Η Βαλεντίνα Παπαδοπούλου 26 ετών είναι η νεότερη Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Καστοριάς και γενικότερα η νεότερη αυτοδιοικητική συμμετοχή στη Δυτική Μακεδονία, (μετά την Ιφιγένεια Στεργιούλα του Δήμου Γρεβενών που είναι 25 ετών). Γεννήθηκε στη Μεσοποταμία Καστοριάς τον Ιούλιο 1993. Τα παιδικά της χρόνια στην επαρχία γαλουχήθηκε με οικογενειακή θαλπωρή ζώντας την αγωνία επιβίωσης των εργαζόμενων γονιών της.

Πήγε δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο όπου αποφοίτησε το έτος 2011 στην κωμόπολη της Μεσοποταμίας, συγχρόνως απέκτησε το πτυχίο Proficiency EDI Level 3 Certificate in ESOL International JETSET Level 7 CEF C2 στην αγγλική γλώσσα και έλαβε πιστοποίηση ECDL χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, με εξειδίκευση στην Google Online Marketing Fundamentals in Tourism.

Η αγάπη της για τα γράμματα την ώθησαν με απόλυτη επιτυχία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Γρεβενών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Διοίκησης & Οικονομίας, όπου απέκτησε πτυχίο το έτος 2016 με άριστα στις Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση & Οικονομία. Η πτυχιακή της εργασία ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση εταιρίας νέων τεχνολογιών, με μελέτη στην περίπτωση της Apple.

Η Βαλεντίνα Παπαδοπούλου το έτος 2019 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Διοίκηση Επιχειρήσεων με κατεύθυνση στα Πληροφοριακά  Συστήματα Διοίκησης Master in business Administration – MBA in Management  Information Systems. Η διπλωματική εργασία της ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στην εργασιακή ικανοποίηση σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μελέτη περίπτωσης την Δυτική Μακεδονία, αγγίζοντας επιστημονικά αλλά και ουσιαστικά αυτοδιοικητικά σοβαρά θέματα.

Το έτος 2014 επιλέχθηκε ως αριστούχος φοιτήτρια με εξάμηνη υποτροφία μέσω του προγράμματος Erasmus Plus στο πανεπιστήμιο EUC της Λευκωσίας Κύπρου European University Cyprus CΥ NICOSIA 24.

Η εργασιακή ανασφάλεια των νέων της χώρας δεν την άγγιξε και «δοκίμασε» επαγγέλματα του κλάδου εστίασης και αναψυχής με στόχο πάντοτε την βιωσιμότητα και αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων που συνεργάσθηκε καταθέτοντας εμπεριστατωμένα την επιστημονική της γνώση και κατάρτιση. Η πρακτική άσκηση των έξι μηνών το έτος 2015 στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Καστοριάς, ήταν το έναυσμα για τη μελλοντική συμμετοχή της, στην αυτοδιοίκηση!

Κυρία Παπαδοπούλου πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά και βρεθήκατε ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό «Συμμαχία Ευθύνης» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιώργο Πετκανά;

Γεννήθηκα στη Μεσοποταμία Καστοριάς, αγαπώ τον τόπο μου, ζω εδώ με την οικογένεια μου, γνωρίζω την πόλη, τα σπουδαία χωριά μας, τους ανθρώπους, τις γειτονιές τους και πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω να κάνουμε την περιοχή μας καλύτερη. Σας δηλώνω πως ασχολούμαι για πρώτη φορά με τα κοινά σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, παρόλο που έχω καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μου. Ακολούθησα τον Γιώργο Πετκανά ως υποψήφιο Δήμαρχο για τον Δήμο Καστοριάς, γνωρίζοντας την πολυετή συμμετοχή του, γνώση και προσφορά του στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Ο συνδυασμός σας δεν εξελέγη. Βρίσκεστε στην αντιπολίτευση. Πως κρίνετε τη διοίκηση Κορεντσίδη στον Δήμο Καστοριάς;

