Υλοποιείται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις κληρονομιές, με το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζει βελτιωμένη ρύθμιση, για να «φρενάρει» τις αποποιήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η νέα ρύθμιση για τις κληρονομιές θα επιτρέπει στους φορολογούμενους να αποπληρώνουν σταδιακά, με χαμηλά ποσά δεκάδων μηνιαίων δόσεων, τις οφειλές που προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας κληρονομιάς.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, με τη νέα ρύθμιση οι φόροι κληρονομιάς θα εξοφλούνται έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, με μοναδικό περιορισμό ότι το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 15 ευρώ.

Φόρος κληρονομιάς: Βάσει εισοδήματος οι δόσεις
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», βασική προϋπόθεση για να φτάσει ο φορολογούμενος το ανώτατο όριο των 48 δόσεων για την αποπληρωμή του φόρου κληρονομιάς θα είναι να έχει ετήσιο πραγματικό, ατομική ή οικογενειακό εισόδημα, μέχρι 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που το πραγματικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, τότε ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα μειώνεται κλιμακωτά. Συγκεκριμένα, από το εισόδημα του οφειλέτη θα προκύπτει το ανώτατο ποσό που δύναται να καταβάλει ετησίως, το οποίο στη συνέχεια θα διαιρείται δια του 12 για να καταλήγει στο μηνιαίο ποσό καταβολής.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, οι φόροι κληρονομιάς εξοφλούνταν είτε άτοκα, σε 12 μηνιαίες δόσεις και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ, είτε σε 24 μηνιαίες δόσεις, με ετήσειο επιτόκιο 5% και ελάχιστο ύψος δόσης τα 15 ευρώ.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση
Η νέα ρύθμιση για τον φόρο κληρονομιάς, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του τελευταίου διμήνου του τρέχοντος έτους ή τον Ιανουάριο του 2020. Τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ έχουν θέσει ως όρο να ξεκινήσει η πάγια ρύθμιση για τις κληρονομιές, μόλις παρέλθουν οριστικά οι προθεσμίες για τη ρύθμιση 120 δόσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο επεξεργάστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και φέρονται ότι έχουν αποδεχθεί και οι εκπρόσωποι των θεσμών, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στις οποίες θα μπορούν να τακτοποιούν τις φορολογικές οφειλές και τα λοιπά χρέη τους προς το Δημόσιο τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα θα αυξηθεί από τις 12 στις 24 για ποσά φόρων που βεβαιώνονται τακτικά μέσα στο χρόνο, και από 24 σε 48 για τα ποσά τα οποία βεβαιώνονται εκτάκτως, όπως για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής.

Ωστόσο, θα υπάρχει μια τεράστια διαφορά σε σχέση με τα όσα ισχύουν σήμερα: η δυνατότητα τακτοποίησης των οφειλών στον ανώτατο αριθμό δόσεων δεν θα παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως τους οφειλέτες, αλλά μόνο σε όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

economistas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.