Άδωνις Γεωργιάδης: Αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή επιτοκίων ενήμερων δανείων για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορονοϊό, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Το σχέδιο αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου ακι παρουσιάστηκε σήμερα από τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Συγκεκριμένα, την επέκταση, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, συνολικά σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, που αποτελούν το 81% του συνόλου των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην αρχή των ανακοινώσεων από κοινού με τους υπουργούς Αδ. Γεωργιάδη και Ι. Βρούτση.

Εισαγωγικά, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανακουφίζει εργαζομένους και εργοδότες από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων, απλώνει δίχτυ προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον έκανε λόγο για σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας με αίσθημα δικαίου στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων.

Η κυβέρνηση κατανέμει, όπως ανέφερε, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης με μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους. Με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και εφαρμόζονται πολιτικές με στόχο να κρατηθεί η οικονομία όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, την μετά-κορονοϊό εποχή.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε το νέο «συνεκτικό πακέτο μέτρων» για την ενίσχυση της οικονομίας εστιάζοντας στην επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζομένους (81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα), την επέκταση της στήριξης, μέσα από διαφορετικά προγράμματα, 800.000 επιχειρήσεων (το 76% του συνόλου) αλλά και την κάλυψη 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών (75% του συνόλου).

Παράλληλα, τόνισε ότι το Δώρο Πάσχα θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους, με συμμετοχή του κράτους σε ποσοστό όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι σε προσωρινή αναστολή, ενώ θα δοθεί και έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά το 4ο πακέτο οικονομικών μέτρων για τον κορονοϊό –  Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε:

Πρώτο, επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους μισθωτούς η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ και συγκεκριμένα σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους. Το επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με οφειλές.



Δεύτερο, συνολικά καλύπτονται μέσα από διαφορετικά σχήματα περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται και συνολικά καλύπτεται το 86% των ΚΑΔ. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Για το 99% αυτό των επιχειρήσεων προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την Εφορία. Για τις δόσεις προς την εφορία παρέχεται έκπτωση 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Τρίτο, καλύπτονται με διαφορετικά σχήματα 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής φύσεως και αυτός ο αριθμός αποτελεί το 75% του συνόλου.

Τέταρτο, θεσπίζεται χρηματοδοτικό σχήμα επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ.

Πέμπτο,  το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες επιχειρήσεις σε όλους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται θα πρέπει να το καταβάλουν στην προθεσμία που προβλέπει ο νόμος. Το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εργαζομένου καταβάλλεται από το κράτος. 108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση «μέχρι τις 10 Απριλίου».

Έκτο, οι τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων όπως αυτές οι κατηγορίες παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.

Έβδομο, μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα. Άμεσα, θα δοθούν από το ΥΠΟΙΚ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικά 150.000.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθούν αυτά τα μέτρα

Όγδοο, προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του ΥΠΟΙΚ που έχει δημιουργηθεί για τις συνέπειες από τον κορονοϊό ύψους 5 δισ. ευρώ.

«Η ζημιά στην οικονομία βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική αλλά θα είναι παροδική γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι οικονομική» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Δείτε τις ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα:

Άδωνις Γεωργιάδης: Αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή επιτοκίων ενήμερων δανείων για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο

«Δίνουμε μία διπλή μάχη. Η μάχη είναι υγειονομική και οικονομική. Μετά τους νέους ΚΑΔ και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτούς αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο των επιτοκίων των ενήμερων δανείων και ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να παραταθεί το συγκεκριμένο διάστημα» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο των ανακοινώσεων και της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γιάννη Βρούτση για το νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και οι διαχειριστές δανείων έχουν δεσμευτεί ότι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και οι πληττόμενες επιχειρήσεις, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή των χρεών τους. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών. Όσοι μπορούν να πληρώνουν να το πράξουν.

Τρίτον υπήρξε νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για το ζήτημα των επιταγών. Αναζητούμε λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό. Τις επόμενες μέρες ή ώρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος για να υπάρξει διευκόλυνση αποπληρωμής των επιταγών. Η παράταση των 75 ημερών δίνεται λόγω των έκτακτων συνθηκών. Αυτό δεν σημαίνει άφεση οικονομικών υποχρεώσεων. Όσοι μπορούν να πληρώσουν να το κάνουν».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Για την επανεκκίνηση την επόμενη μέρα, αρχές Απριλίου καταθέτουμε 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς. Ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει δυνατότητα να λάβουν δάνεια κινήσεως εγγυημένα από εμάς έτσι ώστε όταν ανοίξουν ξανά να λειτουργήσουν κανονικά όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα».

Τελειώνοντας ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω. Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας. Χρειαζόμαστε κατανόηση από όλους».

Δείτε τις ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη:

Βρούτσης: Το δώρο Πάσχα θα δοθεί ολόκληρο – Μπορεί να καταβληθεί μέχρι 30 Ιουνίου

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.