Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με τις οποίες επιστρέφονται στη χώρα μας ενισχύσεις 466 εκατ. ευρώ για τους βοσκοτόπους, ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, επισήμανε τα ακόλουθα :

«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορούν κοινοτικά πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στη χώρα μας λόγω μη επιλέξιμων προς ενίσχυση βοσκοτόπων την περίοδο 2008-2012, όπως ισχυριζόταν τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι διαδικασίες αναιρέσεων αυτών των αποφάσεων της Επιτροπής ξεκίνησαν επί κυβερνήσεως Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ και μάλιστα νομικός σύμβουλος της τότε κυβέρνησης ήταν ο κ. Γιάννης Χαλκιάς, σήμερα πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος χειρίστηκε την όλη υπόθεση με επιτυχία.

Παράλληλα, επί κυβερνήσεως Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρήσαμε στην αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων, τον Δεκέμβριο του 2014, με την ψήφιση στην ελληνική Βουλή του νόμου 4315 για την εφαρμογή του νέου ορισμού των βοσκοτόπων, προσθέτοντας τις ποώδεις, φρυγανώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις επιλέξιμες προς κοινοτική ενίσχυση εκτάσεις με βοσκότοπους. Επιπλέον ο νόμος προέβλεψε τα αναγκαία διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα μεν προσωρινά σχέδια θα εκδίδονταν στο τέλος Ιουνίου 2015, τα δε οριστικά ένα εξάμηνο μετά, στο τέλος του 2015.

Με άλλα λόγια, έγινε ένα τεράστιο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του όλου προβλήματος, ώστε οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να μην έχουν απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων από τον περιοριστικό ορισμό και την έννοια του βοσκότοπου, όπως αυτός είχε οριστεί με την προηγούμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Μετέπειτα, με τον κοινοτικό κανονισμό Omnibus δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις επ΄ αυτού του ορισμού, που καθιερώσαμε τότε.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μας διαδέχθηκε επί τεσσεράμισι χρόνια δεν έπραξε τίποτα ! Και εμφανίζεται σήμερα – δύο φορές δυστυχώς αυτή τη φορά – από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητά να εφαρμοστεί ο νέος ορισμός του βοσκοτόπου, για τον οποίο δεν έκανε απολύτως τίποτα όσο ήταν κυβέρνηση για να αυξηθούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις και να δοθούν τα 466 εκατ. που επιστρέφονται στη χώρα μας, για τις συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού .

Εκείνο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι, για την περίοδο 2008-2012 οι γεωργοκτηνοτροφοι εισέπραξαν ατόφιες τις άμεσες ενισχύσεις και εξισωτικές αποζημιώσεις.

Αυτό άλλωστε επισήμανα και στην επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, την προηγουμένη της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (25.3.2020), προτείνοντάς του στο σχέδιο για την αναπλήρωση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών από τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού να συμπεριλάβει τα χρήματα που επιστρέφονται στη χώρα μας στη στήριξη των κτηνοτρόφων υπό τη μορφή της πρόσθετης εξισωτικής αποζημίωσης.

Και τούτο με το σκεπτικό ότι την περίοδο 2013-2014 με το σχέδιο δράσης (action plan) που μας επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της τεχνικής λύσης που εφαρμόσαμε με τους βοσκοτόπους, μερίδα κτηνοτρόφων είχε απώλεια εισοδήματος την περίοδο εκείνη, χωρίς αυτή να καλυφθεί τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, εισηγήθηκα να διεκδικηθεί, μαζί με άλλα κράτη μέλη, η ύπαρξη ευελιξίας στην εφαρμογή του ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί η ευχέρεια κονδύλια από μέτρα του Προγράμματος που δεν θα απορροφηθούν, να μεταφερθούν για τη τόνωση της αγροτικής παραγωγής σε καλλιέργειες που υφίστανται επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και τις επιπτώσεις λόγω κορωνοϊου, με στοχευμένες πάντα αποζημιώσεις.

Μετά από όλα αυτά, η προσπάθεια μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να οικειοποιηθούν τις ευνοϊκές για τη χώρα μας αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα 466 εκατ. ευρώ και για το που πρέπει να κατευθυνθούν τα χρήματα αυτά, πέφτουν για άλλη μια φορά στο κενό. Το καλύτερο για εκείνους που ολιγώρησαν και δεν έπραξαν τίποτα στη διάρκεια της διακυβέρνησής τους είναι η σιωπή και ο αναστοχασμός σε ποια λάθη υπέπεσαν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.