Η 3η Συνάντηση του Δικτύου Εμπλεκομένων Μερών (Stakeholder Group Meeting) του έργου DeCarb διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας την Δευτέρα 10Φεβρουαρίου 2020 στην Κοζάνη.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Γρεβενών κ. Γιώργος Δασταμάνης, χαιρέτησε την εκδήλωση και τόνισε τη σημασία που έχει η υλοποίηση του έργου DeCarb στην παρούσα συγκυρία με τις εξελίξεις με αντικείμενο την απολιγνιτοποίηση να βρίσκονται στο πιο κρίσιμο στάδιο.

Η ΕΕ με την νέα πρωτοβουλία του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, έθεσε νέα δεδομένα στο δημόσιο διάλογο. Μέσα από αυτόν τον μηχανισμό αναμένεται ένα ποσό περίπου 4 δις να κατευθυνθεί στην Ελλάδα. Καλούμαστε να δούμε όχι μόνο εάν τα ποσά αυτά είναι αρκετά αλλά και αν είμαστε ικανοί και έτοιμοι να τα απορροφήσουμε. Το κρίσιμο στην παρούσα φάση τόνισε, είναι ότι η ωρίμανση των έργων και κυρίως των μελετών είναι πολύ χρονοβόρα και θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων.

Στην εκδήλωση την Περιφέρεια εκπροσώπησε κ. Νίκος Λυσσαρίδης, αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ανάπτυξης, ο οποίος τόνισε ότι έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος ειδικό χωροταξικό για την περιοχή που θα καθορίζει τις χρήσεις γης και θα αποτελεί ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Δρ. Λευτέρης Τοπάλογλου, αναφέρθηκε στην παρουσίασή του στην σημασία του νέου Ευρωπαϊκού Πλαισίου Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία ενώ ο Δρ. Διονύσης Γιαννακόπουλος, Ερευνητής Β’ ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, παρουσίασε τα ευρήματα συγκριτικής μελέτης που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου DeCarb.

Η συνάντηση έκλεισε με γόνιμο διάλογο που ακολούθησε, στη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν απόψεις και προτάσεις  αναφορικά με τη δίκαιη μετάβαση της περιφέρειας στη μεταλιγνιτική εποχή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.