Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Capital controls τέλος: Τι αλλάζει στην πράξη Από την 01/09 η πλήρης άρση των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων – Πράσινο φως και από το τραπεζικό σύστημα – Κατατίθεται η σχετική νομοθετική διάταξη

27 Αυγούστου, 2019 by Χρήστος Μίμης

«Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν» σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως αποκαθίσταται πλήρως η διακίνηση κεφαλαίων. Η σχετική τροπολογία κατατίθεται από τον υπουργό Οικονομικών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει πως είναι μία ακόμα προγραμματική δέσμευση που υλοποιείται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

«Επιτέλους, σήμερα κλείνει οριστικά ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «ύστερα από 50 μήνες, τα capital controls καταργούνται και ανοίγει ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας για τη χώρα, την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το τρίπτυχο «σχέδιο, ταχύτητα και αποτέλεσμα» αποτελεί τη «σταθερή πυξίδα αυτής της κυβέρνησης». Για να προσθέσει πως έτσι κινήθηκε η κυβέρνηση τις πρώτες 40 ημέρες και έτσι θα συνεχίσει σε όλη την τετραετία.

Συνέχισε κάνοντας αναφορά σε μία σειρά πρωτοβουλιών -από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μέχρι το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος-, που δείχνουν την κυβερνητική ετοιμότητα. Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για το ποδόσφαιρο αλλά και στη «μάχη» με τις καλοκαιρινές φωτιές. Όπως σημείωσε, μέχρι τώρα «έχουμε γλιτώσει 35 εκατομμύρια από την επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε σχέση με το ποδόσφαιρο», προσθέτοντας πως αυτό έγινε «σε πείσμα διαφόρων που έβλεπαν επικείμενες καταστροφές».

Οσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα -που ψηφίζεται σήμερα-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού». Σημείωσε πως πρόκειται για ρυθμίσεις που καθυστέρησαν 14 μήνες, κάνοντας αναφορά σε αναδρομικά πρόστιμα της τάξης των 5.400 ευρώ ημερησίως από την 7η Μαΐου του 2018.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου και ότι έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές εγκρίσεις από την Ευρώπη αλλά και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.

Σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύσει η τροπολογία για την άρση των capital controls επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός σημείωσε πως σήμερα αίρεται ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας, ένας παράγοντας ανασφάλειας του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια επεσήμανε πως η αποκατάσταση της κίνησης κεφαλαίων αποτελεί σημαντικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας, συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης και στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. “Η χώρα πρέπει να γίνει και γίνεται μια πλήρως κανονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η οικονομία βελτιώνεται και το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται με τάσεις ανάπτυξης και ανάκαμψης. Μάλιστα σημείωσε πως τα έντοκα γραμμάτια εκδόθηκαν με το χαμηλότερο κόστος των τελευταίων 15 ετών και το επταετές ομόλογο εκδόθηκε με κόστος δανεισμού στο μισό της αντίστοιχης έκδοσης του 2018.

 

euro2day

This entry was posted on Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2019 at 09:18 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply