Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ερώτηση του βουλευτή, Ανδρέα Πάτση, για τους μετανάστες: “Επιτακτική η ανάγκη μετεγκατάστασης μεταναστών από την Περιφέρεια Γρεβενών”

9 Σεπτεμβρίου, 2019 by Χρήστος Μίμης

Προς
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο
ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Επιτακτική η ανάγκη μετεγκατάστασης μεταναστών από την Περιφέρεια Γρεβενών.

Η Περιφέρεια Γρεβενών είναι μια ιδιαίτερη περιοχή γεωγραφικά και όσον αφορά στα επιμέρους χαρακτηριστικά της. Μια περιοχή με αρκετές ελλείψεις και με κατοίκους ιδιαίτερα χαμηλού εισοδήματος. Με πολλά πλεονεκτήματα, ωστόσο, τα οποία εάν αξιοποιηθούν μπορούν να αποφέρουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Ειδικότερα, τα Γρεβενά βρίθουν ευκαιριών επένδυσης, έχοντας πλήθος ιαματικών πηγών, αγροτουριστικών μονάδων, αρχαιολογικών και προϊστορικών ευρημάτων, μοναδικής χλωρίδας και πανίδας και ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, στη Βασιλίτσα, με χιόνι για εννέα (9) μήνες το χρόνο.

Ευκαιρίες, για τις οποίες υφίσταται επιχειρηματικό ενδιαφέρον και θα μπορούσαν –μετά από σωστή μελέτη – να χρηματοδοτηθούν είτε από τον εγχώριο αναπτυξιακό νόμο είτε το ΕΣΠΑ είτε με ΣΔΙΤ.

Ευκαιρίες οι οποίες σε συνδυασμό με γνωστές εκδηλώσεις της περιφέρειας των Γρεβενών, όπως τη Γιορτή των Μανιταριών, τη ξεχωριστή τοπική γαστρονομία, το μοναδικό τοπικό χαρακτήρα και τους συλλόγους, τα γραφικά χωριά και τις δεκάδες εορτές μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν στο να γυρίσει σελίδα η περιοχή.

Ωστόσο παράλληλα υφίσταται και ένα σοβαρό πρόβλημα που χρήζει άμεσης επίλυσης:

Η συντριπτική πλειονότητα των τουριστικών καταλυμάτων των Γρεβενών –τα οποία σημειωτέον είναι λιγοστά- και βρίσκονται στις πλέον τουριστικές περιοχές, φιλοξενούν αποκλειστικά μετανάστες.

Σχεδόν οκτακόσιοι (800) μετανάστες φιλοξενούνται σε έντεκα (11) ξενοδοχεία σε Κρανιά, Πολυνέρι, Σαμαρίνα, Φιλιππαίους, Λάβδα, Αλατόπετρα και Πανόραμα, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος επισκέπτης να βρει κατάλυμα και να επισκεφθεί την περιοχή των Γρεβενών ή το χιονοδρομικό κέντρο στη Βασιλίτσα.Εν τω μεταξύ  επιχειρήσεις στα Γρεβενά κλείνουν ή μετά βίας επιβιώνουν και χάνονται θέσεις εργασίας, γεγονός που εντείνει την ούτως ή άλλως βεβαρυμμένη οικονομική κατάσταση των κατοίκων των Γρεβενών, ενώ και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας μαραζώνει, μην έχοντας κέρδη και αδυνατώντας πλέον να ανταπεξέλθει ακόμη και σε βασικές εργασίες εκσυγχρονισμού που θα το διατηρήσουν ανταγωνιστικό.

Τα παραπάνω καθιστούν σαφές ότι η ανάγκη μεταφοράς και μετεγκατάστασης των μεταναστών είναι ζωτικής σημασίας, ειδάλλως τα Γρεβενά καταδικάζονται σε οικονομικό μαρασμό.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Πότε θα μετακινηθούν και μετεγκατασταθούν οι μετανάστες από τα Γρεβενά;

Ο ερωτών,

 

Ανδρέας Πάτσης

Βουλευτής Γρεβενών

This entry was posted on Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2019 at 12:46 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply