Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο νομό Γρεβενών

2 Σεπτεμβρίου, 2020 by Χρήστος Μίμης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο νομό Γρεβενών.

Η ερώτηση εστιάζει στην πρόθεση του Υπουργείου να κατατάξει τα αρωματικά φυτά στην κατηγορία των επιδοτούμενων καλλιεργειών και να προχωρήσει στην αλλαγή του κωδικού “ΚΑΔ”, που αποδίδεται στις επιχειρήσεις απόσταξης αρωματικών φυτών, από αυτή των χημικών, σε μια νέα κατηγορία μόνο για αρωματικά έλαια.Αναλυτικά η ερώτηση:

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Ο “αρωματικός χρυσός” στο νομό Γρεβενών»

Κύριε Υπουργέ,
Σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά κυρίως στο νομό Γρεβενών, γίνεται μεγάλη προσπάθεια στον πρωτογενή τομέα, τα τελευταία χρόνια, από νέους κυρίως αγρότες της περιοχής. Οι νέοι αυτοί αγρότες, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να καλλιεργήσουν νέες ποικιλίες, όπως μελισσόχορτα και λεβάντα. Υπολογίζεται ότι, στη φετινή χρόνια, μόνο η λεβάντα, στην περιοχή των Γρεβενών, καταλαμβάνει 4.000 καταγεγραμμένα στρέμματα, από 2.500 πέρσι, σύμφωνα με πληροφορίες που μας παραχώρησαν οι ανωτέρω αγρότες.
Η προσπάθεια τους αυτή, όσο περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και πιο γνωστή στη χώρα μας, ωστόσο, οι νέες αυτές καλλιέργειες, όπως μας τόνισαν οι ως άνω, δεν είναι επιδοτούμενες από το αρμόδιο Υπουργείο, ούτε υπάρχει κάποια οικονομική στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας. Επίσης, κάτι άλλο που κρίνουν οι νέοι αγρότες πως πρέπει να αλλάξει άμεσα, είναι η φορολογική κατάταξη των επιχειρήσεων απόσταξης αρωματικών φυτών. Σύμφωνα με τους ως άνω, ο κωδικός «ΚΑΔ», που τους παρέχεται για τα αποστακτήριά τους, είναι εκείνος για παραγωγή χημικών ουσιών, ενώ τα έλαια δεν είναι χημικές ουσίες. Ζητούν, ως εκ τούτου, οι ως άνω αγρότες να υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία κατάταξης, όσον αφορά στους «ΚΑΔ», ειδικά για τα αρωματικά φυτά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεσθε να κατατάξετε τα αρωματικά φυτά στην κατηγορία των επιδοτούμενων καλλιεργειών;

2. Προτίθεσθε να αλλάξετε τον κωδικό «ΚΑΔ», που αποδίδεται στις επιχειρήσεις απόσταξης αρωματικών φυτών, από αυτή των χημικών, σε μια νέα κατηγορία μόνο για αρωματικά έλαια;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

This entry was posted on Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2020 at 10:41 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply