Στο πλαίσιο της διατύπωσης προτάσεων σχετικά με την τουριστική προβολή του άυλου πολιτισμικού αποθέματος του Δήμου Γρεβενών αλλά και την παράλληλη ανάδειξη του υλικού αποθέματος (φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος) των κοινοτήτων της περιοχής μας, ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης καλεί όλους τους Κοινοτάρχες του Δήμου να προχωρήσουν στην ενδελεχή καταγραφή των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου τους.

Η συγκεκριμένη δράση, την οποία συντονίζει ο Αντιδήμαρχος Εμπορίου & Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Ζήσης Κιάκας και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας & Αθλητισμού κ.Δημήτρης Μπόλης, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος του εκάστοτε Δήμου. Κατ’επέκταση, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες, θα πρέπει ο κάθε Πρόεδρος να αποστείλει στο Δημαρχείο Γρεβενών είτε ηλεκτρονικά είτε ταχυδρομικώς, επιστολή με πλήρη παρουσίαση εκείνων των στοιχείων που χαρακτηρίζει την κοινότητά του σε ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.



Με τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δεδομένων θα συνταχθούν διεξοδικά οι αναλυτικές προτάσεις που θα καταθέσει ο Δήμος Γρεβενών στον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικής Ανάπτυξης κ.Γεώργιο Βαβλιάρα που είναι αρμόδιος σε θέματα τουριστικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Αναλυτικότερα, ο Δήμος Γρεβενών, καλεί τον κάθε Πρόεδρο, ξεχωριστά, να γνωστοποιήσει στην απαντητική του επιστολή τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του οικισμού ευθύνης του που αναδεικνύουν την μοναδικότητα του χωριού του.

Πιο συγκεκριμένα, παρακαλείται, να γίνει καταγραφή στοιχείων όπως:

1.Αρχαιολογικού/Αρχιτεκτονικού Ενδιαφέροντος (μνημεία, ανασκαφές, γεφύρια)
2.Θρησκευτικού Ενδιαφέροντος (εκκλησίες, μοναστήρια, αγιογραφίες, τέμπλα)
3.Φυσιολατρικού Ενδιαφέροντος (εθνικοί δρυμοί, βουνά, δάση, ποτάμια, λίμνες, λιβάδια, μονοπάτια, φαράγγια, ενδημικά είδη φυτών και ζώων, παραδοσιακές καλλιέργειες, κτηνοτροφικοί δρόμοι, κάμπινγκ)
4.Ιστορικού Ενδιαφέροντος (οπλαρχηγοί – επαναστάτες, τοπικοί ήρωες, αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα και των Παγκόσμιων Πολέμων/Εμφυλίου, πεδία μαχών, μαρτυρικά χωριά, μουσεία, προσωπικότητες κύρους)
5.Γαστρονομικού Ενδιαφέροντος(τοπική κουζίνα-οινολογία, γιορτή προϊόντων, μοναδικά αγαθά )
6.Πολιτισμικού Ενδιαφέροντος (πανηγύρια, ήθη, έθιμα, τοπικές γιορτές, πολιτιστικά δρώμενα, παραδοσιακά επαγγέλματα, λαϊκή παράδοση-λαογραφία)
7.Ιατρικού-Φαρμακευτικού Ενδιαφέροντος (ιαματικές πηγές, βότανα)
8.Επιστημονικού Ενδιαφέροντος (γεωλογικά – παλαιοντολογικά ευρήματα, αστρονομία)
9.Αθλητικού Ενδιαφέροντος (σκι-snowboard, κανό-καγιάκ, αγώνες αυτοκίνητων-μοτοσικλετών-ποδηλάτων, κατασκηνώσεις, ορειβασία, πεζοπορία, αγώνες δρόμου)
10.Εικαστικού,Καλλιτεχνικού και Πνευματικού Ενδιαφέροντος (τοπικοί καλλιτέχνες όπως μουσικοί, ζωγράφοι, γλύπτες, φωτογράφοι-κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, συγγραφείς, ποιητές)

Επιπλέον, ζητείται να γίνει καταγραφή των υφιστάμενων δομών που μπορεί να υπάρχουν όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, κιόσκια, παρατηρητήρια αλλά και πιθανή ύπαρξη παλαιότερου τουριστικού υλικού, ελληνικού ή ξενόγλωσσου, έντυπης ή άλλης μορφής.

Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση που δεν έγινε αναφορά κάποιας συγκεκριμένης δράσης ή ενός μοναδικού χαρακτηριστικού που ενδεχομένως να αφορά την ξεχωριστή ταυτότητα της κοινότητας σας, μπορείτε να προσθέσετε τις όποιες τεκμηριωμένες προσθήκες επιθυμείτε στην απαντητική σας επιστολή.

Γραφείο Τύπου
Δημάρχου Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.