Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

3,4 δισ. ευρώ στοιχίζει το τσιγάρο! -Και 19.000 θανάτους τον χρόνο…

25 Αυγούστου, 2019 by Χρήστος Μίμης

Το τσιγάρο έχει εξελιχθεί σε υπερόπλο, που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν κάποιοι σατανικοί εγκέφαλοι αν θελήσουν να… εξολοθρεύσουν κάποιον λαό, μια χώρα, που δεν τους κάνει τα χατίρια. Τύφλα να ’χουν οι πύραυλοι και οι βόμβες.

Οι ψυχροί αριθμοί αποδεικνύουν την τεράστια καταστροφή που προκαλεί το κάπνισμα, δικαιώνοντας απόλυτα την αντικαπνιστική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει και ελπίζουμε να μην έχει το… άδοξο τέλος των προηγούμενων κινητοποιήσεων, με τις οποίες το τσιγάρο δεν κόπηκε…

Το κάπνισμα είναι η αιτία για 19.000 θανάτους τον χρόνο στη χώρα μας, για την απώλεια περίπου 285.000 δυνητικών ετών ζωής και για το 12,9% του φορτίου νοσηρότητας της χώρας μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι το συνολικό κόστος της καπνιστικής επιδημίας έχει υπολογιστεί σε 3,4 δισ. ευρώ τον χρόνο, ήτοι το 14,4% της εθνικής δαπάνης για την υγεία.

Να σημειωθεί ότι το κάπνισμα είναι… υπεύθυνο για 200.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία τον χρόνο, που είναι το 8,9% των συνολικών εισαγωγών, και δεσμεύει το 10,7% του προϋπολογισμού των νοσοκομείων του ΕΣΥ με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, από τα οποία προκύπτει ότι το 72,7% δεν καπνίζει ή καπνίζει περιστασιακά και το 27,3% (πάνω από το 1/4) καπνίζει συστηματικά, με τον καπνιστή να… καταναλώνει 16 τσιγάρα την ημέρα κατά μέσο όρο.

Και όπως λέει ο Γ. Κυριόπουλος, έχει υπολογιστεί ότι, αν αυξηθεί κατά δύο ευρώ η τιμή του πακέτου των τσιγάρων, σε διάστημα δύο ετών θα διασωθούν 193.000 έτη ζωής πολιτών, ενώ 170.000 νέοι Έλληνες δεν θα μπουν στην καπνιστική συνήθεια. Μόνο που οι καπνοβιομηχανίες, ο μεγάλος αντίπαλος, δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουν τη δύναμη (πολιτική) να πολεμήσουν κάθε μέτρο που θα περιορίσει τους πελάτες τους, τους καπνιστές.

paron

This entry was posted on Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2019 at 11:51 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply