Στις 4 Ιουνίου 2020 διεξήχθη η ΤΑΜΣ (τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων)  στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΕΤΟΥ», στην Αλεξανδρούπολη με την επωνυμία «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ 2020».

Στην άσκηση εξετάστηκαν διαδικασίες και τεχνικές διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων από Συγκρότημα Ίλης αρμάτων, συμμετείχε:

– Προσωπικό και μέσα της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙ ΤΘΤ «ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΠΙΝΔΟΣ»).

– Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) τύπου Apache της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ).

Η ονομασία της μεγάλης αυτής άσκησης από το ΓΕΣ με την επωνυμία «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ 2020» αποτελεί  μεγάλη τιμή και αναγνώριση για τον Συνταγματάρχη Σωκράτη Δημάρατο.

Αποτελεί όμως έμμεσα και μεγάλη τιμή για τα Γρεβενά, γιατί ο Συνταγματάρχης Σωκράτης Δημάρατος  επικεφαλής της Ταξιαρχίας Ιππικού  από τη γραμμή εξορμήσεως –  εφόδου και μαχών (Σκούγκζα – Αννίτσα – Βασιλίτσα), με την ταξιαρχία ιππικού υπό τον Συν/χη Σωκράτη Δημάρατο και τριών ταγμάτων πεζικού, ήτοι: του 1ου του 51ου Συντάγματος Δαβάκη μεθ’ ουλαμού ιππικού, του 1ου του 50ου Συντάγματος Τρικάλων και του 3ου του 7ου Συντάγματος Χαλκίδος, με μελετημένη, ταχύτατη και ορμητική αντεπίθεση από τις 3 έως τις 7 Νοεμβρίου 1940  συνέτριψε την ιταλική μεραρχία Αλπινιστών Τζούλια, χαρίζοντας την πρώτη μεγάλη νίκη του στρατού μας και οδήγησε  στην αναδίπλωση, την οπισθοχώρηση και τη συντριβή της Μεραρχίας ΤΖΟΥΛΙΑ.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι απόγονοι της οικογένειας του Σωκράτη Δημάρατου τιμούν κάθε χρόνο με την φυσική τους παρουσία την ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στο ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΩΝ στο ύψωμα ΑΝΝΙΤΣΑ (1720 υψ.)  όπου κάθε χρόνο μεταξύ των άλλων γίνεται  και μνεία στον ηρωικό αγώνα της Ταξιαρχίας Ιππικού και του Συνταγματάρχη Σωκράτη Δημάρατου.

Η δημοσίευση σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά site της χώρας μας της άσκησης, αλλά και η εκτενής αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της ταξιαρχίας ιππικού υπό το Συνταγματάρχη Σωκράτη Δημάρατο στα βουνά (πεδία των μαχών) των Γρεβενών και της Μάχης την Πίνδου είναι ιδιαίτερα τιμητική για τα Γρεβενά και την προβολή της τοπικής μας ιστορίας.

Μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους αυτή η πανελλαδική προβολή του ιστορικού γεγονότος και δικαιώνονται οι προσπάθειες μας για την ανάδειξη του.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΣΕΑΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΣ Β.ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.