Η τεχνολογία 5G έχει ήδη ξεκινήσει να «τρέχει» πιλοτικά, με… διαστημικές ταχύτητες, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 τα δίκτυα 5G θα «κυριαρχούν» στο μεγαλύτερο τμήμα της υφηλίου φέρνοντας μια νέα εμπειρία στους χρήστες του διαδικτύου. Σε ειδικό τους αφιέρωμα, οι New York Times, επισημαίνουν ότι η τεχνολογική επανάσταση προς τα 5G δίκτυα θα γίνει με αργούς ρυθμούς.

Το 2019, οι AT&T και Verizon, οι δυο μεγαλύτεροι πάροχοι στις ΗΠΑ άναψαν το πράσινο φως σε πιλοτικά δίκτυα 5G σε ένα μικρό αριθμό αμερικανικών πόλεων. Την ίδια στιγμή, οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων εξέδωσαν λίγα μοντέλα που μπορούν να υποστηρίξουν το 5G.

Σύμφωνα με τους NYT, προ ημερών, στην έκθεση CES (Consumer Electronics Show) στο Λας Βέγκας, οι πάροχοι που συμμετείχαν επέμειναν ότι το 2020 θα είναι μια κομβική χρονιά για τα δίκτυα 5G, τονίζοντας ότι αναμένονται 15 νέα smartphone που θα υποστηρίζουν την τεχνολογία.

Τι είναι η τεχνολογία 5G

Οι New York Times χαρακτηρίζουν την τεχνολογία 5G ως επαναστατική αλλά ιδιαίτερα περίπλοκη και, υπό συνθήκες, προβληματική. «Πριν από 10 χρόνια, η 4G, η τέταρτη γενιά δικτύων, κατέφθασε με σημαντικά αυξημένες ταχύτητες και μεγαλύτερη αξιοπιστία από τη 3G. Μια δεκαετία νωρίτερα, το ίδιο συνέβη με τη 3G και την 2G» λένε οι NYT και προσθέτουν ότι «δυστυχώς, η 5G είναι πιο περίπλοκη».

Κάποια βασικά χαρακτηριστικά της 5G:

-Εκπληκτικά μεγάλες ταχύτητες -Μια ταινία θα μπορεί να κατεβαίνει σε λίγα δευτερόλεπτα.
-Θα μπορεί να καλύπτει μικρότερες περιοχές, όπως ένα πάρκο στη Νέα Υόρκη, όχι όμως μια ολόκληρη πόλη
-Δεν μπορεί εύκολα να διαπερνά τοίχους
-Κάποιες κεραίες 5G στο Βέλγιο εξέπεμπαν ακτινοβολία μεγαλύτερη των ορίων



Οι NYT επισημαίνουν ότι μέχρι το τελικό σχέδιο θα προηγηθεί ένα πρώιμο 5G σύστημα, το οποίο θα έχει μόλις λίγο μεγαλύτερες ταχύτητες από το 4G.

Τα 5G δίκτυα θα είναι ταχύτερα από τα Wi-Fi;
Σε αυτό το ερώτημα οι NYT απαντούν ότι «ναι, σε κάποιες περιπτώσεις. Ενώ το Wi-Fi είναι επίσης πολύ γρήγορο, αντλεί δεδομένα από μια σταθερή ευρυζωνική σύνδεση, κάτι που σημαίνει ότι η απόδοση μειώνεται όταν χρησιμοποιείται ταυτόχρονα από συσκευές.

«Από κατασκευής, το 5G μεταδίδει μεγάλους αριθμούς δεδομένα πιο αποδοτικά, και γι’ αυτό εκτιμάται ότι θα δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της “συμφόρησης” των δικτύων».

Χρειάζεται να πάρω μια νέα συσκευή 5G;
Οι NYT υποστηρίζουν ότι «ναι, θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα νέο τηλέφωνο, που θα φέρει 5G modem, για να συνδέεται στο νέο δίκτυο. Οι περισσότερες συσκευές που υποστηρίζουν το 5G είναι πολύ ακριβές σήμερα.

Για παράδειγμα το Samsung Galaxy Note 10 Plus 5G κοστίζει 1.300 δολάρια. Οσο θα διαδίδεται η τεχνολογία τα επόμενα χρόνια, οι τιμές θα πέσουν» λέει ο αναλυτής των NYT.

Πόσο θα κοστίζουν τα «πακέτα» 5G
Οι εταιρείες τηλεφωνίας ακόμα «ζυγίζουν» το πόσο θα τιμολογούν τα πακέτα 5G. Μέχρι στιγμής, οι πάροχοι στις ΗΠΑ χρεώνουν 10 δολάρια έξτρα για την υπηρεσία 5G. Η Verizon, σύμφωνα με τους NYT, προσανατολίζεται στο να βάλει δυο διαφορετικές τιμές στις υπηρεσίες 5G.

Σε πιο χαμηλή τιμή θα προσφέρεται η πρώιμη, «αργή» έκδοση -κοντά στη 4G- ενώ η πλήρης… 5G σύνδεση θα είναι ακριβότερη. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ειδικά πακέτα για gamers, καθώς η 5G θα λειτουργεί χωρίς καθυστερήσεις, κάτι που θα ευνοήσει όσους παίζουν απαιτητικά παιχνίδια διαδικτύου, μέσα από το smartphone τους.

Τι είναι το 5GE – Πρόκειται για ένα κόλπο προώθησης της AT&T, που ξεκίνησε το 2018. Ετσι χρήστες με κινητά τεχνολογίας 4G άρχισαν να βλέπουν στην οθόνη τους την ένδειξη 5GE. «Αγνοήστε το 5GE, δεν είναι πραγματικό 5G» απαντούν οι NYT.

Τι θα μπορώ να κάνω με το 5G
«Τα πλεονεκτήματα θα είναι πολλά και σημαντικά. Οι μικρότερες καθυστερήσεις θα είναι καίριας σημασίας για μελλοντικές εφαρμογές κινητών. Ακόμη και το virtual reality (εικονική πραγματικότητα) θα λειτουργεί πιο απαλά. Οι μειωμένες καθυστερήσεις θα βελτιώσουν και την εμπειρία gaming […] και την επικοινωνία μεταξύ συσκευών» τονίζουν οι New York Times.

Τα 5G δίκτυα θα δώσουν το έναυσμα για τα αυτόνομα αυτοκίνητα, ούτως ώστε να «συνομιλούν» μεταξύ τους, για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις και να ρυθμίζονται οι ταχύτητες κίνησης, προσθέτει ο αρθρογράφος. «Ολα αυτά μπορεί να μη δείχνουν πολύ σχετικά με το σήμερα, αλλά θα είναι πολύ χρήσιμα για το αύριο» καταλήγει το δημοσίευμα για το 5G.

economistas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.