Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε μία εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ κατά την οποία αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών.

Επιβεβαιώθηκε πως η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο των Η.Π.Α., σε ένα πολύπλοκο τμήμα του κόσμου.

Σημειώνεται ότι, αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερή τους φάση και συζητήθηκαν τρόποι για την ενίσχυσή τους.

Υπογραμμίζεται ότι η στρατηγική συνεργασία με τις Η.Π.Α. θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.

Αναφέρθηκε με έμφαση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κατέστησε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Διαπιστώθηκε η κατανόηση ,του Προέδρου Τραμπ, για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής, ενώ ο Πρωθυπουργός τόνισε πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπου επίσης αντιμετωπίζουμε αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά.

Τονίστηκε εκ νέου, από την Πρωθυπουργό, ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med, δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης, στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, διαβεβαίωσε για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή συνεργασία αυτή.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.

Για την οικονομία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να αναλύσει τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με την απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, έχοντας σαν πρότυπο την επένδυση στο Ελληνικό, αλλά και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Υπογράμμισε ότι, η ελληνική οικονομία είχε εξαιρετική επίδοση τους τελευταίους μήνες και ζήτησε τη συμβολή του αμερικανού Προέδρου για να πειστούν αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στη χώρα μας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, έγινε συζήτηση και για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Επισημάνθηκε ότι ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικός για τις Η.Π.Α. και την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μετά το τέλος της συνάντησης, ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας.

Στόχος είναι, με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35.

Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35, από το 2024 και μετά.

#kyriakosmitsotakis
#Μητρώο_Πολιτικών_Στελεχών

* Ο Απόστολος Τσένης, είναι Αξκός Ιπτάμενος (ε.α.) της Πολεμικής Αεροπορίας και ανήκει στον Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης (Μητρώο Πολιτικών Στελεχών), της Νέας Δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.