Επίσκεψη της πρώην Υπουργού Οικονομικών, Βουλευτή Μαγνησίας και αναπληρώτριας Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, της Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπης Βέττα και μελών της Ν.Ε. Κοζάνης στη ΔΟΥ Κοζάνης.

Η κ. Βέττα, με αφορμή την επίσκεψη δήλωσε: «Επισκεφθήκαμε σήμερα μαζί με την πρώην Υφυπουργό Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου την ΔΟΥ Κοζάνης, όπου συνέβη το πρόσφατο αποτρόπαιο περιστατικό, για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στους εργαζομένους που βίωσαν αυτή τη βάναυση και απάνθρωπη επίθεση. Συνομιλήσαμε μαζί τους για το περιστατικό ενώ μας μετέφεραν την εικόνα ψυχολογικής αναστάτωσης που βιώνουν λόγω της επικίνδυνης κατάστασης των τραυματιών συναδέρφων τους.

Η καταδίκη είναι αυτονόητη όπως και η συμπαράσταση στους εργαζόμενους που κάνουν το καθήκον τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Με αφορμή αυτή την διαπίστωση τους ενημερώσαμε για την ερώτηση που κατέθεσα, όπως είχα αναφέρει και την Παρασκευή, για τα μέτρα προστασίας πολιτών και εργαζομένων στις ΔΟΥ.

Τέλος, θα ήθελα να καταδικάσω την διαρροή των εικόνων και βίντεο από το κλειστό σύστημα ασφαλείας της ΔΟΥ. Πρόκειται για μια παράνομη πράξη, που δεν εξυπηρετεί τίποτε, αντιθέτως διογκώνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και των εργαζομένων και επαναφέρει τις άσχημες αναμνήσεις που βίωσαν οι συμπολίτες μας. Ελπίζω ότι οι διωκτικές αρχές θα ανακαλύψουν τους υπαίτιους της διαρροής και θα πράξουν το καθήκον τους».

Σας επισυνάπτουμε την ερώτηση που κατέθεσε η κ. Βέττα για το ζήτημα της προστασίας των εργαζομένων και των πολιτών στις ΔΟΥ, η οποία συνυπογράφηκε από 40 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέμα: «Ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την ασφάλεια πολιτών και υπαλλήλων».

Η πρόσφατη επίθεση με τσεκούρι κατά εφοριακών υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ. Κοζάνης δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Οι καθημερινές επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι σε ελεγκτικές υπηρεσίες, είτε αυτές περιορίζονται σε απλή εξύβριση, είτε αφορούν απειλές και εκφοβισμό, είτε αφορούν χειροδικία, είτε φτάνουν να απειλούν την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα σε κρίσιμες για το δημόσιο υπηρεσίες (εφορίες, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας, κλπ).

Η Ομοσπονδία Εφοριακών σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία 16.07.2020 αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η επίθεση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά καθημερινών επεισοδίων και παραβατικών συμπεριφορών απέναντι σε εργαζόμενους που βιώνουν το μεροκάματο του τρόμου. Για άλλη μια φορά καταδεικνύεται ότι οι εφοριακοί υπάλληλοι καλούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς καμία προστασία, εκτεθειμένοι καθημερινά άλλοτε στο έλεος αγανακτισμένων πολιτών και άλλοτε ανυπεράσπιστοι απέναντι σε οργανωμένα και αδίστακτα οικονομικά συμφέροντα.

Είχαμε κατ΄ επανάληψη προειδοποιήσει για την κατάσταση αυτή αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Τα γεγονότα της Κοζάνης αποτελούν την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, για τις συνθήκες εργασίας στις υπηρεσίες μας, οι οποίες έχουν γίνει αφόρητες.»

Με αφορμή τα παραπάνω γεγονότα, αλλά και με αντίστοιχα επεισόδια σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, επανέρχεται το ζήτημα της ασφάλειας για τους εργαζόμενους, τους πολίτες που εξυπηρετούνται, αλλά και για τα αρχεία που τηρούνται στους χώρους των γραφείων, αρχεία απαραίτητα και για τους πολίτες και για τους ελέγχους που διενεργεί το δημόσιο.

Επειδή, αντίστοιχα ζητήματα έχουν αντιμετωπιστεί και σε άλλες χώρες και κάποια από αυτά ήδη εφαρμόζονται σε κεντρικές υπηρεσίες της χώρας μας, όπως τα γραφεία Υπουργείων, είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν και σε υπηρεσίες αιχμής ειδικά πρωτόκολλα ασφάλειας, τα οποία θα αφορούν:

– την απαγόρευση εισόδου σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και τμήματα του δημοσίου χωρίς προηγούμενο ραντεβού

– τον έλεγχο με ειδικό λογισμικό για την είσοδο – έξοδο από τις υπηρεσίες

– τον φυσικό έλεγχο χειραποσκευών των πολιτών κατά την είσοδο στις υπηρεσίες

– τη βελτίωση της ασφαλούς ψηφιακής εξυπηρέτησης των πολιτών

Επειδή επεισόδια σαν αυτό της Κοζάνης επιβεβαιώνουν τις διαμαρτυρίες εργαζομένων στο σύνολο των υπηρεσιών του δημοσίου για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στα γραφεία τους, αλλά και αναδεικνύουν τις σημαντικότατες ελλείψεις που υπάρχουν σε ζητήματα ασφάλειας,

Επειδή εκφοβισμούς, φονικές επιθέσεις και τοποθετήσεις βομβών σε γραφεία δημόσιων υπηρεσιών έχουμε αντιμετωπίσει δυστυχώς πολλές φορές στο παρελθόν,

Επειδή η ασφάλεια στην καθημερινότητα μας δεν επιτυγχάνεται με επικοινωνιακού τύπου επιχειρήσεις της αστυνομίας ή με αναίτιες επιθέσεις κατά διαμαρτυρόμενων εργαζομένων και πολιτών,

Επειδή είναι αναγκαίο οι υπηρεσίες στην Ελλάδα να λειτουργήσουν, όπως και στην Ευρώπη με εξυπηρέτηση του πολίτη από απόσταση χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας του, μέσω του διαδικτύου ή τηλεφωνικών κέντρων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να διαθέσουν στις υπηρεσίες λογισμικό για την πλήρη καταγραφή εισόδου – εξόδου των πολιτών;
  2. Προτίθενται να διαθέσουν προσωπικό για τη μόνιμη φύλαξη και διενέργεια ελέγχων στις εισόδους των υπηρεσιών;
  3. Προτίθενται να αυξήσουν άμεσα τις διαθέσιμες προς τους πολίτες ψηφιακές υπηρεσίες τους; Ποια τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης αυτών των έργων;
  4. Υπάρχουν πιστώσεις που να αφορούν υπηρεσίες ασφάλειας κτιρίων και επομένως προσωπικού, πολιτών και αρχείων, που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη;
  5. Υπάρχει πρόνοια για στήριξη των εργαζομένων που υφίστανται περιστατικά βίαιων επιθέσεων και τραυματισμούς;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Αλεξιάδης Τρύφων

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου  Ειρήνη

Αθανασίου Νάσος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Τζούφη Μερόπη

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φάμελος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Χαρίτσης Αλέξης

 

Με εκτίμηση,
Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπης Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.