Η διοίκηση του κ. Κορεντσίδη είναι μια «νέα» δημοτική αρχή για την Καστοριά που συμπεριλαμβάνει όμως ανθρώπους στους κόλπους της, έχοντας αμέτρητα χρόνια συμμετοχής στα κοινά και όχι πάντοτε με επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Η «νέα» δημοτική αρχή ξεκίνησε νωχελικά δίχως να έχει στη φαρέτρα της στρατηγικό σχεδιασμό και χωρίς να έχει προγραμματισμό για την καθημερινότητα. Αυτό αποδεικνύεται από την αναποτελεσματικότητα στόχου θεμάτων καθημερινότητας ως προς την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, αλλά και στη βάση αναπτυξιακών ζητημάτων για την περιοχή μας που ήδη θα έπρεπε να έχουν αναζητηθεί. Οι ίδιοι «εξορκίζουν» τους προηγούμενους, αυτό όμως δεν θα πρέπει να είναι άλλοθι σωτηρίας ή επικοινωνίας. Άποψη μου είναι ότι δεν πρέπει να σταθούμε στο παρελθόν. Πρέπει να αλλάξουμε ότι δεν έγινε σωστά, να κάνουμε καινούργια πράγματα και να αξιοποιήσουμε τις παρεμβάσεις που είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ποια θεωρείτε τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο Καστοριάς;

Θα σταθώ στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καστοριάς και τα Νομικά του Πρόσωπα, στην πρόληψη μέτρων καλής και ασφαλούς μετακίνησης των ΑμεΑ, στην αξιοποίηση και προβολή τουριστικών υποδομών, στην ανισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ Κοινοτήτων και σε ζητήματα διαχείρισης καθαριότητας και λίμνης. Σ’ αυτά είμαστε πολύ πίσω.

Έχετε εκλεγεί πλειοψηφούσα Δημοτική Σύμβουλος, αν και νεότερη όλων σε ηλικία. Ποιοι ήταν οι λόγοι που ο ψηφοφόρος επέλεξε να βάλει σταυρό προτίμησης σε εσάς;

Είμαι ευαισθητοποιημένη και έντονα δραστηριοποιημένη σε θέματα που αφορούν τον τόπο μου με ιδιαίτερη προσέγγιση στην προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες. Έχω πλέον αναπτύξει καθημερινή επαφή με τους συνδημότες μου στον Δήμο Καστοριάς, γεγονός που μου προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίζω τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους σε επίπεδο γειτονιάς. Ειλικρινά ευχαριστώ όλους εκείνους που με τίμησαν με τον σταυρό προτίμησης, εκλέγοντας με στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου, αλλά και αυτούς που βρίσκονται κοντά μου σήμερα με κάθε τρόπο και μέσο προσδίδοντας ενίσχυση στις προσπάθειες μου για το καλό του τόπου μας! Τους ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνουν να συνεχίζω αυτό το όμορφο αυτοδιοικητικό ταξίδι…

Τώρα που έχετε εκλεγεί Δημοτική Σύμβουλος, σε ποιους τομείς θα επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας; Τι μπορούν να αναμένουν οι πολίτες της Καστοριάς από εσάς;

Είμαι πεπεισμένη ότι αφού μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα από τους συνδημότες μου θα τους εκπροσωπήσω επάξια προσφέροντας σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους, καθαριότητα στην πόλη και στα χωριά αρμοδιότητας του Δήμου Καστοριάς και το βασικό: ορθή διοίκηση με διαφάνεια του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μοντέλο της «οικονομίας κλίμακος» με καθημερινή έρευνα ικανοποίησης αφενός των εργαζομένων και αφετέρου των πολιτών που επισκέπτονται τις υπηρεσίες του Δήμου Καστοριάς.

Πως βλέπετε το μέλλον του Δήμου Καστοριάς, μέσα στις δύσκολες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που βιώνει η χώρα;

Ο Δήμος Καστοριάς έχει να επιδείξει μια εξαιρετική πόλη με πολλές δυνατότητες, αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, ιστορία και άριστη γεωγραφική τοποθεσία μαζί με τα εξήντα σπουδαία χωριά που ανήκουν στην αρμοδιότητα του και το καθένα έχει την δική του ιστορία! Δυστυχώς στο παρελθόν έχουν επιχειρηθεί λάθος επιλογές στρατηγικού σχεδιασμού σε ότι αφορά την οικονομία της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα να μεταναστεύουν οι Καστοριανοί με σκοπό την επιβίωση τους σε άλλες περιοχές της χώρας μας ή στο εξωτερικό.

