Σε πανηγυρικό κλίμα – παρά τον περιορισμένο λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού – προσκεκλημένων, ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Άξια» αναφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι αρχηγοί κομμάτων και βουλευτές μόλις η κ. Σακελλαροπούλου, έδωσε τον καθιερωμένο θρησκευτικό όρκο με βάση το άρθρο 33 του Συντάγματος.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου, η κ. Σακελλαροπούλου ορκίστηκε «στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας» να φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνά για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού.. «Άξια» αναφώνησαν οι βουλευτές, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος της ευχήθηκε «καλή δύναμη». Μετά την ορκωμοσία της, η κα Σακελλαροπούλου κατευθύνθηκε στα κοινοβουλευτικά έδρανα, όπου χαιρέτησε τους πολιτικούς αρχηγούς.

Νωρίτερα, η κ. Σακελλαροπούλου έγινε δεκτή στο Μέγαρο της Βουλής από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασούλα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδιδε τιμές.

Ως είθισται, κόκκινοι τάπητες στρώθηκαν στους διαδρόμους του κτιρίου ωστόσο τις παραδοσιακές χειραψίες αντικατέστησαν οι «επινεύσεις», όπως απαιτεί η περίσταση.

Την ειδική συνεδρίαση της Βουλής, προεδρεύοντος του α’ αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη παρακολούθησαν περί τους 120 εκπροσώπους πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών, μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί, 13 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, περί τους 35 βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των παρισταμένων, μεσολαβούσε τουλάχιστον ένα κενό κάθισμα, για λόγους προφύλαξης.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, και όσο η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέμενε – με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής – τους προσκεκλημένους να μεταβούν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού», ενώ ο κ. Τασούλας συμπλήρωσε: «….εκπέμπεται σήμερα και είναι βάσιμη».

Στη συνέχεια η κα Σακελλαροπούλου μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου την υποδέχθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

«Ενωμένοι και δημιουργικοί θα πορευτούμε για να κερδίσουμε το μέλλον», τόνισε η κα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της. Αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες προκλήσεις της χώρας, εκείνων που εργαλειοποιούν τους πρόσφυγες στα σύνορά μας και επιτάσσεται η διαφύλαξή τους μια εξίσωση δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη και εκείνη την πρόκληση της πανδημίας του κορονοϊού που η απόλυτη συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής θα μας κάνουν να τον αντιμετωπίσουμε επιτυχώς. Τέλος η ΠτΔ αναφέρθηκε με αφορμή την εκλογή της στο ανώτατο αξίωμα θα είναι αφορμή για βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία.

Εξαιτίας των αυστηρών μέτρων για τον κορονοϊό θα είναι αρκετά περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που θα παραστούν στην τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ η εκλεγμένη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναισθανόμενη την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, αποφάσισε τη ματαίωση της παραδοσιακής τελετής συγχαρητηρίων για την ανάληψη των καθηκόντων της που είχε προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο, 14 Μαρτίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κ. Σακελλαροπούλου είναι το 8ο πρόσωπο από τη μεταπολίτευση που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, διαδεχόμενη τους Μιχ. Στασινόπουλο (1974-1975), Κων. Τσάτσο (1975-1980), Κων. Καραμανλή (1980-1985 και 1990-1995), Χρ. Σαρτζετάκη (1985-1990), Κων. Στεφανόπουλο (1995-2005), Κάρ. Παπούλια (2005-2015) και τον Πρ. Παυλόπουλο (2015-2020). Είναι επίσης η τρίτη με θητεία στο δικαστικό σώμα, μετά τους Μιχ. Στασινόπουλο (εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και τον Χρ. Σαρτζετάκη (Αρεοπαγίτης).

Η Φώφη Γεννηματά με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα συνεχάρη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την ανάληψη των καθηκόντων της, δηλώνοντας τη στήριξή της. Υπογραμμίζει παράλληλα το γεγονός πως μια γυναίκα ανέρχεται στο ύπατο αξίωμα σε δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε:

«Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι γεγονός. Και όλοι εμείς που θέλουμε να σπάσει η γυάλινη οροφή που δεν αφήνει τις γυναίκες να πάνε ψηλά, είμαστε δίπλα στην κ. Σακελλαροπούλου και τη στηρίζουμε. Είναι μεγάλη η τιμή και η στιγμή ιστορική. Αναλαμβάνει ρυθμιστής του πολιτεύματος σε δύσκολες συνθήκες. Με μεγάλες προκλήσεις για τα εθνικά μας θέματα και κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ο κορονοϊός μας κρατάει σε απόσταση, όμως έχουμε ανάγκη όσο ποτέ από το σύμβολο ενότητας που εκφράζει. Καλή επιτυχία, κυρία Πρόεδρε!».

ert

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.