Ήδη από την δεκαετία του 1950 η μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο της οικονομικής ανάπτυξης. Σε μία χώρα καθημαγμένη, οικονομικά και κοινωνικά εξαντλημένη, η μεσαία ελληνική επιχείρηση, ήταν αυτή που ανοικοδόμησε την χώρα, ενίσχυσε σημαντικά το ΑΕΠ, ενώ συνέβαλε στην κοινωνική συνοχή και στη γιατρειά των κοινωνικών πληγών. Το οικονομικό θαύμα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν το έκαναν κάποιοι ξένοι. Το έκαναν οι γονείς μας. Υπάρχει στο DNA μας, στην κουλτούρα μας και στις διαχρονικές αρετές μας. Αυτό που χρειάζεται είναι μία κυβέρνηση φιλική που θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα αφήσει το θαύμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας να αναδειχθεί ξανά. Αυτό ακριβώς δεσμεύτηκε πριν τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό κάνει ως πρωθυπουργός.

Ο αναπτυξιακός νόμος είναι ουσιαστικά για να το πούμε με απλά λόγια ο μηχανισμός εκείνος όπου το κράτος παύει να είναι αντίπαλος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και γίνεται σύμμαχος. Είναι απαραίτητο, αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη, να ενισχύσουμε την μεσαία τάξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΣΕΒΕΕ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συγκροτούν τη συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα καθώς αποτελούν το 99,5% του συνόλου των επιχειρήσεων, ενώ προσφέρουν το 86,9% των θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Η συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έχει άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Στο δια ταύτα, ο αναπτυξιακός νόμος σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις όπως αυτή των 120 δόσεων, της δημιουργίας ενός ευνοϊκότερου και σταθερού φορολογικού πλαισίου, της ευκολότερης πρόσβασης στη χρηματοδότηση και της θεσμοθέτησης κινήτρων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, είναι τα απαραίτητα «εργαλεία» που δίνει η κυβέρνηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να πάρουν στις πλάτες τους, όπως το έχουν ξανακάνει, την ανάπτυξη της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα ωραία λόγια που πάντα λέει με μεγάλη ευκολία, πως είναι δηλαδή με τους πολλούς, όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε για αυτούς τους ανθρώπους αλλά τους αφαίμαξε οικονομικά οδηγώντας την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και μαζί την ελληνική οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο , κυνηγώντας διαρκώς την ουρά της. Και ευτυχώς που παρά τις αντίξοες συνθήκες ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός καθώς ήταν εκείνος που έπαιξε τον ρόλο του «προστατευτικού φράγματος» απέναντι στις πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο η Νέα Δημοκρατία, ως η μεγάλη φιλελεύθερη και λαϊκή παράταξη έρχεται να επιτελέσει και πάλι τον ιστορικό της ρόλο: να ενισχύσει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να την κάνει και πάλι ατμομηχανή της ελληνικής επανάκαμψης. Μόνο μέσα από την ενίσχυση των μικρομεσαίων θα χτίσουμε την μεγάλη και ισχυρή εικόνα που θέλουμε για την πατρίδα μας. Όπως λέει εξάλλου και ένα αρχαίο ρητό «οι μεγάλες πέτρες δεν στέκονται καλά χωρίς τις μικρότερες».

O Ανδρέας Πάτσης είναι Βουλευτής Ν. Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας

thepresident

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.