Το λυπηρό είναι ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι νέοι άνθρωποι και οικογένειες ολόκληρες. Μειώθηκε ο πληθυσμός της πόλης μας σε πολύ μεγάλο ποσοστό με ότι αυτό συνεπάγεται. Κατά πολλούς «πέθανε η ελπίδα». Κατά την προσωπική μου γνώμη όμως, η «ελπίδα πεθαίνει τελευταία» και σε ότι με αφορά θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου – μέσα από το θεσμικό ρόλο που μου έχει ανατεθεί της Δημοτικής Συμβούλου της αντιπολίτευσης – με προτάσεις, εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο και προς το Διοικητικό Συμβούλιο Ύδρευσης Αποχέτευσης Καστοριάς όπου συμμετέχω ως μέλος, προκειμένου αυτές να αξιοποιηθούν αρμοδίως με σκοπό την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Κλείνοντας να τονίσω πως, κάτω από οποιεσδήποτε οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, πιστεύω ότι το μέλλον του τόπου θα είναι λαμπερό και θα βρεθεί εκεί που του αξίζει: Η Καστοριά είναι μια από τις πιο αξιόλογες και ομορφότερες πόλεις στην Ελλάδα με μακρά ιστορία και ευρωπαϊκή προοπτική.

Με αφορμή το οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο Δήμος Καστοριάς και την εισήγηση της δημοτικής αρχής Κορεντσίδη για ραγδαία αύξηση 40% των δημοτικών τελών, ποια είναι η δική σας προσωπική θέση; Έχετε να παρουσιάσετε κάποιες προτάσεις;

Σας παραπέμπω στην εισήγηση που κατέθεσα αρμοδίως πρόσφατα στην Γραμματεία Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς, με την ευχή και την ελπίδα να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση:

Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η
Βαλεντίνας Παπαδοπούλου
Δημοτικής Συμβούλου Δήμου Καστοριάς

Προς: Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς

Θέμα: Επιβολή τελών, δικαιωμάτων και εισφορών οικονομικού έτους 2020

Σχετικά με το ανωτέρω θέμα «Επιβολής τελών, δικαιωμάτων και εισφορών οικονομικού έτους 2020» για τον Δήμο Καστοριάς και μετά την αποτυχία της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης να ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η εξωφρενική αύξηση – που πρότεινε – του 40% σε προγενέστερη συνεδρίαση του Σώματος και συγκεκριμένα της 26ης Νοεμβρίου 2019 με ορατό και ελλοχεύοντα πλέον τον κίνδυνο – τη μη κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού επόμενου έτους 2020 έχω να προτείνω τα κάτωθι:

Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού των Δήμων & Κοινοτήτων καθορίζονται για κάθε στεγασμένο ή μη χώρο σύμφωνα με το εμβαδόν την επιφάνειας του με συντελεστή που ορίζεται μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Ν.1080/80 και Ν.1828/89). Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικά και πρέπει να καλύπτουν τα αντίστοιχα έξοδα της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Προτείνω τον επανέλεγχο όλων των στεγασμένων ή μη χώρων που βρίσκονται στην γεωγραφική αρμοδιότητα του Δήμου Καστοριάς, σύμφωνα με το εμβαδόν την επιφάνειας τους, μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS σε συνεργασία με την ΔΟΥ Καστοριάς ανταποκρινόμενα απόλυτα με τα Ε1 & Ε9 του κάθε ιδιοκτήτη όπως δηλώνονται ετησίως στις φορολογικές δηλώσεις. Έτσι τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού θα είναι ισομερώς ανταποδοτικά και θα καλύπτουν απόλυτα τα αντίστοιχα έξοδα της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Προτείνω τον ορθό καταμερισμό όλων των δαπανών της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού με επανέλεγχο όλων των παροχών ηλεκτροδότησης, δημοτικών κτιρίων, αντλιοστασίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και άμεση διαδικασία διαχωρισμού των παροχών αυτών, ώστε να μην επιβαρύνουν ανταποδοτικά τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Προτείνω την τοποθέτηση συστημάτων τηλεμετρίας με δορυφορικό εντοπισμό GPS καθώς και συστήματα γεωπληροφορικής GIS σε όλα τα δημοτικά οχήματα που εξυπηρετούν την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό συγκεκριμένα: απορριμματοφόρα, σάρωθρα, ανυψωτικά καλάθια, υδροφόρες κ.λπ. Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι οι προγραμματισμένες μόνον διαδρομές των δημοτικών οχημάτων, χωρίς παρεκκλίσεις. Ως αποτέλεσμα του εγχειρήματος έρχεται η οικονομία καυσίμων, η μείωση φθορών ελαστικών, η μείωση επισκεψιμότητας σε συνεργεία συντήρησης και βλαβών.

