εξωστρεφές από όσα κάνουμε» αναφερόμενος στην ίδρυση του ταμείου Φαιστός.

Εξήγησε ότι το μεγάλο κενό στη συζήτηση για το 5G δεν είναι δημοπρασία των συχνοτήτων αλλά η ανάπτυξη του σχετικού οικοσυστήματος, «δηλαδή να υπάρξουν επαρκείς εταιρείες οι οποίες θα αξιοποιήσουν αυτές τις συχνότητες και θα παρέχουν μεγάλες υπηρεσίες στον κόσμο».

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι το Δημόσιο δεσμεύει κάποιες συχνότητες τις οποίες δεν δημοπρατεί και τις οποίες παραχωρεί για ερευνητικούς σκοπούς ή τις παραχωρεί για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας «κι υπάρχει κι ένα δεύτερο κομμάτι, το οποίο είναι ότι το Δημόσιο έρχεται και παρεμβαίνει δημιουργώντας ένα εξειδικευμένο ταμείο, το πρώτο στον κόσμο, το οποίο θα επενδύει μόνο στην ανάπτυξη συχνοτήτων 5G»

Οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι

Όσον αφορά το Fiber To The Home, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι και για περιοχές χαμηλής όχλησης θα ισχύει το πλαίσιο που εφαρμόζεται σήμερα για τα δίκτυα φυσικού αερίου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης (θα χρειάζεται απλή γνωστοποίηση) από τους δήμους.

«Απλοποιούμε τη διαδικασία για τις οπτικές ίνες. Στα λεγόμενα έργα χαμηλής όχλησης θα ισχύσει ό,τι ισχύει και στο φυσικό αέριο κι άρα δεν θα χρειάζεται πλέον η άδεια θα χρειάζεται μόνο μια γνωστοποίηση, αναφορά στον οικείο δήμο, κι άρα θεωρούμε ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι χρειαζόταν κάποιος πολίτης για να τραβήξει οπτική ίνα στο σπίτι του περίπου 3,5 μήνες, εφόσον υπάρχει κάλυψη στην περιοχή».

Τι θα γίνει με τις περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης

Τέλος, από τα καίρια άρθρα που αφορούν στα ζητήματα σχετικά με τις περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, ο υπουργός τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «στις ‘λευκές περιοχές’ της τηλεόρασης προσθέτουμε νέες περιοχές για να φτάσουμε μια σχεδόν ολοκληρωτική κάλυψη κι εξασφαλίζουμε ότι η κάλυψη πλέον θα ισχύσει για 8 χρόνια με εγγύηση».

skai

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.