Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα

Συναντήθηκαν σήμερα 25 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας.

Οι δυο ηγέτες μετά από ένα σύντομο διάλογο γνωριμίας και μία χειραψία συζήτησαν για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, η οποία ήταν σε καλό κλίμα συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα, από το προσφυγικό, μέχρι το Κυπριακό, αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα, να σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές Δίκαιο και να μην γίνονται τσαμπουκάδες όσον αφορά το προσφυγικό.



Επιπλέον, αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του Alpha, εξέφρασε την πάγια στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία για το Κυπριακό, καθώς και στην πρόταση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Αναφορικά με τις προσφυγικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν τόσο στις ακτές της Τουρκίας όσο και στη θάλασσα.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά.

Από την άλλη, η Άγκυρα έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Θεοφίλη.

Από την τουρκική πλευρά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Αμύνης Χουλουσί Ακάρ και Οικονομίας -και γαμπρός του προέδρου- Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει συμμετοχή στο Global Bussines Forum του Bloomberg και ζωντανή συνέντευξή του στο δίκτυο. Στην συνέχεια γεύμα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος με την συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού και επενδυτικού κόσμου. Τέλος στις 7:30 θα μιλήσει σε εκδήλωση της Ομογένειας στην Αστόρια.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.