Το απόγευμα της Τετάρτης, η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Η υπουργός Παιδείας έλυσε όλες τις απορίες μαθητών και φοιτητών, ενώ μεταξύ άλλων έγιναν γνωστές και οι ημερομηνίες των Πανελληνίων εξετάσεων για το 2020.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την συνέντευξη Τύπου, οι Πανελλήνιες 2020 θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου στα ΓΕΛ και στις 16 Ιουνίου στα ΕΠΑΛ. «Ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών ορίζεται η 15η Ιουνίου 2020 για τα Γενικά Λύκεια και η 16η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς», επεσήμανε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

Δεν θα γίνουν απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις

Η δεύτερη είδηση της ημέρας ήταν ότι η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει με βάση το βαθμό των τετραμήνων, αφού δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ενώ η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Σημειώνεται ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέλυσε τους κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν κατά τη σταδιακή άρση των μέτρων. Μεταξύ άλλων, ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι η λειτουργία των σχολείων αποτελεί άλλη μια σημαντική πρόκληση με αβεβαιότητες για την πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα. «Είναι πολύ σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα, στη λειτουργία της κοινωνίας. Η επιτροπή μας είχε δώσει το πράσινο φως για επάνοδο και πριν τις προγραμματισμένες ημερομηνίες επιστροφής» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μίλησε και για την επιλογή της επιτροπής για τον κορωνοϊό να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία -Το πλήρες χρονοδιάγραμμα

Όπως ήταν ήδη γνωστό, τα σχολεία αναμένεται να λειτουργήσουν σε δύο φάσεις, αφού στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ μία εβδομάδα αργότερα (18 Μαΐου) θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, και του Γυμνασίου. Όσο για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, η αναστολή λειτουργίας τους θα παραταθεί. Όπως σημείωσε η υπουργός, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου και αυτό «μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Δύο ζώνες λειτουργίας στα σχολεία



Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και ανώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

  • Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη-Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (έως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.
  • Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.
  • Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

Σχολεία: Μαθήματα με αντισηπτικά, προαιρετικά οι μάσκες, με απόσταση 1,5 μέτρο τα θρανία

Οι μαθητές θα συναντήσουν μια νέα καθημερινότητα με την επιστροφή τους στα θρανία, αφού:

  • Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.
  • Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
  • Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
  • Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
  • Προ της έναρξης, θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.

Σχολεία: Τι θα ισχύει για τις απουσίες

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας:

  • Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.
  • Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
  • Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
  • Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας και διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Πανεπιστήμια: Συνεχίζεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία

Εξ αποστάσεως θα συνεχίσει να είναι η διδασκαλία στα Πανεπιστήμια. Από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.

Επίσης, θα επαναλειτουργήσουν οι εστίες για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν, όπως είπε η κ. Κεραμέως, ωστόσο, αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους. Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Τι ισχύει για τα φροντιστήρια -Πότε ανοίγουν

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στη λειτουργία των φροντιστηρίων, τα οποία
όπως τόνισε θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου που ξεκινούν στις 11 Μαΐου και τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου που επανεκκινούν στις 18 Μαΐου. Η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση. Τόνισε, δε, ότι και για τα φροντιστήρια θα ισχύουν τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Σχολεία: Πότε θα ξεκινήσει η επόμενη χρονιά

Κατά την ενημέρωση, ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση ότι το επόμενο σχολικό έτος θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου, δηλαδή νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.