ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ

Κύριοι
Έχοντας μια πρώτη αλλά και ενδεικτική εικόνα της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε σε ατομικό, πανελλαδικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, βλέπουμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο σύνολο των δραστηριοτήτων της παγκόσμιας κοινότητας.

Για ακόμη μια  φορά ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που αντιμετωπίζει τα σημαντικότερα ίσως προβλήματα, καθώς οι γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες δεν μπορούν να παύσουν ή να ανασταλούν  σε καμία περίπτωση για προφανείς λόγους. Ενώ οι υποχρεώσεις και το έξοδα συνεχίζουν κανονικά για τους παραγωγούς, η ροή εσόδων λόγω της πανδημίας έχει πρακτικά εκμηδενιστεί με αποτέλεσμα να προκύπτουν θέματα βιωσιμότητας στο σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Η κτηνοτροφία -και πιο συγκεκριμένα ο κρεοπαραγωγικός τομέας της – αντιμετωπίζει σήμερα τις άμεσες συνέπειες της πανδημίας COVID-19, σε συνέχεια των επισημάνσεων μας που αφορούσαν τον κλάδο των αιγοπροβατοτρόφων και τις χαμηλές τιμές πωλήσεως των αμνοεριφίων σας αναφέρουμε επιπρόσθετα τις   ιδιαίτερες  δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι βοοειδών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ, της πιο διαδεδομένης εγχώριας ελληνικής κρεοπαραγωγικής φυλής βοοειδών. Οι σφαγές για το πρώτο τετράμηνο του 2020 έχουν μειωθεί στο 50%, η ζήτηση είναι πολύ μειωμένη λόγω του «λουκέτου» στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, καθώς και των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρεβενών, υλοποιεί πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης  της  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΒΟΟΕΙΔΩΝ, στα πλαίσια της  ΔΡΑΣΗΣ 10.2.1 <ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ>, ΠΑΑ 2014-20. Το πρόγραμμα αφορά σε 42 εκτροφές βοοειδών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΦΥΛΗΣ σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία (σύνολο ζώων : 3,429 βοοειδή).



Με τις δράσεις του προγράμματος, πέρα από τους προβλεπόμενους στόχους (καταγραφή -σύνταξη γενεαλ.βιβλίων-έλεγχος αποδόσεων) δίνεται και η δυνατότητα προώθησης ενός προιόντος ιδιαίτερου (κρέας βοοειδών ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΦΥΛΗΣ ), με πολλές δυνατότητες και προοπτικές στην αγορά για τους κτηνοτρόφους .

Στις πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν, κρίνεται επιτακτική η στήριξη και ενίσχυση αυτού του τόσο σημαντικού αλλά και  ιδιαίτερου για την εγχώρια κτηνοτροφία τομέα, των εκτροφέων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΒΟΟΕΙΔΩΝ.

Η  Πολιτεία οφείλει  να λάβει τώρα άμεσα μέτρα στήριξης της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων, καθώς και του εισοδήματος των παραγωγών.

  1. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος .
  2. Να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ των αγροτών και κτηνοτρόφων στη λίστα με τους ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και να τύχουν τα επιδόματα στήριξης.
  3. Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή στους παραγωγούς ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για προϊόντα που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα διάθεσης, λόγω των συνθηκών, της ζωικής παραγωγής.
  4. Στήριξη των κτηνοτρόφων. Εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι στις εισαγωγές βόειου κρέατος αιγοπρόβειου κρέατος από τρίτες χώρες ή από χώρες της Ε.Ε. .
  5. Κρατική μέριμνα για την απορρόφηση και διάθεση των αδιάθετων αγροτικών και κτηνοτροφικών προιόντων σε στρατό , ευπαθείς ομάδες, και νοσοκομεία.
  6. Άτοκη χρηματοδότηση από τις τράπεζες για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους σε προμήθειες ζωοτροφών..

Η Ελληνική κόκκινη  φυλή βοοειδών είναι η φυλή στην οποία ο έλληνας καταναλωτής επιλέγει να καταναλώνει και να εμπιστεύεται το ποιοτικό κρέας τους αφού εκτρέφονται όλο το χρόνο στη φύση.

Οι έλληνες κτηνοτρόφοι παράγουν ποιοτικό κρέας  για τον έλληνα καταναλωτή και τα οφέλη για την εθνική οικονομία είναι αρκετά.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής καθώς η κτηνοτροφία  είναι  σημαντικός πυλώνας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και της αναγέννησης  της υπαίθρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.