Ενα πολύ κρίσιμο δεκαπενθήμερο για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα ξεκινά σήμερα.

Οι εκδρομείς του Αυγούστου αρχίζουν σταδιακά να επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων. Τις πρώτες δεκαέξι ημέρες του μήνα έχουν καταγραφεί συνολικά 2.635 κρούσματα, ενώ στην Αττική μόνο την τελευταία εβδομάδα φτάνουν τα 460. Ωστόσο, η κυβέρνηση παραμένει σε ετοιμότητα και ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων και τις εισηγήσεις των ειδικών θα προχωρήσει σε άρση ή νέα λήψη μέτρων.

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις
Στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον Σωτήρη Τσιόδρα θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα και θα υπάρξει εκτενής συζήτηση για το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων.

Ηδη από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα μέτρα για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές και θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα.

  • Συγκεκριμένα, από σήμερα ισχύουν τα εξής:
    Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
  • Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
    η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
    οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
    οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
  • Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
  • Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.
  • Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν στα τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο. Στα δύο νησιά των Κυκλάδων και μέχρι τις 24 Αυγούστου έχει εφαρμοστεί:

 

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
  • Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων δόθηκε και στον Πόρο που ήταν ήδη σε καθεστώς ειδικών μέτρων, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων έχει μεταφερθεί τα μεσάνυχτα αντί για τις 11:00 που ίσχυε.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας με τη χρήση μάσκας και αποφυγής συγχρωτισμού όσων επιστρέφουν από τις διακοπές τους και την ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων. Σε αυτό στοχεύει και το σποτ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και ανήρτησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Παρά την έκρηξη των κρουσμάτων που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια να συγκρατηθεί η εξάπλωση της πανδημίας, εφόσον όμως τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Παρόμοια εκτίμηση υπάρχει και από επιδημιολόγους που παρακολουθούν προσεκτικά την πορεία του κορωνοϊού.



Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση, λίγο πάνω από τα 200, είναι χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις ειδικών με βάση την εικόνα που υπήρχε στο τέλος Ιουλίου. Τότε, σε κλειστές συσκέψεις επιστημόνων και υπεύθυνων για την παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων, γινόταν λόγος για 500 κρούσματα την ημέρα, που θα μπορούσαν να κορυφωθούν στα 700 την ημέρα, πλησιάζοντας στις 20 Αυγούστου. Στον χαμηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί είναι πιθανόν να συνέβαλαν τα μέτρα που ελήφθησαν, ωστόσο μια χαλάρωση ή η απροσεξία όσων επιστρέφουν από επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Οι σκέψεις που υπάρχουν στο τραπέζι
Στις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού είναι ο περιορισμός των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Δηλαδή, να απαγορευτούν οι μετακινήσεις εκτός περιφέρειας για όσους σταδιακά επιστρέφουν στα αστικά κέντρα. Προς το παρόν, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, διότι είναι μια σύνθετη διαδικασία και είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις και δυσκολίες στην εφαρμογή της. Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου και αυτό που είναι προς συζήτηση, με βάση και τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, είναι το πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων και των μέτρων που θα υπάρχουν για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Δεν έχει επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας
Στα θετικά προσμετράται και το γεγονός ότι δεν έχει επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας. Ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή έχουν διασωληνωθεί παραμένει χαμηλός, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε κλινικές Covid-19 συνοδεύεται και από αύξηση των εξιτηρίων, καθώς είναι μειωμένος ο μέσος χρόνος νοσηλείας.

 iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.