Να σημειωθεί πως δαπανώνται ετησίως, από τον Δήμο Καστοριάς, για συντήρηση και επισκευή μεταφορικών μέσων και λοιπών μηχανημάτων 53.000 ευρώ, για προμήθεια καυσίμων & λιπαντικών κίνησης μεταφορικών μέσων 130.000 ευρώ, για ανταλλακτικά μεταφορικών μέσων, προμήθεια συσσωρευτών οχημάτων και ελαστικών 49.000 ευρώ.

Προτείνω την ελαχιστοποίηση κόστους δαπανών στην ΔΙΑΔΥΜΑ που ετησίως κοστίζει στον Δήμο Καστοριάς 1.069.337 ευρώ ως εξής:

Αρίθμηση κάδων, καθώς και μελέτη κατασκευή υποδομής μέσω ένταξης σε επιδοτούμενο πρόγραμμα, την ασύρματη διαδικτυακή ογκομέτρηση και βάρος απορριμμάτων που δέχεται ημερησίως ο κάθε κάδος, με συνέπεια να προσεγγίζει το συνεργαζόμενο απορριμματοφόρο της ΔΙΑΔΥΜΑ μόνον εκείνους τους κάδους που πρόκειται να προβεί σε αποκομιδή και όχι όλους ανεξαιρέτως με πολλαπλάσιο κόστος άσκοπης μετακίνησης των οχημάτων.

Προτείνω την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με άλλους νέας τεχνολογίας led με στόχο τη μείωση ενέργειας, σε ολόκληρη την γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου Καστοριάς. Η χρήση των λαμπτήρων led οδηγεί σε μείωση του ηλεκτρικού φορτίου λόγω φωτισμού, σε ποσοστό 80% έως 90% σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως και σε ποσοστό 50% έως 75% σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς λαμπτήρες οικονομίας φθορισμού.

Να σημειωθεί πως στον Δήμο Καστοριάς το αντίτιμο ηλεκτρικού ρεύματος για φωτισμό οδών, πλατειών και κοινοχρήστων χώρων ανέρχεται σε 600.000 ευρώ με αντίστοιχες προμήθειες ηλεκτρολογικού υλικού και λαμπτήρων 74.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και ως δείγμα προσπάθειας (από τη δημοτική αρχή) συγκράτησης αλλά και μείωσης των εξόδων, με την μέθοδο της «οικονομίας κλίμακος» για να καλυφθούν τα αντίστοιχα έξοδα της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, προτείνω να ενεργήσετε αρμοδίως. Εάν είχατε ήδη προβεί σε ενέργειες ουσίας από την πρώτη ημέρα κιόλας ανάληψης των καθηκόντων σας και δεν σπαταλούσατε τον χρόνο σας σε γιορτές και πανηγύρια, δεν θα φέρατε τον Δήμο Καστοριάς στα πρόθυρα του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και στην Επιτροπεία. Εάν συμβεί αυτό θα έχετε ακέραια την ευθύνη μόνον εσείς.

Ως Δημοτική Σύμβουλος δηλώνω πως δεν θα συμφωνήσω σε καμία απολύτως αύξηση των τελών, δικαιωμάτων και εισφορών οικονομικού έτους 2020 που θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους συμπολίτες μας. Με τη μέθοδο δε, και τις λύσεις που σας προτείνω είναι βέβαιο ότι σε βάθος χρόνου – αφού ενεργήσετε – θα μας δοθεί η ευκαιρία να αποφασίσουμε μεταγενέστερα τη μείωση των δημοτικών τελών ανακουφίζοντας τους πολίτες.

Ευχαριστούμε κ. Παπαδοπούλου για το χρόνο που αφιερώσατε να ενημερώσετε εμάς και τους συμπολίτες σας. Σας ευχόμαστε καλή πορεία στην αυτοδιοίκηση

Να είστε καλά! Κι εγώ σας ευχαριστώ!

 

* Συνέντευξη στην διαδικτυακή πύλη «Δημοτικά Νέα»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.