Τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αναλύει ο διεθνολόγος, Γιάννης Μήτσιος, μιλώντας στην εκπομπή One Direct Weekend. Σχολιάζοντας το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ο διεθνολόγος, επισημαίνει πώς «το ένα σκέλος έχει να κάνει με τον ορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η οριοθέτηση του οποίου βάζει τοίχος στα ελληνικά νησιά και στην Κρήτη.
Τουρκία και Λιβύη θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τον φυσικό πλούτο της περιοχής, ενώ πρόκειται και για μια στρατιωτική συνεργασία, στα νώτα της Ελλάδας. Και αυτό, το δεύτερο σκέλος, είναι εξίσου ανησυχητικό για εμάς» «Αν δεν πιεστούν διπλωματικά οι Τούρκοι για να αναιρέσουν τη συμφωνία, το επόμενο βήμα είναι να υπερασπιστούμε μόνοι μας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τονίζει ο κ. Μήτσιος. Για τις τουρκικές επιδιώξεις στην περιοχή, σημειώνει πώς «υπάρχει αναβίωση ενός νεοθωμανισμού από πλευράς Άγυρας. Μετά τον πόλεμο στην Συρία, η Τουρκία νιώθει ισχυρή. Έχει καλές σχέσεις ταυτόχρονα με ΗΠΑ και Ρωσία. Προχωράνε την ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’.
Το επόμενο βήμα είναι οι φυσικοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο». Ο κ. Μήτσιος υποστηρίζει ότι η Τουρκία θέλει να σύρει σε μια διαπραγμάτευση την Ελλάδα. «Η Τουρκία δρα με σιγουριά. Δε ρισκάρει πράγματα» προσθέτει. Σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ελλάδας, τονίζει την ανάγκη για λήψη διπλωματικών μέτρων αλλά και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας.

Αναφορικά με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ο διεθνολόγος, λέει ότι «ήταν καλές οι τοποθετήσεις της Γαλλίας και της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα. Όμως, εάν πάμε σε καταστάσεις που απευχόμαστε, εκεί θα δοκιμαστούν πραγματικά οι συμμαχίες»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.